E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bu hafta yurtdışı veri açısından zayıf ama konuşmacı sayısı açısından bolluk içinde olacaktı. Dün Fed yetkilileri, geçen haftaki verilerin nisan ayında tüketici fiyat baskılarında olumlu bir rahatlama olduğunu göstermesinin ardından enflasyonun merkez bankasının %2 hedefine doğru ilerlediğini söylemeye hazır olmadıklarını ve temkinliliğinin devam etmesi yönünde çağrıda bulunduğunu gördük.
Fed başkan yardımcılarından Jefferson, mevcut para politikasını kısıtlayıcı olarak nitelendirdi ve faiz indirimlerinin bu yıl başlamasını bekleyip beklemediğini söylemekten kaçındı, yalnızca gelen ekonomik verileri , görünümü ve risk dengesini dikkatle değerlendireceğini belirtti.
Fed Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr ise, “hayal kırıklığı yaratan” ilk çeyrek enflasyon verilerinin “gevşetici para politikasını desteklemek için bulmayı umduğu artan güveni kendisine sağlamadığını” ifade etti.
Cleveland FED Başkanı Loretta Mester da, beklediğinden daha yavaş da olsa enflasyonun bu yıl düşeceğine inanmaya devam ettiğini söyledi. Hatta; ilk çeyrekte enflasyonda ilerleme kaydedilmemesinin yanı sıra beklenenden daha güçlü bir ekonominin bu yıl üç faiz indirimi olasılığını artık görmediği anlamına geldiğini ve eğer enflasyon kendi beklentisinin aksine durursa ya da zemin kazanırsa, Fed’in “ya faiz oranlarını mevcut seviyelerde daha uzun süre tutarak ya da uygunsa oranı yükselterek” yanıt vermek için iyi bir konumda olduğunu söyledi.
San Francisco FED Başkanı Mary Daly ise verdiği röportaj da, faiz artırımına ihtiyaç olduğuna dair bir kanıt görmediğini ancak aynı zamanda enflasyonun %2’ye düşeceğinden “emin olmadığını” ve faiz indirimi konusunda acil bir durum görmediğini ifade etti. Piyasalar şu anda Fed’in bu yılki yaklaşık 41 baz puanlık faiz indirimini hesaba katıyor ve çeyrek puanlık faiz indirimi Kasım ayı için tamamen fiyatlanmış durumda.
Bu gelişmelerin ilk etkilediği Altın ise dün tüm zamanların zirvesine doğru yavaş yavaş gerilerken, altın ve bakır gibi metallerdeki rekor yüksek seviyeler, küresel olarak ekonomik aktivitenin iyileştiğine dair bir sinyal olarak işaret ederken, bunun enflasyonu yapışkan tutan bir faktör olabileceğini de dikkat çekmek isteriz.
Ham petrol fiyatları, Fed yetkililerinin enflasyondaki son gevşemeye ilişkin temkinli bakış açısını sürdürmesi nedeniyle ABD faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağı bunun tüketici ve sanayi talebini baskılayacağını endişeleri nedeniyle düştü. Brent ham vadeli işlemleri %0,53 düşerek varil başına 83,27 dolara ve WTI %0,64 düşüşle varil başına 79,29 dolara geriledi.
MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi Hang Seng’in etkisiyle %0,6 düştü. Nasdaq vadeli işlemleri %0,1 gerilerken, S&P 500 vadeli işlemleri yatay seyirde. Dolar %0,1 artışla 104,69’a yükselirken, 10 yıllık Hazine tahvil getirisi, çok az değişiklik göstererek %4,4453 seviyesinden işlem görmekte.
SEC’in birdenbire Ethereum ETF ticareti yapmak isteyen borsalardan düzenleyici başvurularını güncellemelerini istediği yönündeki bir raporun ardından (onayın bu hafta gelebileceği yönündeki beklentiler arttı) yatırımcıların kripto para birimlerini satın almasıyla Bitcoin 71.957 dolara, Ethereum ise 3.720 dolara yükseldi.
Bugün yurt içinde tarımsal girdi fiyatları ve Hazine ihalelerini (4 yıl vadeli sabit kuponlu ve 7 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihaleleri ile 2 yıl vadeli euro cinsi tahvil ve kira sertifikası doğrudan satışı yapacak), yurt dışında ise; Almanya üretici fiyatları ve ABD Merkez Bankası (Fed) bölgesel başkanlarının konuşmalarını takip edeceğiz.
Banka hisseleri endeksi yukarı taşıyor
JPMorgan'dan hisse senedi analizi: Cazip görmüyoruz
Petrolde OPEC+ öncesi zayıf görünüm
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:23)