E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed ne yapacak?---

Fed ne yapacak?

Fed ne yapacak?
19 Mart 2014 - 17:19 borsagundem.com

Janet Yellen başkanlığında gerçekleşen ilk Fed toplantısı saat 20.00'de sonuçlanıyor.

Janet Yellen'ın göreve gelmesinin ardından yapılan iik Fed toplantısı sonuçlanıyor.  Toplantı sonunda, Açık Piyasa Komitesi’nin varlık alımlarını 10 milyar dolar daha azaltarak yol haritasından sapmaması bekleniyor. Fed'in, bugün TSİ 20.00’de para politikası kararını açıklamasının ardından TSİ 20:30'da Yellen kameraların karşısına geçecek. Fed ve piyasalar ekonominin gidişatı, hali hazırdaki sıfıra yakın faiz politikası ve varlık alımlarındaki azalma oranı konusunda hemfikir. Uzmanlar toplantının ekonomiye dair öngörülerini açıklayacak olan Fed'in stratejisini gözden geçirmesi için bir fırsat olabilir.

SÖZLER DEĞİŞEBİLİR

Japon yatırım bankası Nomura’nın Başekonomisti Lewis Alexander, Fed'in kriz sürecinde "uzun süre düşük faiz" ifadesini, "yüzde 6,5 işsizlik oranına ulaşılsa da faizin sıfıra yakın kalacağı" yönündeki açıklamaya çevirdiğini belirtti. Ekonomiste göre benzer bir söylem değişimi bu toplantıda da gündeme gelebilir. Piyasa Fed'in fonlama oranını 2015 sonuna kadar yüzde 0,6'ya yükseltebileceği kanısında.

İŞSİZLİK EŞİĞİ DÜŞÜRÜLMELİ

Eski Fed yöneticilerinden Randall Krosner yüzde 6,5'lik işsizlik hedefine çok yaklaşıldığı için bu eşiğin tekrar düşünülmesi gerektiğini belirtti. Şubat’ta ABD'de işsizlik oranı yüzde 6,7 düzeyinde gerçekleşti.

İŞSİZLİK SAĞLIKLI YANSITILMIYOR

Yellen ABD Senatosu’nun Bankacılık Komitesi’ne sunumunda işsizlik oranının istihdam piyasasını sağlıklı biçimde yansıtmadığını belirtmişti. Bu nedenle analistler, Fed'in işsizlik eşiğini yüzde 6 seviyesine çekmek yerine istihdam piyasasına daha bütünsel bir bakış açısına geçeceğini düşünüyor.

HAVANIN ETKİSİ YAKINDAN İZLENECEK

Ayrıca Yellen'in soğuk havanın ekonomiye etkisinin çok net olmadığını açıklamasıyla, piyasalar ekonomide hava şartı etkisinin azalmasına dair söylemleri de yakından izleyecek. Analistler, toplantı sonunda Fed'in varlık alımlarını 55 milyar dolara düşürmesini beklerken ancak ekonomide bir şok yaşanması halinde Fed'in strateji değiştireceğini öngörüyor.(CNBCe)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)