E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Korona virüs krizi devlet tahvillerinin fiyatlarını tarihi zirvelere çıkardı, böylelikle bu tahvillerin güvenilirlik konusundaki şöhreti her zamankinden daha güçlü hale geldi. Ancak tam tersini düşünmek için de çok geçerli sebepler var: ABD Hazine fonları önceden sahip olduğu bazı çeşitlilik avantajlarını kaybetti ve merkez bankasının enflasyonun yükselmesi yönünde aldığı kararla birlikte bu durum hisse sahipleri için yıkıcı sonuçlar doğurabilir.
En son ekonomik krizde, ABD ekonomisi fırtınanın merkezindeydi. Yine de küresel sermaye ABD Hazinesi’ne aktı ve finansal istikrarın ana kaynağını destekledi. Benzer bir durum da pandemi sırasında yaşandı. Dünyadaki en yüksek vaka sayıları ve hayatını kaybeden insan sayısı ABD’de olmasına rağmen devlet tahvilleri, endişeli uluslararası sermaye için gelenekselleşen güvenli liman rolünü oynamaya devam etti.
Tarihe bakıldığında, “güvenli” devlet tahvillerini tanımlamak için tuhaf bir kelime. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra orta sınıf, ileri yaşlarında gelir sağlaması için devlet tahvillerine yatırım yapmıştı. Zira 1930’ların deflasyonel koşullarından oldukça fazla etkilenmişlerdi. 1960’ların ve 1970’lerin enflasyonu bu kişilerin servetinin büyük bir bölümünü yok etti ve emekliliklerinde sıkıntı yaşamalarına neden oldu.
Bununla birlikte, devlet tahvillerinin vaadi, yüksek enflasyonun yokluğunda, uzun vadede güvenli ve dayanıklı bir hisse olması. Bu tahviller finansal sistemin büyük bir bölümü için gerçekten sarsılmaz bir teminat. Uzun vadede, gelecekteki emekli maaşları için güvenli bir ek gelir oluşturuyor. Ancak bu bir soru ortaya çıkarıyor: Kimin için güvenli? Devlet tahvilleri, yükümlülüklerini sabit faizli varlıklarla garanti altına almak isteyen emeklilik fonu şirketleri için güvenli olabilir. Ancak fon katılımcıları için fiyat artışları enflasyonun üzerine çıktığında herhangi bir güvenlik kalmıyor.
Bu konu geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın açıkladığı çok gevşek parasal politikalar ışığında özellikle öne çıkıyor. Bundan böyle enflasyonun, düşüş dönemlerini telafi etmek için Fed’in uzun süredir sabit tuttuğu enflasyon hedefinin üzerine çıkmasına izin verilecek. Bu durumsa kesinlikle ABD’nin parasal politikalarında enflasyon karşıtı önyargıların yok olduğunu gösteriyor.
Korona virüsün ekonomi üzerindeki yıkıcı etkisi nedeniyle, enflasyonda artış görülmesi ve faiz oranlarının artması zaman alacak. Ancak er ya da geç artacaklar ve bu sözde güvenli, sabit faizli portföylere ciddi bir darbe indirecek. Aynı zamanda, devlet tahvillerinin bu yıl borsalar düştüğünde telafi sağlamaktan geri kalması da dikkat çekici. Pandeminin başından bu yana, hisselerin ve tahvillerin fiyatlarının aynı anda düştüğü durumlar yaşandı. Dolayısıyla daha riskli hisseleri dengelemek için, güvenli olduğu kabul edilen devlet tahvillerini almak şimdilerde şüphe çekiyor.
Bu daha geniş bir hikayenin devamı: Merkez bankaları piyasalara, büyük oranda hisse alarak likidite pompalarken, farklı hisse sınıfları daha homojen tarzda davranış göstermeye başladı. Temel prensipler artık piyasa endeksleri için önemli değil. Longview Economis’in belirttiği gibi, S&P 500’ün vadeli fiyat/kazanç oranı ve Fed’in parasal genişleme stratejisi arasında açık bir korelasyon var. Geçtiğimiz beş ayda, Fed 2009 ve 2014 yılları arasında izlediği parasal genişleme politikasını neredeyse üçte iki oranında arttırdı. Bu açıdan bakıldığında, piyasaların mart ayından bu yana yaşadığı dramatik dönüşüm ve gerçek ekonomiden bağımsız hareket etmesi daha fazla anlam ifade ediyor.
Eğer devlet tahvilleri artık güvenli liman olamayacaksa bunların yerini ne alabilir? Bu yıl piyasa rallisini teknoloji hisseleri yönlendirdi. Birçok hisseye kıyasla Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google) ve Facebook’un hisseleri daha güvenli bir yatırım vaadediyor. dot.com balonunun aksine, teknoloji hisseleri şimdi oldukça iyi getiriler sağlıyor. Nobel ödüllü Michael Spence bu şirketlerin, sabitlenmiş fiyatlara ve düşük marjlı harcamalara doğru anormal bir eğilimi olan, yüksek oranda maddi olmayan duran varlıklar ve maliyet yapısına sahip olduğunu söylüyor.
Hisselerin güvenli olduğunu düşünmek sezgilere karşı gelmek olur. Ama eşit bir şekilde, az gelir getiren devlet tahvillerinin bir servet teminatı olduğunu düşünmek de, merkez bankaları enflasyonun yükselmesi için çalışırken oldukça güç. Uzun vade yatırımcıları için bu durumun sonucu devlet tahvillerinin vaatlerine güvenmek ya da gayrimenkul ve altın gibi varlıklara yönelmek arasında bir seçim yapmak.
FED’in yeni stratejisi boğa piyasasını destekliyor
Fed piyasa fiyatlamalarında oynaklığı artırdı
ABD'de 10 yıl vadeli devlet tahvili getirisi tüm zamanların en dibinde
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Türkiye ekonomisi küme değiştirdi, ABD ve Avrupa kökenli fonlar yatırım yapılmaz statüsünde gördüğünden para girişi olmuyor, körfez sermayesi de çıkarsa olumsuz ayrışma devam eder.
Yaw he he fed miş herifler bir bahane bulur indirir bir bahane bulur çıkartır,dün biz kapandıktan sonra kıp kırmızı oldu heryer bende diyorum ki bu sabah yükseliş ile açacağız bist 100 ü ha ilk dakikada silkeleme olabilir ama düzelecek ve yeşil olacak olmazsa bir daha yorum yapmam.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:17)