E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, FETÖ’ye ilişkin gözaltı, tutuklama ve tasfiyelerle ilgili “At izi, it izine karışmış vaziyette. ‘Ben bir şey atayım da nasılsa tutar’ diyenler var. FETÖ ve PKK tasfiyesinde dikkatli çalışın” sözleri, önemli bir soruna işaret etti. Kriterler olsa da FETÖ mensuplarının tasfiyesinde ağırlıklı olarak, ByLock ve Eagle gibi deşifre edilmiş özel haberleşme programlarının baz alınması sıkıntılara yol açtı.
56 BİN KİŞİLİK LİSTE
Kurumların FETÖ ile mücadelesinde aksaklıkların giderilmesi için adım atıldı. MİT’in, 15 Temmuz’dan önce deşifre ettiği 56 bin kişilik ByLock kullanıcı listesi, abonelik bilgisiydi. Uygulamanın yüklü olduğu telefonun kimin adına kayıtlı olduğu, o isim tarafından kullanılıp kullanılmadığının teyit edilmesi gerekiyordu. Bu amaçla, FETÖ’nün şifreli haberleşme sistemi ByLock’un yüklendiği telefon hatlarını kullananlar, ‘kırmızı, turuncu, mavi’ olarak kategoriye ayrıldı. Uygulamayı yoğun kullanan, kimliği belirlenenler kırmızı listede yer aldı. Turuncu listede, uygulamayı kullanan kimliği net tespit edilemeyenler, mavi listede ise adına kayıtlı Wi-Fi hattına girilerek bir süre uygulamayı kullananlar yer aldı.
MİT BRİFİNG VERDİ
Gerçek kullanıcının belirlenip tasfiyelerin doğru yapılabilmesi için MİT kurumlara brifing verdi. Kolluk gücünün ve istihbarat birimlerinin, programı kullanan kişi ile abonelik sahibinin aynı kişi olup olmadığını tespit ve teyit etmesi istendi. FETÖ, MİT’in ByLock’u kırdığını anlayınca, darbeden 2 ay önce, şifreli ve referansla girilebilen programı kapattı. Litvanya’da tescil edilen, Kanada’da bulunan ByLock server’ı dağıtıldı. FETÖ’cüler güvenlik duvarı daha güçlü olan ve ABD’deki Google’ın içinde server’ı bulunan ‘Eagle’ı kullanmaya başladı.
DARBEDE EAGLE KULLANILDI
FETÖ mensupları, darbe gecesinde gizli yazışmalarını Eagle üzerinden yaptı. FETÖ’cülerin telefonlarına yüklü Eagle’ın, gizleme ve tespitini güçleştirme amacıyla, ‘Line’ ve ‘Tango’ gibi ikonlar altında açıldığı tespit edildi. Tango’ya giren FETÖ’cü, aslında Eagle’a bağlanıyordu. Şimdi FETÖ mensupları, Eagle uygulaması üzerinden tespit ediliyor.
18 MİLYON MESAJ KIRMIZI LİSTEDEN
FETÖ üyelerinin kullandığı kriptolu mesajlaşma ağı ‘ByLock’un şifresinin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından kırılmasının ardından deşifre edilen 18 milyon mesajın tamamının, ByLock uygulamasını yoğun olarak kullandığı tespit edilen ve ‘kırmızı liste’de ismi bulunan FETÖ üyelerine ait olduğu öğrenildi. Kırmızı listede ismi yer alan ve FETÖ ile bağlantıları tespit edilen 55 bin kişinin attığı 18 milyon mesajın ise deşifre edildiği kaydedildi. FETÖ ile direkt bağlantısı bulunduğu belirlenen ve 18 milyon mesajı atan kişiler arasında bulunanların MİT’ten gelen rapora göre gözaltına alındığı bildirildi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:19)