E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSporFenerbahçe'den flaş hareket---

Fenerbahçe'den flaş hareket

Fenerbahçe'den flaş hareket
09 Haziran 2014 - 13:21 borsaningundemi.com

Şike davasında savcı Abdullah Mirza Coşkun yargılanmanın yenilenmesi ve infazın durdurulması talebini 13. Ağır Ceza Mahkemesine iletti

Şike davasında kritik günler yaşanıyor. Yargıtay'dan infaz sürecinin başlatılması için mahkemeye gelen dosyanın, mütalaa için Savcı Abdullah Mirza Coşkun'a teslim edilmesinden sonra, Coşkun sarı lacivertli camiayı umutlandıran bir karara imza atmıştı.

Yargılamanın yenilenmesi ve Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 6 kişinin infazının durdurulması yönünde görüş bildiren İstanbul Cumhuriyet Savcısı Abdullah Mirza Coşkun'un 10 sayfalık mütalaası, bugün 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iletildi.

Bu sürecin ardından, Fenerbahçe'nin beklediği "yeniden yargılama kararı" için top tamamen 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geçti. Ancak mütalaa, son kararı verecek olan heyet için bağlayıcı olmayacak. Yeniden yargılama için, "dosyanın tamamına da yeniden yargılama" kararı alabilecek olan heyet, oy birliği veya oy çokluğu ile perşembe gününe kadar karar alacak. Son kararı verecek olan heyet ise Başkan Metin Tamirci, Hakimler Mehmet Uğurlu ve Fatma Şahin'den oluşuyor.

EMİN ÖZKURT'TAN ŞİKE AÇIKLAMASI!

Av. Emin Özkurt, UEFA, FIFA ve CAS'ta görev yapan hukukçularla birlikte uluslararası konferansa katılmak üzere Buenos Aires'e gitti.

Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın şike dosyası sürecinde UEFA ile görülen davalarda görev alan ve gelişmeleri yakından takip eden Av. Emin Özkurt, Arjantin'e hareketinden önce DHA'ya açıklamalarda bulundu

Aynı zamanda Turgay Demirel'in başkan seçildiği FIBA'nın Tahkim Kurulu'nda göreve seçilen Özkurt, Türk Hava Yolları'nın tarifeli seferiyle sabah Buones Aires'e gitti. Avukat Emin Özkurt, Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamalar ile kamuoyunu bir çok konuda aydınlattı.

Emin Özkurt'un sözleri şöyle:

"Arjantin Buenos Aires'e gidiyorum. Uluslararası Spor Hukuku ile ilgili konferansa konuşmacı olmak üzere gidiyoruz. Konumuz futbolcuların imaj hakları ve bunların kulüp ile değerlendirilmesi. Bu konuşmada bize uluslararası spor hukukunda yetkin diğer hukukçular da iştirak edecekler. Bu konferans aynı zamanda çok geniş bir kapsamı olan dünyadaki futbol hukukuna özgülenmiş hukukçuların kimi UEFA'da kimi FIFA'da kimisi CAS'ta yetkili ve görevli hukukçuların bir araya geldiği hep beraber 2 gün boyunca spor hukukunun temel konularını değerlendirip tartışacakları bir oturum. Konferansı düzenleyen uluslararası spor hukukçuları derneği. Fransa'da kurulmuş bir dernek ve futbol hukuku konusunda dünyanın en yetkin en üst kuruluşu. Ben de bu oluşumun bilim komitesi ve tek Türk hukukçu olarak bulunuyorum. Buy konferans içerisinde de dediğimiz konuda sunumu yapacağız. Ama tabii ki bu konu ile sınırlı kalmıyoruz gittiğimizde bahsettiğimiz UEFA'nın, FIFA'nın, CAS'ın yetkilileri de hem yetkili hem konuşmacı olarak konferansta olacakları için çeşitli konularda fikir alış verişlerimiz oluyor. Dolayısıyla Buenos Aires'teki organizasyonun ve etkinliğin faydalı olacağını düşünüyorum. Herhalde Türkiye ile ilgili gelişmelerin de masaya yatırılacağı sohbetler olacaktır. Onlar ile ilgili de durum değerlendirmesini yaparız.

