E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFinans danışmanlarının sırt çevirdiği strateji yüzde 11 getiri sağladı---

Finans danışmanlarının sırt çevirdiği strateji yüzde 11 getiri sağladı

Finans danışmanlarının sırt çevirdiği strateji yüzde 11 getiri sağladı
27 Kasım 2023 - 16:55 borsaningundemi.com

Yatırım dünyasının en güvenilir stratejisi bu yıl yüzde 11’in üzerinde artış göstermiş olsa da, finans danışmanları bu stratejiyi hala çok nadir kullanıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD tarihindeki en popüler yatırım stratejilerinden biri olan 60/40 portföy stratejisinin bu yıl yeniden kazandırdığı görülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırım dünyasının en güvenilir ve şiddetle tavsiye edilen stratejilerinden biri bu yıl yüzde 11'in üzerinde artış gösterdi. Peki neden önde gelen finans danışmanlar bunu hâlâ nadiren kullandıklarını söylüyor?

Bu yıl ortalamanın iki katı kazanç

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, yıllar süren düşük performans nedeniyle bir dizi makale tarafından ‘ölü’ olarak etiketlendikten sonra, tekrar övülmeye başlanan '60-40 portföy stratejisi', yani varlıklarının yüzde 60'ını hisse senetlerine ve 40'ını tahvillere ayırma stratejisi, bu yıl şu ana kadar yatırımcılara yüzde 11'den fazla getiri sağladı. Bu, 2012 ile 2022 arasındaki yıllık ortalama olan yüzde 6,4'lük getirinin neredeyse iki katına karşılık geliyor.

Sanders Morris Harris’in başkanı George Ball, geçen Aralık ayında Fortune'a insanların eski yöntemleri ihmal ettikleri için pişman olacaklarını söyledi. Kehanet niteliğindeki bu röportajda Ball, “60-40 portföy stratejisinin ölümü daha yeni yakın zamanda geniş çapta rapor edildi ve genellikle bu tür bir manşet aldığınızda bu yanlış zamanlama ve yanlış tavsiyedir” şeklinde konuştu.

Öyle görünüyor ki 60-40 portföyünün ölümü fazlasıyla abartılmış durumda. Ancak bu gerçekten de bireysel yatırımcıların para kazanmak için bu eski ve güvenilir seçeneğe gözü kapalı şekilde yönelebilecekleri anlamına mı geliyor? Tam olarak değil çünkü yaygın olarak en popüler portföy tahsisi olarak kabul edilen yüzde 60 özsermaye, yüzde 40 sabit gelir paylaşımı aslında çoğu finans danışmanı tarafından kullanılmıyor.

60-40 portföy stratejisi neden geri döndü?

Geçmişi Küresel Finans Krizi'ne kadar uzanan bir düzine yıl boyunca sıfıra yakın faiz oranları, klasik 60-40 portföyünün ağır tahvil varlıklarını sekteye uğrattı ve özsermaye odaklı seçenekleri daha çekici hale getirdi. Bu, ‘bedava para’ dönemi olarak adlandırılmaya başlandı ve bazıları bunun yalnızca tarihi borsa kazanımlarını değil, aynı zamanda ‘her şey balonu’nu da doğurduğunu iddia ediyor.

Bu dönem, daha özsermaye odaklı seçeneklerin daha iyi performans gösterdiği 60-40 portföyü için zor bir dönem dolu. Ancak şimdi, Fed'in 20 aydan fazla süren faiz artırımlarının ardından tahviller sağlam bir reel getiri sağlıyor. Faiz oranlarının yükseldiği bu yeni dönem muhtemelen tahvilleri ve klasik 60-40 portföyünü ileriye dönük olarak daha çekici hale getirecek.

Ball, “Akıllı yatırımcı, daha yüksek getiriler ile daha düşük ancak daha kesin getiriler arasındaki dengeyi, bu 10 yılda görülenden daha büyük ölçüde takdir edecektir” diye açıklıyor ve ekliyor: “Enflasyonun azalmasıyla birlikte faiz oranları da buradan düşerse, tahvil fiyatları da artacak ve bu da yatırımcılar için bir miktar kazanç sağlayacak.”

