E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket Haberleri'FED'in kararı olumsuz etkileyecek'---

'FED'in kararı olumsuz etkileyecek'

'FED'in kararı olumsuz etkileyecek'
10 Kasım 2010 - 11:01 borsaningundemi.com

Kemal Derviş, ABD Merkez Bankası’nın (FED) 600 milyar dolarlık tahvil alım kararının, gelişmekte olan piyasalara olumsuz etkileyebileceğini belirtti

Eski Devlet Bakanı ve ABD’nin önemli düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, ABD Merkez Bankası’nın (FED) 600 milyar dolarlık tahvil alım kararının, gelişmekte olan piyasalara olumsuz etkileyebileceğini belirtti
Financial Times gazetesine bir makale yazan Derviş, FED’in son kararının değerli para ve genişleyen cari açık sorunlarıyla karşı karşıya olan Brezilya, Güney Afrika, Türkiye ve Hindistan gibi gelişmekte olan piyasalara sermaye akışını artıracağı uyarısında bulundu. Derviş, ‘İnancınızı koruyun: G20 savaşı durdurabilir’ başlıklı yazısında perşembe günü Güney Kore’nin başkenti Seul’de başlayacak G20 zirvesinde, kur savaşlarına son verecek bir ekonomik işbirliğinin sağlanabileceğini söyledi.
G20 maliye bakanlarının Gyeongju’da cari açıkları sınırlama ve ödemeler dengesi fazlaları için anlaşmaya vardığını hatırlatan Derviş, ancak FED’in tahvil alım kararının doların değerinin düşeceği ve sıcak paranın gelişmekte olan ülkelere hücum edeceği korkularını alevlendirdiğini belirtti.
Liderler birbiriyle yakınlaşmalı
G20 zirvesinde liderlerin uzlaşması durumunda, uluslararası ekonomik işbirliğine yönelik önemli bir adım atılabileceğini belirten Derviş, zirveyle ilgili bir analiz yaptı. Artık piyasaların odak noktasının faizden cari açığa kaydığını belirten Derviş, şunları yazdı:
“Çin’in ticaret fazlası düşük seviyelerine inerse, dünya Çin’in kur politikaları hakkında endişelenmekten vazgeçer. Ayrıca böyle bir anlaşma ABD - Çin gerilimini azaltır. IMF’nin gücünün artırılmasına yönelik çağrılar, G20 süreci ile IMF arasındaki bağı güçlendirir. Normalde IMF’ye çok fazla önem vermeyen G7 ülkeleriyle birlikte IMF hakkında şüpheleri bulunan gelişmekte olan ülkeler, kurumun küresel ekonomide daha fazla rol üstlenmesini istiyor. Son olarak, G20’yi değerlendirirken sadece mevcut toplantılara değil, sürece odaklanmak gerekli. Bu süreçte birbiriyle yakınlaşan liderler, problemler konusunda daha yakın işbirliğine girebilecek.”
Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)