E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası sürdürülen soruşturmalar, Fetullahçı Terör Örgütü'nün siyaset, yargı, TSK ve ekonomi dünyasına nasıl sızdıklarını gözler önüne seriyor. Emre Özpeynirci'nin Hürriyet'teki analiz haberinde, FETÖ'nün OYAK içine de sızdığı ancak yönetimi ele geçiremediği anlatılıyor. İşte Özpeynirci'nin o haberi:
15 Temmuz darbe girişimi tüm Türkiye’yi derinden etkilediği gibi ülkenin en büyük sanayi gruplarından biri olan Ordu Yardımlaşma Kurumu’nu (OYAK) da sarstı. Çünkü o gece yaşanan büyük ihanetin baş aktörlerinden biri olan Genelkurmay Personel Plan Yönetim Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç, aynı zamanda OYAK’ın Yönetim Kurulu’nda yer alan 4 asker üyeden birisiydi. Partigöç’ün 2015 yılında Genel Kurmay Başkanlığı tarafından bu büyük kurumun yönetimine atanması ve ardından yaşanan darbe girişimi, Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) OYAK’a sızmak istediği gerçeğini ortaya koydu.
KARARGAH SORUMLUSU
'Harekat Yıldırım’ adlı darbe planında imzası bulunan ve cuntacıların ‘Genelkurmay Karargah Sorumlusu’ olarak görevlendirdiği Mehmet Partigöç’ün Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın rehin alınıp Akıncılar Üssü’ne götürüldüğü dakikalarda YAŞ üyesi Akın Öztürk’ü arayıp “Komutanı aldık, siz de Akıncılar’a geçin” dediği deliller ve ifadelerle ortaya kondu. FETÖ’cü kalkışmanın baş sorumlularından olan ve ihaneti tanık ifadeleriyle de gözler önüne serilen Partigöç, geçen yılın Mayıs ayında, OYAK Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. 2015-2018 döneminde OYAK yönetiminde yer alması için Partigöç’ü aday gösteren de dönemin Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Necdet Özel. Bu da OYAK Dergisi’ndeki genel kurul tutanağında belirtiliyor. Dergide, “Genelkurmay Başkanınca Yönetim Kurulu adayı olarak gösterilen” ifadesi yer alıyor.
DİRENEN ASKERLER
OYAK’ın 2016 yılı Yönetim Kurulu’nda yer alan asker üyelerden sadece Partigöç FETÖ üyesi olarak tutuklanırken diğer komutanlar ise darbeye direnenlerden oluştu.* Bunlardan biri Kara Kuvvetleri Personel Dairesi Başkanı Tümgeneral Ömer Şevki Gençtürk. 15 Temmuz gecesi Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ile birlikte rehin alınıp derdest edilen Gençtürk, başarılı bir operasyonla 16 Temmuz’da kurtarıldı. Gençtürk, darbeye direnenler ve terör örgütü ile mücadele edenler arasında yer aldı.
Darbe mağdurlarından olan Gençtürk, 28 Temmuz’da gerçekleşen Yüksek Askeri Şura’dan sonra (YAŞ) Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevine getirildi. * Diğer bir OYAK Yönetim Kurulu Üyesi ise Deniz Kuvvetleri Personel Dairesi Başkanı Tümamiral Macit Arslan. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası İzmir’de başka bir davadan dolayı önce gözaltına alınan Macit Arslan, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Arslan daha sonra YAŞ’ta emekliye sevk edildi.
ESKİ ÜYE DE TUTUKLU
*Geriye doğru OYAK Yönetim Kurulu üyelerine baktığımızda da bir komutanın ismi darbe girişimi sonrası dikkat çekiyor. O da Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan. 2012-2014 yılları arasında OYAK Yönetim Kurulu Üyesi olan Demirarslan, darbe girişimi sonrası ‘Silahlı terör örgütü FETÖ üyesi olmak’, ‘ Türkiye Cumhuriyeti’nde silahlı isyan teşebbüsü’, ‘yasama organını engellemeye teşebbüs’, ‘Cumhurbaşkanına suikast’ suçlamalarıyla tutuklandı.
YARDIM SANDIĞI DEV HOLDİNG OLDU
Şimdi bu bilgileri verdikten sonra sanayide Koç ve Sabancı Holding’le rekabet eden OYAK Grubuna bir bakalım. 1960 askeri darbesinden hemen sonra 1961’de kurulan OYAK aslında en basit anlamda Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) görev yapan subay ve astsubayların üye oldukları bir yardım sandığı.
Bu yardım sandığı son 20 yılda hızlı bir şekilde büyüyerek, bugün 51 milyar liralık varlığa, yılda 23.5 milyar lirayı geçen ciroya ve 3.3 milyar doları aşan bir ihracata ulaşan dev bir holding haline geldi. Türkiye’de otomotiv, demir-çelik ve çimento OYAK Grubu’nun ağırlığı hatta hakimiyeti söz konusu. OYAK Grubu sahip olduğu sanayi kuruluşlarıyla Türk ekonomisinde ağırlığı olan son derece büyük bir güç.