Bunların hepsi güzel haberler gibi duruyor ancak Ball bile 60-40'ın biraz fazla ‘genel’ olduğunu kabul ediyor. Pek çok kişisel finans makalesinde gördüğünüz, bireysel yatırımcıları portföylerinin yüzde 60'ını hisse senetlerinde ve yüzde 40'ını tahvillerde tutmaya iten tipik finansal tavsiyeler, gerçekte yalnızca yol gösterici, orta yollu bir seçenek anlamına geliyor. Bu daha çok ‘orta düzeyde risk sunan bir seçenek , orta düzeyde gelir ve orta düzeyde fiyat değerlenme potansiyeli’ olarak kabul ediliyor.

Vanguard'ın kıdemli yatırım stratejisti Todd Schlanger, Temmuz ayındaki bir makalesinde bunun ‘iyi bir başlangıç noktası’ olduğunu ancak her yatırımcının ‘bir portföyü kendi ihtiyaçlarına göre uyarlaması’ gerektiğini açıklıyor.

Gerçek yatırım ihtiyaçlarınız neler?

Yüksek net değere sahip müşteriler için milyonları yöneten profesyonellere sorulduğunda, temel 60-40 portföyünün genellikle en iyi bir seçenek olmadığını söyleniyor. LVW Advisors CEO'su ve kurucusu Lori Van Dusen, Fortune'a şunları söylüyor: “Aslında hiçbir şey için temel 60-40 portföyünü hiç kullanmadık." Van Dusen, müşterilerin profillerine, yani yaş, gelir, borç, harcama alışkanlıkları ve daha fazlasına baktığını ve ardından her bireyin özel hedeflerine uygun bir portföy oluşturmadan önce ‘risk toleransına ulaşmak için birçok soru sorduğunu’ açıklıyor.

Bu, klasik 60-40 portföyünün genellikle onun işi için işe yaramadığı anlamına geliyor. Örneğin bir emeklinin daha fazla gelire ve istikrara ihtiyacı olabilir. Bu da 60-40 portföyü arasındaki ayrımın hisse senetlerine fazla ağırlık vermesine neden olabilir. Schlanger'in Temmuz ayında açıkladığı gibi, 60-40 portföyü, ortalama 25 yaşındaki biri için de en iyi seçim olmayabilir. Schlanger, “Uzun vadede portföylerini büyütmek için muhtemelen daha fazla hisse senedinden faydalanacaklar” diyor.

60-40 portföyünün eleştirisi

Riske göre ayarlanmış getirilere odaklanmak istikrarlı kazançlara, daha düşük volatiliteye ve zaman içinde riskin azalmasına yol açsa da, eleştirilecek yönleri de bulunuyor. Özel hedge fonu Universa Investments'ın kurucusu ve baş yatırım sorumlusu Mark Spitznagel, Ağustos ayında Fortune’a, “Modern finans, ‘riske göre ayarlanmış getiriler’ dedikleri şeyi maksimuma çıkarmakla ilgilidir. Ve bunların yatırım dünyasındaki en aldatıcı, samimiyetsiz dört kelime olduğunu söylüyorum. Bu bir tür kılıf ya da numara. Bu, dikkatleri asıl önemli olan şeyden neredeyse uzaklaştırmayı amaçlıyor ve bu önemli şey de elbette zaman içinde zenginliği en üst düzeye çıkarmak” diyor.

Spitznagel gibi uzmanlar esasen 60-40 portföyünün ardındaki mantığın sorunlu olduğunu ve bunun yatırımcıların bir alternatifi ya da en azından klasik portföyün genişletilmiş bir versiyonunu düşünmesi gerektiği anlamına gelebileceğini savunuyor.

Temel senaryo olarak 60-40 portföy stratejisi ve işleri renklendirmenin birkaç yolu

Bazı üst düzey yatırımcıların itirazlarına rağmen çoğu varlık yöneticisi, klasik 60-40 portföyünün ve 'Modern Portföy Teorisi’nin hâlâ faydalı olduğuna inanıyor. Sound View Wealth Advisors'ın kurucu ortağı Eddie Ambrose, Fortune'a şöyle konuşuyor: “60-40'ın öldüğünü düşünmüyorum. Bunun son 10, 12 yılda olduğundan daha çekici hale geldiğini düşünüyorum.”