ESKİŞEHİRSPOR İLE SİVASSPOR'UN DURUMU  

"Ne yazık ki Eskişehirspor ile Sivasspor'un önümüzdeki sene için Avrupa Ligi'ne girmeleri UEFA tarafından men edildi. Tabii bu 3 Temmuz sürecinin bir yansıması ve onun devamı. Ne yazık ki 3 Temmuz sürecinde Türk futbolu ve TFF Tahkim Kurulu iyi bir sınav veremedi. Hala o dönemdeki verilen kararların havada kalmasından, hukuken noksanlığından dolayı sorunlar yaşıyoruz. Eğer bir hukuk sistemi içerisinde bir karar verildiyse Türkiye Futbol Federasyonu tarafından bunun UEFA'ya çok iyi anlatılıp UEFA'nın ikna edilip bu karar çerçevesinde Trük futboluna ve Türk takımlarına en az zarar gelebilecek olan bir süreç yürütülmeliydi. Ancak bunun yürütülmediğini görüyoruz. Bundan sonra ne yapılabilir bunları değerlendirme yapılabilir. Her iki kulüp de Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi CAS'a 10 gün içerisinde söz konusu cezalar ile itiraz etme hakkına sahip ve bunu yapacaklardır herhalde. Bu cezalara yapılan itirazlar yürütmeyi durdurma talebi olmak durumunda çünkü kura çekimlerinde Avrupa Ligi ile ilgili çok az bir süre kaldı. Bu konuda da artık kararı CAS verecek. Hep beraber bekleyip göreceğiz yürütmeyi durdurma kararları ve taleplerine ne tarz kararlar verilecek."

“TÜRK FUTBOLU 3 YILDIR SÜREKLİ SPOR YARGISI ÖNÜNDE CEZALAR ALAN BİR DURUMDA. BUNLARIN ÖNÜNE GEÇMEK TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU'NUN TEMEL SORUMLULUĞUNDA UMARIM BU KONU İLE İLGİLİ GEREKLİ ADIMLARI ATARLAR"

"Genel olarak değerlendirmek gerekirse Türk futbolu 3 yıldır sürekli spor yargısı önünde cezalar alan bir durumda. Bunların önüne geçmek Türkiye Futbol Federasyonu'nun temel sorumluluğunda umarım bu konu ile ilgili gerekli adımları atarlar."

''MAHKEME SAVCININ TALEBİNE BAĞLI DEĞİL''

"3 Temmuz süreci ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında savcının yeniden yargılanma talebi ile ilgili olarak, mahkemenin savcının talebine bağlı olmadığının altını çizen Özkurt, ''3 Temmuz sürecinde Aziz Yıldırım boyutu ile ilgili çok önemli bir gelişme oldu geçen hafta. Bildiğiniz gibi Cumhuriyet Savcısı dosya ile alakalı yaptığı değerlendirmesinde yeniden yargılanma talebi ve infazının durdurulması talebinde bulundu. Şu anda bu talep dosyayı incelemekte olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin önüne gidecek. Burada da yapılacak olan değerlendirmede bir karara varılacak ve muhtemelen bir hafta-on gün içerisinde biz bu konu ile ilgili mahkemenin vereceği kararı görürüz diye tahmin ediyorum. Ancak unutulmamalı ki mahkeme savcının talebi ile bağlı değil. Dosyayı kendisi heyet halinde müstakilen inceleyecek ve nihai kararını açıklayacak. Bu önemli bir gelişmedir. Bu gelişme hayata geçerse, savcını talebi doğrultusunda karar verilirse o takdirde Sayın Aziz Yıldırım ve diğer ilgililer ile alakalı yeniden yargılama sürecinin söz konusu olacağını söyleyebiliriz. Bu Fenerbahçe açısından da çok önemli. Tabii ki Cumhuriyet Savcısı'nın yeniden yargılanmayı talep ettiği gerekçeler de çok önemli ve onun da incelenmesi çok önemli. Eğer tüm dosyanın hukuki zemininin noksanlığından ve tüm dosyanın hukuka aykırı bir şekilde hareket edilerek cezalandırılma yoluna gidildiği hususu ortaya çıkarsa veya bu şekilde bir yaklaşım olursa o takdirde Fenerbahçe ile ilgili UEFA tarafından verilmiş olan Şampiyonlar Ligi'nden men kararının da bu gelişmelerden etkilenmesi söz konusu olabilir. Tabii ki burada çok bilinmeyenli bir denklemden bahsediyoruz. Atılacak olan yeni adımların hukuki olarak çok iyi formule edilmesi gerekir. Eğer yeniden yargılanma başlarsa o takdirde Fenerbahçe'nin UEFA'ya yeniden başvuruda bulunup, 'benimle alakalı yaptığın yargılamanın temeli olan dosyada büyük sorunlar, büyük hukuki problemler gerçeğe aykırılıklar var. Dolayısıyla böyle bir karar artık ortadan kalktığı için ve yeniden yargılamaya başlanıldığı için böyle bir karar dayanarak bana vermiş olduğun cezayı düzelt' deme hakkı söz konusu olacak.

