E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Piyasaların yönünü çizecek Fed toplantısı tamamlanırken, altın Fed’in varlık alımlarını azaltma kararı ışığında yön bulmaya çalışıyor. Dünya'da Evrim Küçük imzasıyla yer alan habere göre Fed kararı öncesi satıcılı seyreden altın, Başkan Jerome Powell'in ‘güvercin ton’ taşıyan açıklamalarıyla tepkisini pozitife çevirdi. Powell’ın “enflasyonun ısrarcı şekilde bizim istediğimiz seviyelerin ötesine gittiğinin işaretlerini görürsek, politikada ayarlamalar yapılacak” sözleri altına destek verdi.
Ons altın ekim ayında bir miktar güç toplayarak yüzde 1.50 yükseldi. Ancak yılbaşından ekim sonuna kadar yüzde 6 kayıp verdi. Ons altın belirgin enflasyonist baskılara rağmen, gelişmiş merkez bankalarının Kovid salgını teşviklerinden çıkış planlarından dolayı baskı hissetmeye devam ediyor.
Maliyet kaynaklı enflasyon faize tepki vermez
Artan enerji fiyatları ve tedarik zinciri sorunlarının enflasyonu yükseltmesi nedeniyle politika sıkılaştırma beklentileri yükseldi. Ancak Fed, bu mevcut enflasyon dalgasını geçici olarak görmeye devam ediyor ve maliyet kaynaklı enflasyonun genel olarak faiz artışlarına tepki vermediğinin farkında.
Değerli metal yatırım fonu ve analiz şirketi Sprott’a göre piyasada bu noktada bir politika hatasını fiyatlıyor; yani ekonomik yavaşlama ortamında parasal sıkılaşma. Kuruluş, Fed’i değerlendirdiği analizinde, Fed’in geçici olduğunu ileri sürdüğü enflasyondan çok büyümeye bakmak zorunda kalacağını savunuyor.
Varlık alımlarını zaten fiyatlamış olan piyasanın, Fed’in enflasyon ikilemine düşmesi halinde rotasını 1.800 doların üzerine çevirebileceği ve kademeli olarak 1.810, 1.830 seviyelerine gidebileceği belirtiliyor. Ancak fiyatlarda kritik bir destek olarak görülen 1.760 doların altına çekilmesi olması analistlere göre kısa vadede daha fazla düşüş getirebilir.
Mücevher tarafında altın talebi büyüyor
Altın yatırım piyasası üçüncü çeyrekte farklı akışlara tanık oldu: ETF çıkışları artarken, tüketicinin yönlendirdiği tarafta talep artışı vardı. Yılın üçüncü çeyreğinde altının çifte rolü ortaya çıktı. Yani altının yatırım tarafı baskı hissederken, mücevher sektörü ve merkez bankası talebinde yükseliş vardı. Altın talebi 2020'nin üçüncü çeyreğindeki 894 ton ile karşılaştırıldığında, bu yılın üçüncü çeyreğinde 871 ton oldu. Bu yüzde 7'lik düşüşün başlıca nedeni, geçen yılın rekor girişleri nedeniyle orantısız bir etkiye sahip olan ETF çıkışlarıydı. Ancak kuyumculuk henüz Kovid öncesi seviyelere dönmemiş olsa da, tüketicinin yönlendirdiği sektörlerde talebin geçen yılki zayıflıktan hızla toparlanma eğiliminde olduğu görüldü. Özellikle ikinci çeyrekte Kovid dalgasını atlatan Hindistan’da talep yeniden canlandı. Ülkede son çeyrekte bu eğilimin sürmesi bekleniyor. Merkez bankaları da alım yapmaya devam etti.
Powell ne dedi?
“Enflasyon geçici faktörlerden dolayı yüksek. Ekonominin pandemiden en çok etkilenen kesimleri toparlanıyorlar. Bugün kararlaştırdığımız varlık alım azaltımı faizler konusunda herhangi bir işaret vermiyor. Yüksek enflasyonu yönlendiren faktörler Kovid ile ilişkili faktörlerle bağlantılı. Küresel tedarik zincirleri normale dönecek, ancak bunun zamanlaması belirsiz. Faiz artırımı için şartlar yerine gelmedi, çünkü maksimum istihdam seviyesinde değiliz. Şuan faizleri artırma zamanı değil. Eğer enflasyonun ısrarcı şekilde bizim istediğimiz seviyelerin ötesine gittiğinin işaretlerini görürsek, politikada ayarlamalar yapılacak.”
Kurlar, Fed sonrası hafif yukarı yönlü
FED kararına yatırım uzmanları ne dedi?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:44)