E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed’in faiz hamlesi bireysel yatırımcılar için ne ifade ediyor?---

Fed’in faiz hamlesi bireysel yatırımcılar için ne ifade ediyor?

Fed’in faiz hamlesi bireysel yatırımcılar için ne ifade ediyor?
21 Eylül 2023 - 15:50 borsagundem.com

Fed’in faiz kararı hemen herkesi etkilese de, özellikle uzun vadeli bireysel yatırımcıların bundan en az etkilenecek kesim olmak için doğru bir portföy çeşitlendirmesi yapmasının yeterli olacağı düşünülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasaların merakla beklediği faiz kararları dün Fed tarafından açıklandı. Sabit tutulan faiz oranlarının en az uzun vadeli bireysel yatırımcıları etkileyeceği düşünülüyor. Ancak bunun için yatırımcıların yapması ve anlaması gereken bazı noktalar bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, uzun vadeli bireysel yatırımcıların büyük bölümünün ABD Merkez Bankası’nın son hamlesini görmezden gelmek için yeterli sebebi bulunuyor.

Portföy tahsisi ve duygusal disiplin

MarketWatch’tan Chuck Jaffe’nin haberine göre, portföy varlık tahsisi ve buna bağlı kalmanın duygusal disiplini, finansal başarınızı Fed'in yaptığından daha fazla belirler.

Fed dün herhangi bir faiz değişikliği yapmadı ve yıl sonuna kadar en az bir faiz artırımına daha açık kapı bıraktı. Merkez bankasının faiz oranlarının normale dönüp 2024'ün sonlarına doğru faiz indirimine başlayana kadar beklemesine izin vereceğine inanan çok sayıda uzman bulunuyor.

Bu temanın bazı alt katmanları olsa da, hiçbir şeyin bireysel yatırımcıları harekete geçirmeyeceği öngörülüyor. Genel kanaat Fed kararlarının piyasaları harekete geçirdiği ancak tipik bir yatırımcının bu kararlardan etkilenmediği yönündedir ve ilginç olan, bunun doğru bir hareket tarzı olmasıdır.

Sizi ne hareket geçirmeli?

Aktif olarak yönetilen bir yatırım fonuna veya ETF'ye sahip olmak için ücret ödüyorsanız ve özellikle yatırımınız ‘taktiksel’ olacak şekilde oluşturulmuşsa, profesyonellerin para politikası eylemine uygun şekilde tepki vereceğini umarsınız. Ancak bu kadar uzun süre portföyünüze sadık kalarak hareket ettiyseniz ve henüz bir hamle yapmadıysanız, yani küçük sermayeli hisselere, banka hisselerine veya piyasanın sevilmeyen bir kısmına yönelmeye başlamadıysanız veya gelir olarak tahvillerde yüksek yerlere yönelmediyseniz, Fed Başkanı Jerome Powell'ın söylediği hiçbir şeyin sizi harekete geçirmemesi gerekiyor.

Daha büyük soru, sizi neyin harekete geçirebileceği ve Fed'den duyduğunuz herhangi bir şeyin sizi bir şeyler yapmaya teşvik edip etmeyeceğidir.

Piyasaları anlaşmazlıklar yaratır

Anlaşmazlık bir piyasa yaratır ve bugünün piyasasında bolca anlaşmazlık bulabilirsiniz. ‘İniş yok’ kampında yer alanlar veya ‘sert iniş’e inananlar, yüksek enflasyonla karşı karşıya kalan bitkin ve aşırı harcama yapan tüketicilerin hikayesini anlatan insanlar ve artan gelir seviyelerinden ve sürekli düşük işsizlik seviyelerinden bahseden uzmanlardan halihazırda her yerde bulmak mümkün.

Sorun şu ki, güncel Fed haberlerine tepki veren herhangi bir uzun vadeli bireysel yatırımcı, yanlış anlaşmazlıklar konusunda endişeleniyor ve yanlış soruları düşünüyor. 'Yumuşak iniş’ ya da ‘iniş yok’ senaryolarını öngören pek çok uzman, ekonominin bir gerilemeden kaçınabileceğini ve durgunluğu sonsuza kadar savuşturabileceğini öne sürmüyor. Bu kişiler çoğunlukla mevcut ekonomik döngünün sonunun ve nihai dip noktasının geriye itildiğini söylüyorlar.

Uzun mu yoksa kısa kısa mı?

Üstelik döngünün sonuna gelindiğinde ‘sert’ ve ‘yumuşak' gibi terimler endişelenecek yanlış sıfatlar olacak. Bireysel yatırımcıların boğuşacağı asıl soru ise ‘uzun’ veya ‘kısa’ sorusudur.

