E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İş dünyasında işlerin iyiye gitmediğinin göstergesi çok sayıda gelişme oluyor. Ülker’in 6.5 miyar dolar, Doğuş’un 5.8 milyar dolar, Unit’in 700 milyon dolar, Gama’nın 1 milyar dolarlık borçlarının “yapılandırılmasını” istediği medyaya yansımıştı.
Şimdi de iş adamları 'sırtlarına kambur' olan lükslerden bir bir kurtuluyor.
Doğuş Holding'in sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, bu iş adamlarının başını çekiyor.
T24 yazarı Barış Soydan, Doğuş Holding’in 10 yılda Garanti Bankası’ndaki hisselerini elinden çıkardığı, bu satışlardan sekiz milyar dolar elde ettiğini söylüyor ve “Şahenk Ailesi’nin borcunu ödemekte zorlanmasının sırrı nedir?” sorusunu yöneltiyor.
Barış Soydan'ın "Şahenk'in 8 milyar doları nereye gitti?" yazısı şöyle:
Nereden nereye… Bir zamanlar 'Beyaz Türklüğe' adım atmanın yolu, Doğuş Grubu’nun ürün ve hizmetlerini kullanmaktan geçerdi. Audi kullanmak, NTV, CNBC-E izlemek, Beyaz Türkler kulübüne girmekte kullanılan bir kimlik kartı gibiydi.
Bunu en iyi 1990’ların sonunda yayınlanan bir Audi reklamı anlatır:
Aradan geçen 20 yılda her şey nasıl da değişti... Bu reklamda küçümsenen “tespihliler”, siyasi iktidarı ele geçirdiler. Beyaz Türkler, siyasi iktidarı yitirmişti ama ekonomik iktidarı korumak için her şeyi yapmaya hazırdılar. Gerçekten de ekonomik güçlerini uzun süre korumayı başardılar.. Ta ki bu yılın başında para piyasalarında yaşanan fırtınaya kadar. Dolar ve euro’da yaşanan hızlı tırmanış, döviz borcu bulunan grupların belini büktü. Ülker (Yıldız Holding), Doğuş Holding, Unit Investment, Gama Holding gibi devler, borçlarının yeniden yapılandırılması için bankalara başvurdular. Sırada başka hangi şirketler var, Tanrı bilir...
Ülker’in 6.5 miyar dolar, Doğuş’un 5.8 milyar dolar, Unit’in 700 milyon dolar, Gama’nın 1 milyar dolarlık borçlarının “yapılandırılmasını” (Türkçe meali: Vadesinin uzatılması, birkaç yıllık ödemesiz bir dönemin konulması, mümkünse dolar, euro’dan TL’ye çevrilmesi) istediği medyaya yansıdı.
Sözü edilenler büyük, çok büyük rakamlar. Yönetim hatası mı sorunun kaynağı yoksa para birimindeki hızlı değer kaybı mı? Başka bir ülkede olsak, bu kadar büyük borcun nasıl oluştuğu sayfalar dolusu yazılır, çizilirdi. Türkiye’de ise bütün bildiğimiz birkaç bilgi kırıntısından ibaret.
Doğuş Holding’i ele alalım. On yılda Garanti Bankası’ndaki hisselerini peyder pey elinden çıkaran ve bu satışlardan 8 milyar dolar elde eden Şahenk Ailesi’nin borcunu ödemekte zorlanmasının sırrı nedir?
“8 milyar dolar nereden çıktı?” diyeceksiniz. Forbes dergisinin Nisan sayısında yer alan bir haberden öğrendim.
Şahenk Ailesi, Garanti Bankası’ndaki hisselerini, 2005 – 2017 arasında toplam dört işlemle elden çıkardı. Bu satışlardan elde ettiği gelir (2.8 milyar dolar + 2 milyar dolar + 2 milyar Euro + 3.3 milyar lira), Forbes’a göre dönem kurları üzerinden yaklaşık 8 milyar dolara ulaşıyor.
2005’te Garanti Bankası’nın yüzde 25.5’ini 2.8 milyar dolar bedelle Garanti Electric Consumer Finance’a sattı.
Şahenk’in Garanti Bankası’ndaki ortağı General Electric, Kasım 2010’da elindeki hisseleri İspanyol BBVA’ya satmaya karar verdi. Bu dönemde Şahenk Ailesi de Garanti’deki yüzde 6.29 hissesini BBVA’ya 2 milyar dolara verdi. Böylece 2005’teki ilk satışın ardından Ferit Şahenk ve ailesinin Garanti Bankası hissesi satarak elde ettiği gelir 4.8 milyar dolara yükseldi.
