E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED’in enflasyonla savaşı henüz bitmedi---

FED’in enflasyonla savaşı henüz bitmedi

FED’in enflasyonla savaşı henüz bitmedi
11 Ağustos 2022 - 16:27 borsaningundemi.com

Temmuz ayı enflasyon rakamları ABD’li yatırımcıları önemli ölçüde rahatlattı. Ancak WSJ yazar Aaron Back’e göre ABD enflasyonundaki yavaşlama kalıcı sebeplerden kaynaklanmıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çarşamba günü açıklanan ABD temmuz ayı tüketici fiyat endeksi rakamları piyasalarda ciddi bir rahatlama etkisi yarattı. Ancak Wall Street Journal (WSJ) yazarı Aaron Back’e göre yatırımcıların rahat bir nefes alması için henüz erken. Zira fiyat koşulları halen rahatsız edici derecede yüksek kalmayı sürdürüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de enflasyon temmuz ayında yıllık bazda %8,5 oranında yükseldi. Haziran ayında ise yıllık bazdaki yükseliş %9,1 seviyesindeydi. Dow Jones’un anketine göre ekonomistler temmuz ayı için %8,7’lik artış bekliyordu. Çarşamba günü yayınlanan veriler ayrıca, haziran ayında aylık bazda yüzde 1,3'lük artışa kıyasla temmuz ayında enflasyonda aylık bazda hiçbir artış olmadığını gösterdi.

Buna karşın WSJ yazarı Amerikan Otomobil Birliği’nin (AAA) paylaştığı benzin fiyatlarındaki değişime dikkat çekiyor:

“Enflasyondaki değişim büyük oranda benzin fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanıyor. AAA'ya göre, normal kurşunsuz benzinin ülke çapındaki ortalama fiyatı, bir ay önceki galon başına 4,68 dolar seviyesinden bu ay 4,01 dolara geriledi. Benzin vadeli işlemleri daha da azaldı ve bu da perakende mal fiyatlarında daha fazla düşüş olduğunu gösteriyor.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun çarşamba günü bildirdiğine rakamlara göre enerji ve gıda da dahil olmak üzere değişken harcama kalemlerini hesaba katmayan çekirdek enflasyon verileri de beklentilerin altında geldi. Yıllık bazda haziran ayında ulaştığı yüzde 5,9 seviyesinde kalan çekirdek enflasyon Mart ayındaki yüzde 6,5’lik zirvesinin çok altında kaldı.

Buna karşın Aaron benzin fiyatlarındaki düşüşün bu alandaki etkilerinin de hafife alınmaması gerektiğine işaret ediyor. WSJ yazarı, “Tabii ki, tüketici psikolojisi ve enflasyon beklentileri üzerindeki büyük etkileri nedeniyle, benzin fiyatları göz ardı edilemez. Beklentilerin kontrolden çıkmasına izin vermek, 70'lerde görülene benzer bir maaş-fiyat sarmalını başlatma riskini taşıyabilir” dedi.

Borsa yazarına göre, piyasalar ABD Merkez Bankası New York Şubesi’nin pazartesi günü enflasyon beklentilerini düşüren yöndeki raporunu da fiyatlandırıyor. Tüketiciler şimdi üç yıl içinde enflasyonun Haziran ayında bekledikleri %3,6'dan %3,2'ye düşeceğini öngörüyor. WSJ yazarına göre beklentilerdeki bu düşüşte yine benzin fiyatlarının etkisi var. Zira FED yetkilileri daha önce faiz artışı beklentilerini 50 baz puandan 75 baz puana çıkardığında faiz artışlarındaki hızlanmanın bir nedeni olarak yine ‘benzin fiyatları’ gösterilmişti.

Aaron piyasalardaki iyimser atmosferin direkt olarak enerji piyasasına bağlı olduğuna dikkat çekti. Borsa yazarı çalışan maaşlarının ve enflasyonun aynı anda yükseldiği bir döngüyü işaret eden maaş-fiyat sarmalını önleyecek asıl anahtarın işgücü piyasasında bulunduğunu söyledi:

“Benzin fiyatlarının toparlandığı ve hane halklarının enflasyon korkularının benzin fiyatlarıyla birlikte yükseldiği; örneğin Rusya'nın ihracata yönelik yaptırımların sertleştiği bir senaryoyu hayal etmek kolaydır. Maaş-fiyat sarmalını önlemenin diğer anahtarı işgücü piyasasında yatıyor ve burada FED’in zihnini rahatlatacak en azından şimdilik hiçbir şey yok. Geçtiğimiz Cuma günkü ABD Çalışma Bakanlığı raporu, ekonominin Temmuz ayında 528.000 istihdam eklediğini gösterdi. Sağlıklı bir istihdam piyasası, barınma maliyetleri gibi TÜFE'nin diğer bileşenlerinin neden sağlam kaldığını açıklamaya yardımcı olabilir.”

“Şu anda, yatırımcılar FED’in 21 Eylül'deki bir sonraki faiz artırımında yüzde 0,5 puan veya 0,75'lik bir artış tercih edip etmeyeceği konusunda karar veremiyor gibi görünüyor. CME Group'un FED İzleme Göstergesi’ne göre, vadeli işlem piyasaları Cuma günkü istihdam raporundan sonra 0,75 puanlık bir artışla fiyatlamaya başladı. Ancak şimdi rotayı tersine çevirdi ve sadece yarım puanlık bir artış olasılığına %62,5'lik ihtimal veriyor.”

“Ancak Temmuz ayındaki çekirdek TÜFE okumasının halen %5,9 ile çok yüksek seviyede seyrediyor. Bu sebeple FED'in artışların hızını hafifletmeden önce işgücü piyasasının yavaşladığına dair bazı işaretler görmesi gerekiyor. Bugün ile FED'in bir sonraki hamlesi arasındaki zamanda bir istihdam raporu daha var. Bu çok önemli olacak.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları iki haftadır artıyor

 

ABD'de üretici fiyatlarında düşüş

 

Borsa uzmanlarından ‘erken ralli’ uyarısı

 

Boğa piyasası geri mi dönüyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )11 Ağustos 2022 16:48

    Yani bir veri önemsiz. Verilerin bütün olarak durumu desteklemesi lazım. Yoksa henüz bir şey yok. Ama abd de biftek alan şuan tavuk alıyor. Dışarıda yemek yiyen daha çok yemek yemeye başlıyor. Yani ücretli çalışanlar öyle yada böyle hissediyor. Şunu belirteyim ABD de kriz var, dünyad akriz var diyenler, Türkiye bu krizli sevi,yeye bile gelemedi normal hayantında.  o kadar fark var. Bizim  1935 yılını yaşıyor ABd halkı şu hali ile. Biz 2022 de  yiz hala :D yani ABd halkı eskiden 15 yıl hadeli ev alabilirdi kredi çekerdi faizler koymazdı taksit taksit biter evi alırdı. 3 ayda otomobil, 2 ayda motorsiklet, 1 ayda cep telefonu. ama bolluk içinde olsada evlilikler düşüktü. Türkiyede ev olsa gençler evlenebilir. TC de evlilik kutsal ama kriz ile parasızlık yüzüne bu işler tıkandı. Gençlere ev verseler nufus dengelenecektır yoksa yaşlanıyoruz iyice.