E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
1991’de pazara sunulan Diablo, saatte 320 kilometrelik hızıyla tarihe adını yazdırdı. Otomotiv tarihinin belki de en ilginç kuruluş hikayesine konu olan Lamborghini, ürettiği her yeni modelle sıkı rekabet içinde olduğu Ferrari’yi geçmeyi başardı. İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan ve önemli bir traktör üreticisi olan şirket, kurucusu Feruccio Lamborghini’nin Enzo Ferrari tarafından kibarca kovulmasıyla süper spor otomobil üretmeye başladı.
Bu kapsamda otomobil üreten Lamborghini, 1963 yılında, İtalya’nın Bologna ile Modena arasında kalan küçük bir köyü olan Santa Agata’da kuruldu. 320 kilometre hıza ulaştı İlkmodeli olan 350 GT’yle Ferrari’yi geride bırakmayı başaranmarka,Miura modeliyle çıtayı iyice yükseltti. Markanın saatte 200 mil (320 km/s) sürate ulaşan ilkmodeli olan Diablo, bu anlamda ayrı bir öneme sahip. 21Ocak 1991’de pazara sunulan araç, 2001’e kadar 2 bin 898 adet üretildi. Araçta kullanılan 5.7 litrelik V12 motor, 492 beygir güç ve 580nmtork üretiyordu. 0-100 km/s hızlanmasını 4.2 saniyede gerçekleştiren aracın maksimum sürati saatte 325 kilometreydi. Araçta kullanılan 5 ileri manuel şanzıman, son derece uzun oranlarıyla dikkat çekiyor. Araç, birinci viteste 90, ikinci viteste 144, üçüncü viteste 200, dördüncü viteste ise 254 kilometre sürate ulaşabiliyor.
1997 yılında şirketi Audi satın aldı
Lamborghini, 1997’de Audi’ye satıldı. İlk yıllardan itibaren yeni model üretimine odaklanan Audi, 1999’da tüm Diablo’ların gücünü 530 beygire çıkardı. 1999’da 575 beygirlik Diablo GT versiyonu üretildi. Daha sonra 4’lü egzoz çıkışı, yerini ortada bulunan çift egzoza bıraktı. 2000 ve 2001’de 6 litrelik V12 devreye alındı. 550 beygir güç ve 620 nmtork üreten bu motor, aracı 0’dan 100 km/s hıza 3.9 saniyede ulaştırırken son sürat 330 km/s’ye çıkmıştı.
3 farklı versiyonu oldu
1993 yılına kadar araç sadece arkadan itiş ve ortada uzunlamasına yerleştirilmiş motor kombinasyonuyla üretildi. 1993’te araca Viscous Traction (VT-Yapışkan çekiş) isimli bir versiyon eklendi. 4 tekerlekten çekişli bu aracın Roadster (üstü açık) versiyonu da üretildi. Bu araçta aynı motor görev yapıyordu. 4 tekerlekten çekişin getir diği ağırlığı farkı sadece 50 kilogramdı. 1995’te Super Veloce (SV-Süper hızlı) versiyonu ürün gamına eklendi. Arkadan itişli bu modelde kullanılan 5.7 litrelik V12 motorun gücü 510 beygire çıkarıldı. 1996 yılı itibariyle Diablo’yla birlikte anılan gizli farlar (açılır-kapanır), yerine açık farlara bıraktı.
600 beygirlik özel seçenek
Markanın 30’uncu yılı şerefine özel bir seri geliştirildi. 1993 yılında 150 adetlik üretimle sınırlı kalan ve SE30 adı verilen bumodel, diğer modellerden 125 kilogram daha hafifti. Diğer modellerde olduğu gibi 5.7 litrelik V12 motorun görev yaptığı SE30, tam 600 beygirlik gücüyle çok özel bir klasik haline geldi.
Lamborghini nasıl kuruldu?
Feruccio Lamborghini, spor otomobillere ve yarışlara meraklıydı. Birçok iddialı spor otomobil kullandıktan sonra ilk Ferrari’sini (250 GT) aldı. Kısa bir süre içinde Ferrari sayısını 4’e çıkaran Lamborghini, bütün Ferrari’lerinde debriyaj problemi yaşıyordu. Bu sebeple Ferrari fabrikasına gitti ve sorun çözülemeyince markanın kurucusu Enzo Ferrari ile görüşmek istedi. Enzo Ferrari’den ‘bir traktör üreticisi asla bir Ferrari’yi eleştiremez’ cevabını alınca da fabrikasına dönüp, kendi traktörlerinde de kullandığı debriyajın daha sağlamını yaparak problemi çözdü. Ardından Ferrari’den hızlı, daha güvenilir ve daha sağlam arabalar yapmak için kolları sıvadı.
HABER: GÖKHAN KARA-BUGÜN GAZETESİ
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:36)