E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed’in faizleri indirmesi borsalar için endişe verici olabilir---

Fed’in faizleri indirmesi borsalar için endişe verici olabilir

Fed’in faizleri indirmesi borsalar için endişe verici olabilir
10 Kasım 2023 - 11:42 borsagundem.com

Piyasa aktörlerinin hemen hepsi Fed’in ne zaman faiz indirimine gideceğini hesaplıyor. Ancak bunun hisse senedi piyasaları için iyi bir haber olup olmadığı konusunda görüşler farklılaşıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faizleri sabit tutma kararı sonrası piyasa oyuncuları ve uzmanlar, Fed’in geçen yıldan bu yana sürdürdüğü faiz artırım kampanyasında sona geldiği düşüncesine daha çok sarılıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, uzmanlar, Fed Başkanı Jerome Powell’ın şahin açıklamalarını hiçe sayarak, en geç gelecek yıldan itibaren faizlerin indirileceğini öngörüyor. Ancak bu durumun, özellikle hisse senedi piyasaları için olumlu olup olmayacağı konusunda görüşler farklılaşıyor.

Finans tarihinin en büyük saatli bombası

Bloomberg’den Sonali Basak’ın haberine göre, Universa Investments'ın kurucusu ve baş yatırım yetkilisi Mark Spitznagel, Fed faizleri düşürmeye başladığında, özellikle hisse senedi piyasalarının endişelenmeye başlaması gerektiğini söylüyor.

Davranışsal iktisat alanında ürettiği eserlerle tanınan Nassim Nicholas Taleb'in danışmanlık yaptığı Universa Investments'tan Mark Spitznagel, hisse senedi piyasasının muhtemelen yükseleceğini, daha sonra Fed'in faiz oranlarını düşürmeye başlamasıyla sert bir şekilde dönebileceğini ifade ediyor. Spitznagel, “İşte o zaman işler gerçekten berbatlaşacak” diyor.

Spitznagel, piyasanın Fed desteğine bağımlılığı hakkındaki endişelerini, on yılı aşkın süredir düşük faiz oranları ve şu anda tersine çevirmeye çalıştığı tahvil satın alma programı aracılığıyla genişletiyor. Spitznagel, yatırımcılara, 1920'lerin sonundaki Büyük Buhran'a giden süreçten bile daha kötü olan, 'finans tarihindeki en büyük saatli bomba’nın üzerinde oturduğumuzu iddia ediyor.

Spitznagel, “Bu benim çılgın teorim: Faiz oranlarının sıfıra döneceğini düşünüyorum. Demek istediğim, pek çok insan benim deli olduğumu düşünebilir fakat kredi balonu patladığında bunun ne kadar deflasyonist bir olay olduğunu unutmayın. Devasa bir yığın parayı alıp ateşe vermek gibi bir şey bu” şeklinde konuşuyor.

Parasal genişleme yeniden başlamak zorunda

Spitznagel, Fed'in parasal sıkılaştırma çabalarında zor zamanlar geçireceğine inandığını ve merkez bankasının bir kez daha genişlemeye başlamak zorunda kalabileceğinin altını çiziyor ve ekliyor: “İntikam alarak geri gelmeleri gerektiğini düşünüyorum.”

2022 yılında yaklaşık 9 trilyon dolarlık varlığa sahip olan Fed'in bilançosu 7,9 trilyon doların altına gerilemiş durumda. Bu, Kovid-19 salgınının merkez bankasını piyasaları daha da sert bir şekilde desteklemeye teşvik etmesinden önce, yani 2020 yılının başında bulunduğu noktadan hala 3,7 trilyon dolar daha fazla.

Spitznagel, Fed'in desteğini yeniden teyit etmesi gerektiğine inandığını çünkü resesyonun muhtemel olduğunu düşündüğünü de belirtiyor ve ekliyor: “Yine de piyasa düşmeden önce yükselmeye devam edecek çünkü Fed durakladı. Bu iyi bir başlangıç ve insanlar çökmek üzereymişiz gibi konumlanıyor.”

Spitznagel, “Muhtemelen durgunluğu gelecek yıla erteliyoruz. Terse dönen getiri eğrisinin normalleşmesi biraz zaman aldı ancak piyasa hissiyatı çok çok olumsuz” diyor.

Goldilocks bölgesi

S&P 500 Endeksi, özellikle Fed politikacılarından son zamanlarda gelen güvercin sinyaller nedeniyle bir buçuk haftadır yükselişte. ABD'de borçlanma maliyetleri 22 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, son dönemde tahvil getirileri de düşmeye başladı.

Spitznagel, bu kadar yüksek oranların gecikmeli etkilerinin ekonomi genelinde henüz tam anlamıyla gerçekleşmediğini ve gelecekteki faiz indirimlerinin, borçluların kendilerini borç altına soktuktan sonra yüksek borçlanma maliyetlerini kaldıramamalarını yansıtacağını söylüyor ve ekliyor: “Şu anda muhtemelen kısa bir Goldilocks bölgesindeyiz; pek fazla kişi beklemese de ben riskli varlıklarda daha fazla daralma ve patlama bekliyorum ve bunu bir yıldır söylüyorum. Ayı piyasası ağırlığını hissettirdiğinde tepki vermek için çok geç olmaması gerekiyor.”

Piyasalarda FED’in ilk faiz indirimi beklentisi ötelendi

 

Fed Başkanı Powell'dan temkinli mesajlar

 

Fed’in tahvil piyasasından yardım beklentisi ters tepebilir

 

Jeremy Siegel: Fed alarm durumuna geçmeli

 

Borsalardaki FED rallisi ne kadar gerçekçi?

 

Fed faiz artırımında sona mı geldi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)