2024 başkanlık seçimlerinden sonra, kim kazanırsa kazansın, 2025'ten itibaren büyük bir gerileme yaşanabileceği fikrine tepki vermek için henüz çok erken. Bu gerçekleştiğinde, yatırım portföyünüzün hayatınızdaki zamanınız için uygun şekilde konumlandırılıp konumlandırılmayacağını düşünmek için ise kesinlikle hiç de erken değil.

Gelecekteki herhangi bir ‘iniş', geleceğe ne kadar itilirse, bu nihai inişin yanlış zamanda gerçekleşmesi durumunda, ömür boyu tasarruflarımı etkileme potansiyeli de o kadar artar.

Piyasalarda zamanlama kişiseldir

Bu zamanlama son derece bireysel ve kişiseldir. Hayatının birikim aşamasındaki genç bir yatırımcı, ülke uzun süreli ‘sert bir iniş’le karşı karşıya kalsa bile, gerileme dönemlerini çok daha kolay atlatabilir ve bunları uzun vadeli satın alma fırsatları haline getirebilir. Karşılaştırıldığında, Kovid salgını sırasında emekli olan bir kişi, emekliliğinin ilk üç yılını piyasanın yıllık ortalama yüzde 12'lik bir kazanç elde etmesiyle geçirdi. Bu, emekliliğine güvenli bir şekilde başlamaya ve geri dönüş sırası riskinin zararlı potansiyelinin çoğunu geri almaya yetti.

Tüm bu nedenlerden dolayı piyasalara kişisel olarak bakmak gerekir. Fed'in hamlelerinin aslında uzun vadeli mali durumunuz açısından ne anlama geldiğini düşünürseniz, esas sonucun ‘hiçbir şey’ olmadığını daha iyi görürsünüz. Cevap bu değilse, o zaman Fed'in şu anda yaptığından değil, portföyünüzün gelecekteki ihtiyaçlarınızla tam olarak uyumlu olmamasından dolayı şu anda değişiklik yapma konusunda haklı olabilecek küçük bir yüzdelik dilime dahilsiniz demektir.

Güncellik önyargısı

Portföyler oluşturan bir firma olan NDVR'nin başkanı ve baş yatırım sorumlusu Roni Israelov, mevcut haber akışının kimseyi harekete geçirmemesi gerektiğini söylüyor. Dahası, beyinde kalıcı olan olayların çok fazla etkiye sahip olmasına izin verilmesi anlamına gelen ‘güncellik önyargısı’na karşı da uyarıda bulunuyor. Hisse senetleri ve tahvillerin, 2022 yılında aynı doğrultuda hareket etmelerine rağmen uzun vadeli negatif bir korelasyona sahip olduklarını ve bu durumun onları ideal portföy çeşitlendiricileri haline getirdiğini ve bu durumun yatırımcılara iki kez kriz tehlikesi yaşattığını belirtiyor.

Bu durum yine olabilir ama hisse senedi ve sabit getirili piyasaların 2022 yılında karşılaştığı fırtına, bugün ufukta beliren kara bulutlardan çok farklı.

Portföy çeşitlendirme ve hedefler

Yine de, herhangi bir yılda çeşitlendirmenin bir başarısızlık gibi görünebileceği, ancak bir ömür düşünüldüğünde, bunun dahiyane bir fikir olduğuna kapılmak oldukça kolay.

Israelov, “Size ait hedeflerle başlayın ve bunu varlık tahsisini yönlendirmek için kullanın. Örneğin emekliliğinizdeki amaç belli bir gelir akışını karşılamak mı, servet biriktirmek mi, gelecek nesillere miras bırakmak mı? Bunu belirleyin ve bu hedefe doğru ilerleyin” diyor.

Öyleyse devam edin. Hepimiz ekonominin durumu, ödediğimiz yüksek fiyatlar ve geleceğe dair beklentilerle ilgilenmeliyiz, ancak bunu ‘kullanabileceğiniz haberler’ ile karıştırmamalıyız. Uzun vadeli mali başarınızı belirleyecek olan, Fed'in yaptığı herhangi bir şeyden ziyade varlık tahsisiniz ve buna bağlı kalmanız gereken duygusal disiplindir.

Vanguard: Fed 3 kez daha faiz artırabilir

 

FED’in faiz kararı sonrası kazananlar ve kaybedenler

 

Fed’de iç tartışma: Nötr faiz oranı

 

Fed'in nokta grafiğinden faiz artışı sinyali

 

Piyasalar Fed sonrası negatif seyrediyor

 

Fed şahin para politikası duruşunu sertleştirdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)