E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yatırımcıların odağı doğrudan Fed’in Perşembe günü açıklanacak olan Ocak ayı için tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksine (PCE) odaklanmış durumda. PCE’nin Ocak ayında aylık bazda %0,3 artması bekleniyor. Bu oran, Aralık ayında görülen %0,2’lik artıştan biraz daha yüksek. Piyasalar artık yılın başındaki Mart ayına kıyasla Haziran ayının gevşeme döngüsünün başlangıç noktası olmasını ve yılın başındaki 150 baz puanlık gevşeme fiyatlamalarına karşılık bu yıl 77 baz puanlık indirim bekliyor.
Fed politika yapıcıları da son günlerde faiz indirimine karşı geri adım atmaya devam ediyor. FED üyesi Michelle Bowman dün özellikle enflasyona yönelik fiyat baskılarının kontrol edilmesinde ilerlemeyi durdurabilecek ve hatta bu baskıların yeniden canlanmasına neden olabilecek yukarı yönlü riskler göz önüne alındığında, ABD faiz oranlarını düşürmek için acelesi olmadığını açıkladı.
Asya borsaları, Fed’in parasal genişleme döngüsünün zamanlamasını etkileyebilecek ABD’de yarınki enflasyon verisi öncesi değişken seyirde. MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi %0,11 düşüşle 527,14 puanda kaldı. Çin hisse senetleri ilk işlemlerde %0,46 artarken, Hong Kong’un Hang Seng ‘i %0,31 düşüşte.
ABD para birimini altı rakibe karşı ölçen dolar endeksi %0,01 artarken, Asya’da petrol fiyatları, ABD’nin faiz indirim döngüsünde gecikme ihtimali ve ABD ham petrol stoklarındaki artışın (23 Şubat’ta sona eren haftada 8,43 milyon varil arttı.) ve de dün OPEC+’nın üretim kesintilerini uzatabileceği haberlerinden kaynaklanan yükselişi telafi etmesiyle, Brent ham vadeli işlemleri %0,36 düşüşle varil başına 83,35 dolara ve ABD Batı Teksas Orta vadeli işlemleri (WTI) de varil başına 78,59 dolara geriledi.
Yeni Zelanda merkez bankası çarşamba günü nakit faiz oranını %5,5 seviyesinde sabit tutarak önceki faiz artışlarının fiyatların düşmesine yardımcı olduğunu yineledi ancak daha fazla faiz artırımı riskinin de azaldığını ekledi. Avustralya’da ise Ocak ayı tüketici fiyat enflasyonu, yıllık %3,4 artış göstererek Aralık ayına göre değişmedi ve %3,6’lık piyasa tahminlerinin altında kaldı ve de Avusturalya Merkez Bankasının faiz oranlarının daha fazla artma ihtimalinin düşük olduğu yönündeki beklentileri güçlendirdi.
Hatırlatmak gerekirse; Avustralya Merkez Bankası, faiz oranlarını Mayıs 2022’den bu yana 425 baz puan artırarak 12 yılın en yüksek seviyesi olan %4,35’e yükseltmiş ve enflasyonu bankanın hedef aralığı olan %2-3’ye geri getirmek için gerekirse başka bir artış riskini de göz ardı etmediğini açıklamıştı. Finansal piyasalar ise RBA’nın sıkılaştırmanın tamamlandığından emin. Swaplar, Ağustos ayında ilk faiz indirimi için yaklaşık %60 şansa ve yıl sonuna kadar toplam 38 baz puanlık bir gevşemeye işaret ediyor.
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenlemede, 32 Sayılı kanunda geçmişe dönük döviz yükümlülüklerin bir kısmında dövizle ödeme esnekliği getirildi. Böylece, tüm ödemelerin TL ile yapılma zorunluluğu varken, bu düzenlemede yer alan 6 maddedeki hallerle geçmişe dönük yükümlülükler döviz ile yerine getirilebilecek. Dövizle ödeme yapılabilecek alanlar; Döviz cinsinden kıymetli evraklar, 19/4/2022 tarihinden önce düzenlenmiş faturalar, Borsada döviz cinsinden gerçekleştirilen kıymetli maden alım-satım işlemleri, Dış Ticaret Sermaye Şirketleri üzerinden gerçekleştirilecek ihracatlar, Antrepolar ve geçici depolama alanlarının ödeme yükümlülükleri, Serbest ticaret bölgesinde faaliyet gösteren firmaların mal teslimi.
Fed yetkilisi Bowman faiz beklentisini tekrarladı
Ed Yardeni: Hisse senetleri Fed’e rağmen yükselişini sürdürecek
Emtia piyasası Fed'e karşı direniyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:25)