E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFed kenara mı çekiliyor?---

Fed kenara mı çekiliyor?

Fed kenara mı çekiliyor?
13 Temmuz 2023 - 16:00 borsaningundemi.com

ABD’de enflasyon raporu açıklandı. Uzmanlar, verilerin Fed’in faiz artırım patikasında bir dönüm noktası olma ihtimalini değerlendiriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi enflasyonu yenmiş gözüküyor. Bazı uzmanlar bunun erken bir galibiyet ilanı olacağını düşünse de, Fed’in faiz artırım politikasında sona geldiğini düşünenlerin sayısı da giderek artıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de enflasyon yüzde 3’e gerilemiş durumda. Bunun geçen seneden bu yana süren olağanüstü hali sonlandırması bekleniyor.

Olağanüstü hal sona mı erdi?

Bloomberg’den Reade Pickert and Augusta Saraiva'nın haberine göre, ABD enflasyon oranı, iki yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi. Bu, yaşam maliyeti krizini ve muhtemelen Fed'in tarihi parasal sıkılaştırmasını da sona erdirmek için büyük bir adım gibi gözüküyor.

Geçen ay yüzde 3 olan tüketici fiyatları enflasyonu, kırk yılın en yüksek seviyesi olan bir yıl önceki seviyesinin üçte birine gerilemiş durumda. Haziran ayına ilişkin ayrıntılar da beklenenden daha iyi gözüküyor ve enflasyonun temel göstergelerinin tahminlerin altında geldiği görülüyor.

Bu, büyük enflasyon tartışmasının manşetlere konu olduğu ve ABD başkanlık seçimlerinden arkadaş sohbetlerine kadar hemen her şeyin merkezinde yer aldığı yaklaşık iki yıllık bir dönemin ardından geliyor. Elbette bunların hiçbiri fiyat baskılarına karşı mücadelede oyunun bittiği anlamına gelmiyor; özellikle de bu ayın sonunda başka bir faiz artışına kilitleneceği yaygın olarak kabul edilen Fed için.

Son faiz artışı olabilir

Yine de, ABD gösterge faiz oranını yüzde 5,5'e çıkaracak olan 26 Temmuz'daki bir faiz artışının uzun bir aradan sonra son artış olma ihtimali artık çok daha yüksek gözüküyor.

Çarşamba günkü enflasyon verilerinden sonra piyasaların bahis yapma şekli de bu yönde oldu. Kısa vadeli Hazine getirileri düştü, hisse senetleri yükseldi ve dolar bir yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesine geriledi. Elbette tüm bunların arkasında Fed'in gevşeyebileceği beklentisi yer aldı.

Oxford Economics'in ABD baş ekonomisti Ryan Sweet, “Yeni veriler, Fed'e bu aydan sonra daha fazla faiz artırımına gerek olup olmadığını tartışması için neden verebilir. Fed’in bu sıkılaştırma döngüsü muhtemelen sona eriyor” diyor.

Enflasyonun, Fed'in yüzde 2'lik hedefinin hala çok üzerinde olduğu kesin ve enflasyonu düşürmenin son aşaması, en zor aşaması olabilir. Dahası, Amerikalılar hala bir dizi mal ve hizmet için pandemi öncesine göre çok daha fazlasını ödüyor ve bu acının yakın zamanda sona ereceği tahmin edilmiyor. Gelecek yıl yeniden seçim mücadelesine hazırlanan Başkan Joe Biden’ın da, yüksek fiyatların Cumhuriyetçi rakiplerinin kendisine karşı kullanabileceği bir silah olmaya devam ettiğini yakında görmesi bekleniyor.

Fed için hala endişelenecek nedenler var. Her şeyden önce, enflasyon doğru yönde ilerlerken, matematik son rakamları olduğundan daha iyi gösteriyor.

'Baz etkiler' olarak bilinen tüketici fiyat endeksinin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin enerji fiyatlarında hızlı bir artışa yol açtığı Haziran 2022 ile karşılaştırılması, yavaşlamayı özellikle abartılı hale getiriyor. Aslında, geçen yılla karşılaştırmalar daha az elverişli hale geldiğinden, yıllık fiyat artışının gelecek aylarda çok hafif bir şekilde de olsa artma ihtimali de bulunuyor.

Erken adım

Beklenenden daha iyi olsa bile, TÜFE baskısının Fed yetkilileri üzerinde büyük bir etki yaratması pek olası gözükmüyor. Son rakamların açıklanmasının ardından konuşan Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, merkez bankasının fiyat istikrarını yeniden sağlama taahhüdünü yineledi. Barkin, “Enflasyon çok yüksek” dedi.

Raporun ardından Çarşamba günü düzenlenen bir etkinlikte konuşan Barkin, “Hedefimiz yüzde 2. Çok erken geri adım atarsanız, enflasyon güçlü bir şekilde geri gelir ve bu da Fed'in daha fazlasını yapmasını gerektirir” şeklinde konuştu.

Dirençli iş gücü piyasası

Enflasyonu yüksek tutmanın yanı sıra ekonominin geri kalanına güç veren şeyin büyük bir kısmı da dirençli bir iş gücü piyasası. İşverenler güçlü bir hızla iş eklemeye devam ediyor ve ücret artışları hala güçlü seyrediyor. Bu da Amerikalıların harcamaya devam etmesini sağlıyor.

Haziran ayında enflasyondaki aylık artışın yüzde 70'inden fazlasını konut maliyetleri oluştururken, havayolu ücretleri ve ikinci el araba fiyatlarının gerilediği görülüyor. Amerikalı aileler için önemli bir mali sıkıntı kaynağı olan market fiyatlarının ise bir ay öncesine göre değişmediği gözleniyor.

Fed nefes alma odasına

Enerji ve konutu hariç tutan ve yakından izlenen hizmet fiyatları ölçüsünün ise Haziran ayında bir önceki aya göre çok az değişiklik gösterdiği gözleniyor. Bir yıl öncesine göre yavaşlayarak yüzde 4'lük bir ilerleme kaydeden hizmet fiyatları, aynı zamanda 2021 yılının sonlarından bu yana görülen en düşük artışa karşılık geliyor.

BMO Capital Markets'ta kıdemli ekonomist olan Jennifer Lee, “Tüm veriler bir araya getirildiğinde, bu, Fed için bir ‘nefes alma odası’ anlamına geliyor” diyor. Lee, “Bugün ile Eylül ayı arasındaki ek enflasyon raporlarının da benzer bir eğilim gösterdiğini varsayarsak, bu kesinlikle onlara kenarda kalma gerekçesi veriyor” diye ekliyor.

Fed Bej Kitap: Beklentiler 'yavaş büyüme' yönünde

 

Boğa piyasasına FED engeli

 

Enflasyon FED’in kararını değiştirmeyecek

 

ABD’de enflasyon gerilese de market fiyatları düşmüyor

 

Enflasyon umut verdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)