E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizFed'in kararı öncesi cevap arayan sorular---

Fed'in kararı öncesi cevap arayan sorular

Fed'in kararı öncesi cevap arayan sorular
14 Aralık 2016 - 09:30 borsagundem.com

A1 Capital, sabah raporunda Fed kararı öncesi beklentileri ve piyasaları değerlendirdi

Fed’in Merakla Beklenen Kararı Bu Akşam Açıklanıyor

“Bir Maniniz Yoksa Faiz Artırabilir Miyim?”

AMB, geçtiğimiz hafta İtalya referandumunun da etkisiyle faiz toplantısında faizde bir değişime gitmezken, 2017 Mart ayında bitecek olan parasal genişlemeyei 2017 Aralık ayına uzatmış; ancak tahvil alım programını 80 milyardan 60 milyar Euroya indirmişti. Piyasa yorumcularına göre, bu güvercin bir hamleydi ve Fed’in de buna benzer biraz güvercin biraz şahin, kısacası kibarca bir faiz artırımına hazır olup olmadığı sorgulanıyor. Her ne akdar neredeyse tüm yorumcular Fed’in faiz artırımına kesin gözüyle bakarken, artırım miktarı konusunda yorum yapmaktan çekiniyorlar. Genel beklenti 25 baz puan, ki şu anda fiyatlara yansımış durumda. Ancak kafamızda birkaç soru cevap arıyor. Bunları sizinle paylaşacak olursak;

- Güvercin faiz artırımı ne demek?

- Fed, Trump hükümeti ve ekonomi kurmaylarına dair bir sinyal, yorum ya da bir projeksiyon sunar mı?

- Büyüme ve enflasyona dair tahminlerinde daha gerçekleşebilir seviyelere revize eder mi?

- Trump’ın ticari anlaşmalar ile Çin ve Meksika konularındaki sert tutumlarının doğurabileceği sonuçlara, Fed’in bir B planı olacak mı?

Kısacası bu akşam, Fed’in faiz kararından çok bizi bu soruların olası cevapları ilgilendiriyor. Bununla birlikte, bu toplantıda Fed’in 50 baz puanlık bir artış yapması bizi şaşırtmayacaktır. Diğer yandan olası artışın, TL üzerinde ve gelişen ülke paraları üzerinde korkuların kalkmasıyla birlikte, bir toparlanma ve faizlerde aşağı yönlü hareketler beklentilerimiz dahilinde. Faiz kararı sonrası Yellen’in yapacağı açıklamalarda ise, Fed’in 2017 stratejisine dair önemli vurguları takip edeceğiz. Bunlardan bir tanesi 2017 içerisinde faiz artırımı konusunda nasıl bir strateji ve nasıl bir ajanda belirleyeceği… Hemen hatırlatalım, 2016’da 4 faiz artırımı yapacağını vurgulamıştı; ancak bu açıklamalarını gerçekleştiremedi. Özellikle yılın ikinci yarısı ile gelen ve Fed’in üzerinde durduğu beklenti düzeyine yaklaşan veriler sonrasında, ekonominin güçlendiğine dair işaretlerin artmasıyla beraber faiz artırım beklentileri yükseldi. Her ne kadar 8 Kasım başkanlık seçiminde Trump’ın seçilmesiyle beklentiler düşse de, altyapı yatırımları ile ekonomiye dair oluşan olumlu beklentiler sonrasında tekrar %100’e yaklaşmış durumda. Dün ise, Avrupa Parlamentosu kararını oylayan Avrupa Dışişleri Bakanları Konseyi’nden Türkiye’nin AB müzakerelerini dondurma kararı geçmedi. Avusturya’nın sert muhalefetine rağmen Belçika ve Fransa’dan işbirliği ve diyalog mesajları gelmesi dikkat çekti. Öte yandan TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın Bankalar Birliği’nde yaptığı sunumdan öne çıkan kritik mesaj; “Piyasa derinliğinin kaybolmasına bağlı olarak spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda sağlıksız fiyat oluşumları gözlemlenmesi ve aşırı oynaklık durumlarında piyasaya esnek ihaleler yoluyla veya doğrudan müdahale edilebilecektir.” oldu. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), OPEC ve diğer petrol üreticisi ülkelerin üretimi kısmasının uygulanmasıyla 2017’nin ilk yarısında arz fazlası yerine arz açığı oluşacağını belirtti. Petrol fiyatları, 30 Kasım toplantısından bu yana %16 değer kazandı. Brent petrol güne 55 doların hemen üzerinde başlıyor.

A1 Capital

Günün önemli şirket haberleri 14.12.2016

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 14/12/2016

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)