E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Türkiye ekonomisindeki kapsamlı reformlar ve faiz artışları Türk tahvillerinin cazibesini kademeli olarak artırdı. Financial Times’ın haberine göre uzun zamandır küresel yatırımcıların ilgisinden uzak kalan tahvil piyasaları yeniden revaçta.
Merkez bankası verilerine göre, yabancı fon yöneticileri bu yılın ikinci yarısında yaklaşık 700 milyon dolarlık lira cinsi Türk devlet tahvili satın aldı. Bu rakam, 2021'in başından bu yana herhangi bir altı aylık dönemdeki en büyük girişi işaret ediyor.
Yeni yatırımlardaki artış Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mayıs ayında yeniden seçilmesinin ardından ekonomi politikalarında başlayan geniş çaplı bir revizyonun yansıması niteliğinde. FT haberine göre küresel yatırımcılar yıllardır kaçındıkları lira cinsinden tahviller de dahil olmak üzere Türk varlıklarına olan ilgisini artırıyor.
Fidelity International’ın Gelişen Piyasalar Fon Yöneticisi Paul Greer Türk ekonomisi için “İşler oldukça hızlı değişiyor” dedi. Borsa uzmanı Türk lirasının ve lira cinsi tahvillerin yatırımcılar için en popüler ürünlerden biri haline geldiğini sözlerine ekledi.
Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, Türk ekonomisine dair küresel piyasalardaki iyimserlik haziran ayında atanan yeni ekonomi yönetiminin eseri olarak görülüyor. FT haberinde Türkiye’nin son yıllarda kontrolden çıkan enflasyon ve genişleyen cari açık gibi ciddi sorunlara neden olan heterodoks ekonomi politikalarını terk ettiğine dikkat çekildi.
Eski bir Goldman Sachs bankacısı olan Hafize Gaye Erkan, merkez bankası başkanlığına getirilmesinden bu yana TCMB’nin politika faizlerini altı kez yükseltti ve %8,5’ten %40 seviyesine getirdi. Yeni TCMB yönetimi %60’ın üzerinde seyreden enflasyonu faiz artışlarıyla yavaşlatmayı hedefliyor.
Türkiye’nin maliye politikası da vergi artışları ve iç talebi soğutmaya yönelik önlemlerle sıkılaştırılıyor. Yeni hükümetse liranın daha serbest bir biçimde işlem görmesine izin veriyor.
Allianz Global Investors'ın Portföy Yöneticisi Carlos Carranza, yeni para ve maliye politikalarının "olumlu sinyaller" gönderdiğini söyledi. Carranza "Türkiye enflasyonla mücadele ediyor, merkez bankasının bağımsız olmasına ve faiz oranlarını artırmasına izin veriyor ve mali bozulmayla mücadele etmeye çalışıyor" dedi.
Türkiye'nin yerel para birimi tahvillerini takip edilen JPMorgan Endeksi, bu yıl yaklaşık yüzde 53 düşerek herhangi bir büyük gelişen piyasa tahvilinden açık ara en zayıf performansını gösterdi. Düşüşün ardından, JPMorgan Türkiye devlet tahvili endeksinin getirisi mayıs ayındaki %9’un altındaki seviyesinden yirmi yılın en yüksek seviyesi olan %25’e kadar yükseldi.
Analistler, getirilerin hâlâ mevcut enflasyon seviyesinin oldukça altında kaldığını, ancak nihayet beklenen fiyat artışı seviyelerine daha yakın olduğunu ve potansiyel olarak yatırımcılar için fırsatlar yarattığını söylüyor.
Refinitiv verilerine göre, örneğin yüzde 35 olan iki yıllık getiri göstergesi, şu anda merkez bankasının 2025 sonunda yüzde 14'lük enflasyon tahmininin önemli ölçüde üzerinde.
Yatırımcılar, liranın bu yıl dolar karşısında yüzde 35 değer kaybetmesinin de Türk varlıklarının daha cazip görünmesine yardımcı olduğunu söylüyor.
Amundi'nin Gelişen Piyasalar Sabit Gelir Eş Başkanı Sergei Strigo, "Bu piyasada neredeyse hiç bulunmayan uluslararası yatırımcılar, zayıf olan pozisyonlarını büyütmeye başlıyor" dedi.
Yine de Türkiye’deki yabancı tahvil varlıkları geçmiştekine göre düşük kalmaya devam ediyor. Maliye Bakanlığı verilerine göre uluslararası yatırımcılar TL cinsinden devlet tahvillerinin %1’inden daha azına sahipler. Bu oran 2015’te ise %22’ydi.
BlueBay Asset Management'ın Kıdemli Gelişen Piyasalar Stratejisti Timothy Ash, "İnsanlar etrafı kokluyor ve bazı girişler gördük. Ancak şu anda satın almak için Türkiye konusunda gerçekten boğa piyasasına inanmalısınız" dedi.
Erdoğan'dan asgari ücret mesajı: Ekonomiyi sarsmayacak bir artış yapılacak
Bakan Şimşek'ten dış finansman açıklaması
JPMorgan'ın fonu Türk Eximbank'ın tahvilinden aldı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
TÜRKİYE "Yıldızı Parlayan", yatırımcıyı ZIPLATAN, gelecek vaadeden İSTİKRARLI, GÜVENİLİR ülke! "Gel yatırımcı al hissemizi-tahvilimizi bak keyfine!"
Borsa kasten düsürülüyor yabancı sattığını dönsün diye yüzde 122 faiz oranımı olur .
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:39)