Tabii ki bunu ifade ederken UEFA nezninde bu girişimlerde bulunurken doğru yasal adımları takip ediyor olmak gerekecektir. Öte yandan bildiğiniz gibi Fenerbahçe'nin uzun zamandır yürüttüğü özellikle 1907 Derneği vasıtasıyla 'Adalete Fener Yak' kampanyası var. Bu kampanya çerçevesinde yeniden yargılanma talepleri çok güçlü bir şekilde dile getirildi."

"SAVCININ YENİDEN YARGILANMAYI TALEP ETMESİNİN ÖTESİNDE BUNUN HARİCİNDE SAYIN AZİZ YILDIRIM TARAFINDAN ANAYASA MAHKEMESİ'NE YAPILMIŞ BİR BİREYSEL BAŞVURU SÖZ KONUSU. ORADA DA NASIL KARAR ALINACAĞI VE NASIL BİR YAKLAŞIM SEGİLENECEĞİ AYRICA ÖNEMLİ”

"Şu andaki gelişmede Anayasa Mahkemesi önünde bildiğiniz gibi Sayın Aziz Yıldırım'ın bir bireysel başvurusu da söz konusu. Yani savcının yeniden yargılanmayı talep etmesinin ötesinde bunun haricinde Sayın Aziz Yıldırım tarafından Anayasa Mahkemesi'ne yapılmış bir bireysel başvuru söz konusu. Orada da nasıl karar alınacağı ve nasıl bir yaklaşım sergileneceği ayrıca önemli. Anayasa Mahkemesi'nin bu yöndeki kararının ise Haziran ayı sonuna doğru çıkması bekleniyor. Dolayısıyla önümüzdeki günler Türk futbolu açısından bunun  UEFA'ya yansıması açısından önemli günler. Hep beraber bekleyip göreceğiz''

Özkurt, Türkiye'de son zamanlarda UEFA, FIFA ve CAS ilişkilerinin zayıflığı nedeni ile çok büyük mağduriyetler yaşandığını belirterek, ''Arjantin'de düzenlenecek olan bu Uluslararası Spor Hukuku Konferansı'na katılacak olan kişiler ve avukatlar, hukukçular arasında UEFA yetkilileri, UEFA Disiplin Dairesi'nde görevli Müfettişler bunun yanı sıra CAS'ta hakem olan yetkililer ve genel olarak spor hukukunda önemli dosyaların içerisinde bulunan hukukçular olacak. Dolayısıyla bu konferans bu bakımdan tam bir spor hukuku bir araya gelmesi olarak değerlendiriliyor. Biz de orada ülkemizi Türkiye'yi en iyi şekilde temsil edip, hukuki görüşlerimizi bir hukukçu olarak izah etmeye çalışacağız. Sonuçta spor hukuku alanında bizlerin var olması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'de son zamanlarda spor hukuku sebebi ile UEFA, FIFA ve CAS ilişkilerinin zayıflığı nedeni ile çok büyük mağduriyetler yaşandı. Ümit ediyoruz ki bu mağduriyetler hep birlikte çalışılarak hem kulüplerimiz ile hem federasyonlarımız ile hem de genel olarak hukukçular bizlerin yapacağı çalışmaları ile giderilir. Türk Futbolu'nun 3 yıldır içerisinde bulunduğu bu sorunlardan artık kurtulması için biz de elimizden geleni yapmaya çalışacağız'' dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)