2015’te Şahenk Garanti Bankası’nda yeni bir satış yaptı. Bu sefer bankanın yüzde 14.89’unu İspanyol BBVA’ya 2 milyar Euro’ya sattı.
İlk üç satış sonrasında Şahenk Ailesi’nin elinde Garanti Bankası’nın yüzde 10’u kalmıştı. Şubat 2017’de kalan hisseleri 3 milyar 322 milyon lira bedelle yine BBVA’ya satarak Garanti Bankası’ndan tümüyle çıkmış oldu.
Bu satışlardan Şahenk Ailesi’nin eline dönem kurları üzerinden yaklaşık 8 milyar dolar geçti. Şahenk bu paranın bir kısmını yeme içme ve turizm sektörlerine yatırdı.
İlk hamle 2011’de Nusr’et, Kiva ve Lacivert restoranlarının satın alınması oldu.
Şahenk 2012’de Kitchenette, Gina, Da Mario gibi 18 markanın sahibi olan Door’s Grubu’nun yüzde 74.25’ini, Ekim’de ise Go Mango’nun yüzde 60’ını aldı.
2012 Ağustosu’nda bu kez Kahve Dünyası’na yüzde 50 ortak oldu.
Aynı yıl yurtdışına açıldı ve Zuma, Roka lokantalarının sahibi İngiltere merkezli Azumi Group’un yüzde 50’sine yatırım yaptı.
Yurt dışında yaptığı yatırımlarla otel portöyünü de büyüttü. 2012’de İtalya – Capri Adası’nda Capri Palace’ı, 2016’da Yunanistan’da Astir Palace’ı aldı. 2015’te Hırvatistan’da D-Resort Sibenik’i açtı.
Roma’daki Aldrovandi Palace’a 50 milyon Euro verdi. 2016’da Hotel Villamagna’yı, 2017’de 50 milyon İsviçre Frangı’na Park Weggis Oteli’ni aldı.
Bugün Şahenk’in 12 ülkede, 170’e yakın lokasyonda faaliyet gösteren otelleri, lokantaları, eğlence - turizm şirketleri var. Bu şirketlerden bazıları “d.ream International BV” adlı şirketin çatısı altında toplanmış durumda. Doğuş Holding bankalara olan borçlarını ödemekte zorlanmaya başlayınca bu şirketin yüzde 17’sini, bu yılın Nisan ayında Singapur devlet fonu Temasek ile İngiltere’de bulunan uluslararası sermaye fonu Metric Capital Partners’a 200 milyon dolara sattı. (Böylece şirketin değerinin 1.2 milyar dolar ettiğini öğrenmiş olduk.)
Şahenk’in bankalarla yaptığı yeniden yapılandırma görüşmelerinde İspanya ve İtalya’daki oteller ve lokantalarını da teminat olarak gösterdiğine ilişkin haberler, söylentiler, medyaya yansıdı. Bankalardan bu konuda resmi bir açıklama yapılmadığı için bunun doğru olup olmadığını bilemiyoruz...
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ulkedeki mal varliklarini yurt disina tasiyorlar. Parayi yeni alimlarla kaciriyorlar. Turkiyeden kaciyorlar
Geçen günü birisi yurt dışından şirket alanlar var demişti,,,biz sıkıntı çekelim,bunlar paraları yurt dışına aktarsın.
Türk iş adamları türkiye de kazanıyor yurt dışı bankalarına yatırıyor...kimisi de bura dolandırıyor yurt dışına çıkarıyor...
Bunu herkes soruyor Devlet hariç
çok basit gelecek varlık vergisine karşı mesaj veriyor. bende alabileceğin birşey yok diyor. ben parayı uçurdum diyor.
çok büyük kriz geliyor. kriz gelmeden erken seçime gidip koltuğu garanti etmek istediler.
Yavaş yavaş yurtdışına sermaye aktarıyorlar...
NERDE OLACAK PARALAR İSVİCRE BANKALARINDA...BUNLAR BÜYÜK İŞADAMI YA
bu şahenkde borçla iş adamı kılığında dolaşıyor
16 yıldır siyasi iktidarın yanında olup işlerini yürütmek için yıkama yağlama yapan holdingler eğer paracıklarını yurt dışına kaçırmadılarsa ve gerçekten bu duruma düşmüşlerse, maliyeden sürekli vergi cezası gelen muhalif holdinglerin borç pozisyonu ne haldedir !
Ülkemiz en güvenli ülke. Paranızı ülkemizde tutun. hayırlı iş yapmış olursunuz.
Kesinlikle Uganda, Burkina Faso Türkiye ekonomide liderliğe oynuyor ;)))
Paramızı, ülkemizde yastığımızın altında şah damarımıza yakın yerde tutmak en güvenli yer.
Şaka yapıyorsun herhalde:)
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:58)