E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFETÖ'nün işkenceci subaylarına 427 yıl hapis istemi---

FETÖ'nün işkenceci subaylarına 427 yıl hapis istemi

FETÖ'nün işkenceci subaylarına 427 yıl hapis istemi
21 Ekim 2022 - 00:51 borsaningundemi.com

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'cü olmayan askeri öğrencilerin Harp Okulunu bırakması için "işkence yapan" ve "eziyet çektiren" örgüt mensubu 8 eski asker hakkında dava açtı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nden (FETÖ) olmayan askeri öğrencilere "şok mangası" yöntemiyle fiziki ve psikolojik şiddet uygulayarak okulu bırakmalarına neden olduğu söylenen eski 8 asker hakkında "işkence yapmak" ve "eziyet etmek" suçlarından 6 yıl 9 aydan 427 yıl 6 aya kadar hapis talebiyle dava açıldı.

AA muhabirinin haberine göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosunca hazırlanan iddianamede, FETÖ'nün Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) sızma ve askeri öğrencileri örgüte kazandırma yöntemleri anlatıldı.

FETÖ'nün TSK içerisinde yapılanmaya devam ederken ordu içerisinde çoğunluğu ele geçirmek, rütbeli personelin tamamının örgüt üyelerinden oluşmasını sağlamak amacıyla kendisinden olmayan askeri öğrencileri daha göreve başlamadan çeşitli yöntemlerle askeri okullardan tasfiye ettiği vurgulandı.

İddianamede örgütün, orduda çoğunluğu sağlamaya başladığı dönemlerde FETÖ mensubu olmayan öğrencilere baskı ve şiddeti arttırdığı, bunun da okuldan ayrılan öğrenci sayısına yansıdığı belirtilerek şu tespitler yapıldı:

"2006-2007 yılları arası 79 askeri öğrenci kendi isteği ile veya disiplin kurulu kararıyla okuldan ayrılırken, bu sayı 2008-2009 döneminde 122, 2009-2010 döneminde 151, 2010-2011 döneminde 192, 2012-2013 döneminde 202 olarak kayıtlara geçmiştir. Görüldüğü üzere FETÖ'nün, TSK'da yapılanması daha fazla söz sahibi olduğu dönemlerde Harp Okulundan ayrılanların sayısı dikkat çekicidir. Ayrıca sağlık sebebiyle 2006-2007 yıllarında 4 öğrenci okuldan ayrılmasına rağmen, 2010, 2011, 2012 tarihlerinde bu sayı sırasıyla 34, 33, 73 olmuştur. Harp Okulları Kanunu incelendiğinde söz konusu öğrencilerin 38/2-e maddesi uyarınca Harp Okuluna devamına sağlık yönünden imkanı kalmadığı anlaşılmaktadır. İlgili yönetmelikler çerçevesinde adayların kayıtlarının sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra gerçekleştirildiği değerlendirildiğinde, okuldan ayrılan öğrencilerin daha sonra sağlık koşullarını kaybetmiş olmaları hayatın olağan akışına aykırı olduğu gibi söz konusu durumun FETÖ'nün kendisinden olmayan öğrencilere yaptığı sistematik fiziki ve psikolojik muameleden kaynaklanmış olması da muhtemeldir."

"Öğrenciler aç bırakıldı"

İddianamede ayrıca öğrencilere sivil eğitimden askeri eğitime geçmeleri için "intibak eğitimi" verildiği, bu eğitimin amacının öğrencilere teorik bilgiden çok askeri harekat kabiliyeti kazandırmak olduğu, eğitim amacıyla Harp Okulunda görevli komutanlar verildiği aktarıldı.

Öğrencilerin özellikle sportif eğitimleri yerine getirmek zorunda olduğu bildirilen iddianamede, bu eğitim sırasında örgüt mensubu olmayan öğrencilerin 'standart dışı' muamelelere maruz bırakıldığı vurgulanarak şu değerlendirme yapıldı:

"Bir grup öğrenci, çok basit eğitimlere tabi tutulurken örgüt mensubu olmayan öğrenciler aç ve susuz bırakılmak suretiyle uzun süre koşturulmakta, güneş altında iç çamaşırıyla uzun süre bekletilerek spor yaptırılmakta, eğer öğrenci dayanabilirse sağlığının ve psikolojisinin bozulmasına yol açılmakta, dayanamıyorsa yapamadığı içim okuldan atılmakta veya bunu anlayan öğrencinin kendi isteği ile tazminat ödeyerek okuldan istifa etmesi sağlanmaktadır. Bu takımdaki öğrenciler ise FETÖ ile bağlantısı olmayan, örgüte karşı olan veya örgütten olup da örgütün istekleri dışına çıkan, örgütten ayrılan öğrencilerden oluşmaktadır."

 FETÖ'nün kendilerinden olmayan öğrencilerin mezun olmalarını engellemek amacıyla eğitim amacı dışında kalan insanlık onuruna yakışmayacak uygulamalar yaptığı vurgulanan iddianamede, "Şüpheliler haksız yere disiplin cezası vermek, diğer öğrenciler istirahat ederken eğitim adı altında yaralanana kadar mağdurlara eğitim yaptırmak, susuz bırakmak, hakaret etmek, sıcak asfalta sadece şortla yatırmak, lağım çukurunda eğitim yaptırmak şeklinde fiziksel ve psikolojik eylemlerde bulundukları anlaşılmıştır." ifadesi yer aldı.

Bu kapsamda, şüphelilerin farklı mağdurlara yönelik "işkence yapmak" ve "eziyet etmek" suçlarından cezalandırılmaları talep edildi.

Buna göre mahkeme her iki suçtan şüpheli İbrahim Emre Uyanık 78 yıl 6 aydan, 427 yıl 6 aya,

şüpheliler Muharrem Kuruoğlu ve Salih Uslu 47'şer yıldan 199 yıl 6'şar aya,

Muhammed Mustafa Ağıllı 49 yıl 6 aydan 171 yıla,

Mehmet Ayhan Demirtaş 17 yıldan 114 yıla, Abdulsamet Oyar 21 yıldan 85 yıl 6 aya,

İbrahim Özcan Dedemoğlu 6 yıl 9 aydan 28 yıl 6 aya ve

Metehan Acar'ın 13 yıl 6 aydan 52 yıla kadar hapisle cezalandırılması istedi.

Ayrıca sanık Acar için, "terör örgütüne üyelik" suçundan da 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis talep edildi. 

FETÖ'nün para trafiğine büyük darbe

 

FETÖ'nün Orta Asya sorumlusuna 22,5 yıl hapis talebi

 

Yunanistan'a kaçmaya çalışan 2 FETÖ'cü yakalandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)