Demir-çelik, otomotiv ve çimento alanında milyarlarca dolarlık yatırımları var. Fransız otomotiv devi Renault ile hem üretimde hem satışta dev ortaklık, Ereğli ve İskenderun Demir Çelik Fabrikaları ve çimento fabrikalarıyla ülke ekonomisine çok ciddi katkılar sağlayan bir gruptan bahsediyoruz.19 farklı ülkede faaliyeti olan bünyesindeki 87 şirkette toplam 30 binden fazla kişinin çalıştığı OYAK rakamlardan da anlaşılabileceği gibi Türk Silahlı Kuvvetleri için basit bir yardım sandığından öte çok zengin, büyük, güçlü ve bereketli bir yapı.
MAYISTAKİ DEPREM ANLAŞILAMAMIŞTI
FETÖ’nün en güçlü aktörlerinden Mehmet Partigöç’ün OYAK’ta yönetim kurulu üyesi olması FETÖ’nün OYAK’ta varlık gösterdiğine işaret ediyor. Kamuoyunda OYAK’taki gariplikler mayısta yaşanan yönetim depremi ile aslında kendini göstermişti. Ama darbe girişiminden önce yaşandığı için kimse bunu FETÖ yapılanmasına yormamıştı. Önce, 7 Mayıs’ta Yönetim kurulu Başkanı Necati Özbahadır, ki bu koltukta henüz bir yılını doldurmadan istifa etmiş, hemen ardından ise 12 Mayıs’ta kurumun 16 yıllık genel müdürü Coşkun Ulusoy’un beklenmeyen istifası gelmişti. O dönem Ulusoy ile birlikte genel müdür yardımcıları Nihat Karadağ, Dinç Kızıldemir, Hülya Atahan ve Ergun Okur da görevlerinden ayrılmışlardı. 15 Temmuz darbe girişi öncesinde yaşanan bu toplu istifaları kimse anlayamamış, bir çok gazete ve yazar bunu hükümetin OYAK’ı sivilleştirme operasyonu olarak değerlendirmişti.
PERSONEL ALIMINDAKİ SERT KURALLARIN ETKİSİ
OYAK Grubu’na FETÖ’nün icracı yönetim kademesine sızamamasının temelinde aslında personel alım politikaları yatıyor. Bugün sadece TSK’dan zorunlu atamalarla 2-3 üst düzey FETÖ’cünün darbe girişimi sonrası Oyak Grubu’na sızdığı bu kişilerin de yönetimde söz sahibi olamaması nedeniyle başarılı olunamadığı anlaşıldı. Ama burda terör örgütünün grup şirketlerine sızamamasının temel sebebi, özellikle Coşkun Ulusoy ve ekibinin personel alımına yönelik koyduğu sert kurallar. Dışarıdan talimatla, istek ve aracıyla personel almayan OYAK yönetimi, alacağı tüm personeli çok büyük testlerden ve sınavlardan geçiriyor, en ince ayrıntısına kadar arıştırıyormuş. Bu yöntemi darbe girişimi öncesi pek anlayamayan ve eleştiren OYAK çalışanları, olayın boyutunu görünce ne kadar doğru bir politika olduğunu da anlamış.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Mutlaka bu kuruma sızmışlardr daha dikkatli incelenmelidir.
orduya sızdılar OYAK a sızamadılar mı? sizce bu yazdığınız akıllıca bir ifade mi? tutarlı mı? el insaf.
Oyak a Tsk muvazzaf üye yerine donanımlı profesyonel ve vizyoner üyeler seçmeli...
ilk 100 de olan tüm büyük şirketlere sızdılar. kendilerinden olmayanlara kumpas kuruyorlar. devlet acil el atmalı.. firma sahipleri holdingler uyarılmalı.
OYAK Erdemiri özelleştirmeden almadan önce Özelleştirme idaresi başkanlığı FETÖ tarafından ele geçirildi ve FETÖ örgüt evlerinde kalan işsiz tüm mühendisler ERDEMİR, TÜPRAŞ, PETKİM gibi şirketlere sokuldu. Bakan torpili geçmeyen yerlerde FETÖ torpili geçti. Aynı pozisyona 2 kişi bile aldılar. OYAK özelleştirme sonrası bazılarını işten attı.Bu sebeple Oyak yolsuzluğu diye shaber, bugüntv, kanaltürk haber bültenlerinde dın..dın.. dınnn.. Oyak yolsuzluğu diye manşet yaptılar. Yolsuzluğu da emniyetteki telekulakları ile dinleyerek ortaya çıakrıp intikam aldılar. Siz FETÖ örgüt elemanlarını işten atarsanız.. bakın bizde sizi telekulaklarımızla dinleyip, yargılatırız diye öç aldılar.. Özel şirketlerden çok büyük şeyler çıkacak... İlk 1000 deki tüm firma sahiplerine acil FETÖ eğitimi verilmeli..
Bu hassasiyeti yönetim kuruluna,oyakta temsil oranı % 70 lere varan astsubayları almayarak çok güzel kullandılar.YÖNETİM KURULUNDA BİR TANE ASTSUBAY YOK.hELAL OLSUN....
OYAK'a dadanmaz mi. Bence ilk bakilacak yer orasi. Oyak, ozellestirmede Erdemir'i aldiktan sonra iceride resmen katliyam yapildi. Binlerce kii isten cikarildi, bir anda iceri yeni kadrolar girdi ve heryer takunyaci cemaat adamlariyla doldu tasti.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:27)