E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriFED'İN DOLARI DÜŞÜRME KARARI...---

FED'İN DOLARI DÜŞÜRME KARARI...

FED'İN DOLARI DÜŞÜRME KARARI...
05 Kasım 2010 - 18:56 borsaningundemi.com

Avrasya Sanayici ve İş Adamları Derneği (ASİAD) Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Esen, ABD Merkez Bankası FED'in, 'uzun vadeli devlet tahvili almaya'karar vermesini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Avrasya Sanayici ve İş Adamları Derneği (ASİAD) Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Esen, ABD Merkez Bankası FED'in ''Haziran 2011'e kadar ilk planda 600 milyar dolar basarak paranın değerini düşürme, ithalata dayalı büyüme yerine ihracatı, reel ekonomi içerisindeki canlılığı büyüterek kısa vadeli borçları kapatma, uzun vadeli devlet tahvili almaya'' karar vermesini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Serhat Esen, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin de ihracata dayalı büyümesinin sağlanması için ABD gibi para basması gerektiğini öne sürdü. ''dolar kurunun 1,65 lira, avro kurunun 1,95 lira ve Avro/dolar çapraz kurunun 1,20 olduğu ekonomik düzenin, Türkiye'yi ihracat anlamında patlama noktasına getireceğini'' belirten Esen, teknolojik knowhow getirebilen yabancı yatırımcıları cezbedecek bedava arazi tahsisleri ve diğer avantajlarla Türkiye ekonomisinin önünün açılması gerektiğini kaydetti. FED'in uygulamasını, Avrupa Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın da para basarak takip edeceğini savunan Esen, açıklamasına şöyle devam etti: ''Türkiye bu oyuna düşmemelidir. Dolar, arz arttığından dolayı düşmektedir. Şu an tahmini dolar/avro paritesi 1,45, Türk Lirası/dolar kurunda ise 1,35 seviyeleri öngörülmektedir. Türkiye ihracatının yüzde 52'sini Avrupa ülkelerine, avro bölgesine yapmaktadır. Şu an avronun değerli olması, ilk planda üreticimize avantajlı gözükebilir, ancak Avrupa ülkeleri bir borç batağındadır. Mal ve hizmet taleplerinin önü kesildiğinde, Türkiye bu bölgelere yeterli ihracat yapamayacaktır. Türkiye'nin ithalata dayalı büyümesi, Amerika'da olduğu gibi cari açığını büyütmektedir. Türkiye, bu açığını özelleştirmeler ve dolaylı vergiler ile kapatmaya çalışmakta ama ne zamana kadar bu döngü devam edecektir bilinmemektedir. Türkiye ekonomisi ithalata dayalı büyümeden ihracata dayalı büyümeye geçmek durumundadır.'' Türkiye'nin, ihracat anlamında yönünü süratle Batı'dan Doğu'ya çevirmek durumunda olduğunu belirten Esen, ticaretin dolar bazında yapılmasının, kur farklarından etkileşimi azaltıcı etkisinin olduğuna işaret ederek, Azerbaycan, Kazakistan, Irak, İran, Suriye, Libya, Katar, Rusya, Çin, Bangladeş, Hindistan, Endonezya, Brezilya ve Meksika gibi ülkelerle ticaretin artırılmasının önemli olduğunu vurguladı. Ancak ''bu ülkelere ihracat yapan Türk firmalarının, dolar kurunun 1,35 seviyesinde olması ve TL'nin değerlenmesi nedeniyle zarar ettiğini, mal satamadığını'' kaydeden Esen, bu ülkelerle hükümetler düzeyinde çalışma yapılmasını istedi. Türkiye'nin de TL'yi devalüe etmesi, Merkez Bankası'nın para basarak açıkları kapatması, ikili ticarette yerel para birimlerinin kurulmasını öneren ASİAD Ankara Şube Başkanı Serhat Esen, tüketici kredilerinde KKDF kesintisinin yüzde 15'e çıkarılmasını da eleştirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)