E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed'in Jackson Hole toplantısı neden bu kadar önemli?---

Fed'in Jackson Hole toplantısı neden bu kadar önemli?

Fed'in Jackson Hole toplantısı neden bu kadar önemli?
22 Ağustos 2019 - 14:27 borsaningundemi.com

Kansas City Fed'in her Ağustos düzenlediği yıllık sempozyum para politikalarına yönelik işaretlerden dolayı yakından izleniyor

Her Ağustos, tüm dünyada yatırımcılar, muhteşem Teton dağlarının kıyısındaki küçük bir Wyoming kasabasında neler olduğunu dikkatle izliyor. Bunu yapmak için iyi nedenleri var.

Son 20 yılda, merkez bankacılar Kansas City Fed'in Jackson Hole'da düzenlediği yıllık sempozyumu para politikasındaki değişiklikleri belirlemek ve bunları işaret etmek için kullanmaktalar.

Küresel resesyon endişelerinin arttığı ve tahvil faizlerinin sert düştüğü bir ortamda, bu haftaki toplantı son yılların en fazla dikkat çeken toplantılarından biri olacak.

Fed gözlemcileri, Fed Başkanı Jerome Powell'ın, Cuma günü sempozyumun açılış konuşmasını yaparken, ABD merkez bankasının gösterge faizi daha da düşüreceğini işaret etmesini bekleniyor.

Jackson Hole'daki kritik toplantıların bazıları şöyle;

2014

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi konuşmasında, enflasyon beklentilerinin kötüleştiği uyarısını yaparak ve AMB'nin "fiyat istikrarını sağlamak için gerekli eldeki tüm araçları kullanacağını" söyleyerek parasal genişleme için zemin hazırladı. AMB ertesi yıl parasal genişlemeyi (QE) duyurdu ve çoğu ülke tahvili olmak üzere 2.6 trilyon euronun üzerinde menkul kıymet satın aldı.

2012

Dönemin Fed Başkanı Ben Benanke, Jackson Hole'da Fed'in tartışmalı tahvil alımlarını savunduğu konuşmasında, parasal genişlemenin üçüncü turunun masada olduğunu işaret etti. Geleneksel olmayan politikaların maliyetlerinin "yönetilebilir" olduğunu savunan Bernanke, yetkililerin bunların ileride kullanılmasını gözardı etmemesi gerektiğini kaydetti. Fed ertesi ay QE3'ü uygulamaya koydu.

2008

Finans krizinin hız kazanması ile birlikte Bernanke, aralarında Fed Başkan Yardımcısı Donald Kohn ve New York Fed Başkanı ve daha sonra Hazine Bakanlığı görevini de yürüten Timothy Geithner'ın da bulunduğu kurmayları ile piyasa gelişmelerini görüşmek üzere sık sık toplantılardan ayrıldı. Bernanke 2015 yılında yayımladığı anılarında, söz konusu dönem için, "Konferansı farklı zamanlarda terkederek fark edilmemeye çalıştık" demişti.

2007

Bernanke, açılış konuşmasında, konut piyasasındaki gerilemenin ekonomi üzeride etkilerinin görüldüğünü işaret ederek ve "iyi işleyen finans piyasalarının" önemini vurgulayarak, faiz indirimlerini açık bir şekilde masaya koydu. ABD merkez bankası ertesi ay politika faizini 50 baz puan düşürdü ve bu hareket, Fed'in hedef faizi sıfır seviyesine kadar indirecek faiz indirimleri serisinin ilk halkası oldu.

2005

Dönemin Fed Başkanı Alan Greenspan'in görev süresinin dolması dolayısıyla onuruna düzenlenen bir sempozyumda, Chicago Üniversitesi ekonomisti Raghuram Rajan, varlık yöneticilerinin komisyonlarını artırmak için aşırı risk aldıkları konusunda uyarıda bulundu. Dönemin Hazine Bakanı Lawrance Summers, Rajan'ın sunumunu, içinde yer verdiği "biraz teknolojiden korkan işçi söylemi" için sert bir şekilde eleştirmişti.  Daha sonra Hindistan Merkez Bankası başkanlığını da yürüten Rajan, finans piyasalarının birkaç yıl sonra kargaşaya düşmesi ile haklı çıkmıştı.

1999

Princeton Üniversitesi profesörü Bernanke ve New York Üniversitesi'nden Mark Getler, böyle bir yaklaşımın hem makroekonomik hem de finansal istikrarı sağlayabileceğini öne sürerek, Fed'in "esnek enflasyon hedeflemesi" stratejisini uygulaması için zemin hazırladı. Bunun ardından, Fed 2012'de, Bernanke'nin başkan olmasının ardından, enflasyon hedefini yüzde 2 olarak belirledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)