E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye'nin dev filo kiralama şirketi Fleetcorp'ta 1.3 milyarlık borç nedeniyle büyük kriz yaşanıyor. 20 bin araçlık filosuyla sektörde önemli bir yere sahip şirketin Türk yöneticilerinden bir buçuk aydır haber alınmadığı da iddialar arasında.
Fleetcorp'ta yaşanan büyük krizi ve şirketle ilgili çarpıcı iddiaları Habertürk'ten Hakan Özenen yazdı. İşte Özenen'in o haberi:
Bu yılın başından itibaren gerek kurdaki gerekse faizdeki artışın bir çok şirket gibi filo kiralama şirketini de zor durumda bırakacağı ve borçları sermayelerinin 50 katına ulaşmış olan bazı şirketlerin havlu atacağı konuşuluyordu. Nitekim yıl bitmeden bir filo kiralama şirketi piyasadaki söylentilere göre kurdan ve faizden daha çok yönetim hatalarından ötürü zor duruma düştü ve yöneticileri de ortadan kayboldu. Bankalara olan 1,3 milyar TL borcunu ödeyemediği söylenen Fleetcop’un, piyasadaki pek çok galeriye kiralamadan dönen ikinci el araçları sattığı, ancak şirket yöneticilerinin bu araçların parası alındığı halde devrini gerçekleştirmeden ortadan kaybolduğu konuşuluyor.
GALERİCİLER ŞİRKET MERKEZİNİ BASTI
Önceki gün bazı galericilerin Fleetcop’un şirket merkezini bastıkları, kendilerine kağıt üzerinde satılmış olan araçların devrini alamadıkları için şirketin yönetim ofisini tahrip ettikleri hatta karşılarına şirketi temsilen çıkan kişileri de darp ettikleri haberi polise ulaşmadıysa da kulaktan kulağa yayıldı.
Otomobil pazarının en büyük alıcı grubu olan itibarı yüksek filo kiralama şirketleri için bu alışılmış bir durum değildi. Ancak bu bilgi yılın ilk çeyreğinden itibaren 2018’in hatta 2019’un filo kiralamacılar için çok zor olacağını ısrarla dile getirenler için de sürpriz değildi.
Yılın hemen başında Fleetcop’un bilançosuna bakıp bu şirkete araç satmayı kesen büyük markalar olduğu gibi, tehlike sinyallerini görmeyip bugün yöneticileri ortada olmayan şirketten 50 milyon TL alacağı olan otomobil markaları da var.
BANKALAR EL KOYDU AMA…
Fleetcorp bir buçuk ay kadar önce kirada olan araçların yetkili servislerine bir yazı yazarak kendilerine ait olan araçların kiralama müşterileri tarafından getirilmesi halinde bakıma alınmamasını isteyen bir yazı gönderdi. Bu yazı aslında şirketin durumuyla ilgili ilk önemli ipucunu veriyordu. Nitekim iddialara göre tam bu yazının yazıldığı tarihlerde şirketin CEO’su Barbaros Çıtmacı ‘ortadan kayboldu’. Bu haberin hazırlanması aşamasında Çıtmacı’ya ulaşma çabalarımız da sonuçsuz kaldı.
“CİDDİ YÖNETİM HATASI, HATTA KASIT VAR İDDİASI”
Fleetcorp’a gerek araç satarken şirketin yaklaşan sonunu görüp hesabını zamanında kapatmış olan markaların, gerekse şirketin CEO’sunu yakından tanıyan bazı finans kuruluşlarının yetkilileri Fleetcorp’un düştüğü durumun sürpriz olmadığını, şirketin içine düştüğü bu durumda kötü yönetim kadar suiistimal ihtimalinin de olabileceğine dikkat çekiyorlar. Şirketin bu şartlarda kurtulasının mümkün olmadığı, ancak şirkete en az 50 milyon dolar sermaye girişiyle, birkaç yıl içinde yeniden nefes alabileceği konuşuluyor.
“FİLOCULAR BATARSA PAZAR CİDDİ HASAR ALIR”
Filo kiralama şirketleri her ne kadar Türkiye otomobil pazarının tek alıcı değillerse de, en büyük kurumsal alıcı grubunu oluşturuyorlar. Bu şirketler sıfır kilometre araç pazarı kadar kullanılmış araç pazarının da en büyük pazar oluşturucuları konumunda.
Döviz borçlanıp, kiradan dönen araçları Türk Lirası karşılığında sattıkları için sadece son bir yılda yüzde ve araç olan şirketler oldu.
ARSASINI, TEKNESİNİ SATIP SERMAYESİNE KATAN OLDU
Kiralama şirketlerinin büyük çoğunluğunu etkileyen kur ve faiz artışı her şirkette Fleetcop gibi sonuçlar doğurmadı. Bu süreçte 50 milyon doların üzerinde dış kaynak bulup işini sürdürmeye gayret eden şirketler olduğu gibi, kıymeti arsalarını ve şirket ortaklarına ait olan tekneleri satarak sermayelerine katan ve böylelikle nefes alan şirketler de oldu.
Bazı kiralama şirketleri ise kendi elemanlarının kullandığı üst model araçları ikinci elde satıp, elemanlarına daha düşük segment araçlar vererek sermaye yaratmaya çalıştı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
az bile benim 2000 tl ödemem vardı fletcorpa icra yoluyla ddosya 16000 tl olmuş .
Kreditörler arabalara el koyup 2. elde satacaklar .Başka çare yok
ülkede bukadar büyülenmiş at gözlüğüyle bakan oldukça hiç kimse laf anlatamaz bunlara.
Hani seçimden sonra dolar ve faizler düşecekti?’ Bunun hesabı yerel seçimde görülecek. Yalanlars artık karnımız tok. Lafa değil icraata bakacağız.
Herşeyden şikayet, hep şikayet. Bardağın dolu tarafına bakma. Aç kanal a yı seyret ülkedeki güzel işleri.
anlasildi %55
Döviz geliri olmayanların, dövizle borçlanması krize dayanıksız kılmıştır. TL değer kaybetmeye devam ettikçe sık sık batış haberleri duymaya başlayacağız.
Ekonomik kriz var sonuçta. Seneye daha da artar iflaslar
Amannn varsa kaderde çekeriz. Büyütme ye gerek yok
ben kriz görmüyorum. açlik görüyorüm, borç görüyorum. ama olsun yandaslar zengin olsun bizde onlarin arabalarina bakip yine kriz yokki avm’lerde dolu diyelim.
2001 e geri dönüyoruz. bu defa çok daha kötü olacak. bankalar değil halk batacak. eskiden halk için çalışan bankalar vardı. şimdi bankalar için çalışan halk yarattılar.
2001’de %50 devulasyon oldu, dolar yuzde 50 artti yani, simdi ise 10 yildir tuvalet 1 lira. karsilastirmak bile saçma.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:55)