Ambrose, son birkaç yıldır faiz oranlarındaki yükselişin ardından 60-40 portföyünün birçok yatırımcı için iyi bir başlangıç noktası olabileceğini söylüyor. Özel kredi, belediye tahvilleri ve hatta reel sektördeki alternatif yatırımlara işaret eden Ambrose, “Volatiliteyi azaltabileceğinizi ve biraz farklı, birbiriyle ilişkisiz bazı şeylerle portföyünüzü biraz daha verimli hale getirebileceğinizi düşünüyorum. Örneğin, gayrimenkulü daha yüksek getiri sunabilecek ve riski azaltabilecek seçenekler olarak görüyoruz” diyor.

60-40 portföyünün yüzde 60 özsermaye ve yüzde 40 tahvil kategorilerinde bile sermaye tahsis etmenin ve daha iyi performansa göre ayarlama yapmanın sonsuz yolu bulunuyor. Ullmann Wealth Partners'ın yönetici ortağı ve yatırım direktörü Brian James, medyadaki 60-40 portföyü tartışmasını ‘sinir bozucu’ bulduğunu çünkü sorunun “60-40 portföyünü nasıl tanımlarsınız?” haline geldiğini ifade ediyor.

Klasik öneri, özsermaye kısmının toplam borsa fonuna veya S&P 500 Endeksi’ne yatırılması, tahvil kısmının ise çoğunlukla Hazine Müsteşarlığı veya kurumsal borçlarda kalması. Ancak James, 60-40 portföyünün her bireysel yatırımcı için çok daha uygun hale getirilebileceğini kaydediyor ve ekliyor: “Müşterinin portföyüne veya gerçek net değerine bağlı olarak gayrimenkulü; özel yatırımları da dahil edebiliriz; hatta değişken faizli borçları da dahil edebiliriz. Yani portföyün tamamı teknik olarak yüzde 60 hisse senedi ve yüzde 40 sabit gelir veya borçlanma araçlarından oluşsa bile bunları yapmak mümkün.”

Alternatif yatırım: Özel kredi

Getirilerini artırmak isteyen ve klasik 60-40'tan farklı bir strateji denemek isteyen yatırımcılar için alternatif yatırımlar gidilecek doğru yol olabilir. Buradaki ‘alternatif yatırım’ kavramı, finansal danışmanların tahvil, hisse senedi veya nakit dışındaki herhangi bir şeyi ifade etmek için kullandıkları süslü bir ifade olarak anlaşılmalı. Geçmişte uzmanlar bu seçenekleri müşterilere nadiren öneriyordu ancak artık özel sermayeden emtialara kadar yatırımcıların yararlanabileceği bir dizi yeni alternatif yatırım seçeneği bulunuyor.

Ancak en çok konuşulan seçenek ‘özel kredi’ seçeneği olarak öne çıkıyor. Yatırımcılar bugünlerde şirket tahvili satın almak yerine özel piyasadaki şirketlere doğrudan borç verebiliyor. Oldukça cazip getiriler sunabilecek gelişen bir piyasaya girmek isteyenler için özel kredilere dikkat etmek mantıklı gözüküyor.

Van Dusen, yüksek faiz oranları ve bankaların durgunluk korkusu nedeniyle kredi verme standartlarını sıkılaştırmasıyla, işletmelerin alternatif finansman yolları arayışına girmesiyle özel kredi piyasasının patlama yaşadığını belirtiyor. “Bence orada çok fazla fırsat var. Tüm bu borçların yeniden yapılandırılması gerekiyor ve şirketler giderek daha fazla bu özel kredi verenlere gidiyor” diyor.

Ullmann Wealth Partners'tan James, ayrıca özel kredinin müşterilerin yatırım yapması için ‘harika bir yer’ olduğuna inanıyor ve şunları söylüyor: “Birçok şirket bankalardan borç almaya çalışıyor ancak düzenleyici ortam nedeniyle bu daha da zorlaşıyor. Dolayısıyla özel borç piyasasına giden şirketlerin kalitesi iyileşiyor.”

Bununla birlikte, yine de 'özel kredi’nin de diğer yatırım araçları gibi riskli olabileceğinin göz ardı edilmemesi gerekiyor.

Her daim kazandıran borsa stratejisi

 

Geleneksel 60/40 borsa stratejisi tarihe mi karışıyor?

 

ABD resesyona giderken yatırımcılar için 5 strateji

 

Parasal genişleme stratejisi ABD ekonomisine ne kattı?

 

Hangi trade stratejisi size daha uygun?

 

Tahvil kralından yatırımcılara kriz stratejisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)