E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFed kararları Merkez Bankası kararını etkiler mi?---

Fed kararları Merkez Bankası kararını etkiler mi?

Fed kararları Merkez Bankası kararını etkiler mi?
22 Mayıs 2014 - 12:05 borsagundem.com

FED tutanaklarında üyelerin para politikasını sıkılaştırmayı tartıştığı ama bir karara varamadığı ifade edildi

ATIG Menkul Değerler tarafından hazırlanan analiz bülteni:   

"FOMC Toplantı Tutanaklarında Öne Çıkanlar ve Bugünkü TCMB Para Politikası Kurulu Toplantısına Etkileri   

29-30 Nisan tarihlerinde yapılan Amerika Merkez Bankası‘nın (FED) toplantısının tutanakları dün açıklandı. Açıklanan tutanaklarda, enflasyon ve işsizlik düzeyleri FED hedefleriyle uyumlu hale geldikten sonra bile ekonomik şartların gerektirmesi durumunda faizlerin “bir süre daha düşük tutulmasının” gerektiği vurgulandı. Aylık tahvil alımını 10 Milyar Dolar azaltarak 45 Milyar Dolara düşürme ve işsizlik oranı belli bir eşik değerine bağlı olmaksızın anlamlı bir şekilde ininceye kadar faizleri düşük tutma kararı oybirliğiyle alındı. Minneapolis FED Başkanı Kocherlakota, FED’in istihdam ve enflasyon hedeflerini tutturmayı halen başaramadığını söyledi. Çok düşük seviyelerde seyreden enflasyonu yeniden yüzde 2 hedefine doğru kaldırmak ve halen yüksek seviyelerde seyreden işsizliği aşağı çekmek için daha iyisini yapmaları gerektiğini vurguladı.  

Sonuç olarak, FOMC toplantısı sonrası yapılan açıklamalarla ve dün açıklanan tutanaklar arasında bir tutarsızlığın olmadığını gördük. Faizlerle ilgili sinyaller sonucunda, faiz arttırımı beklentisinin ise 2016 yılına sarkabileceğini düşünmekteyiz. Tahvil alım programı sona erse bile ekonomik durum ve açıklanan datalar sonucunda, hem istihdam hem enflasyondaki görünümle faizlerde arttırıma gidileceği görüşündeyiz. Konut sektöründeki olumsuz gelişmeler (ekonomik büyümenin ardında kalan bir konut sektörü) de faiz arttırımını geciktirecek etkenler arasında.

Bugün TSİ 14:00’de açıklanacak olan TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı öncesi açıklanan FOMC Toplantısının Tutanaklarının, acaba TCMB’nin Faiz Kararında etkisi olup olmaması durumu olur mu diye baktığımızda ise  Dün yayınladığımız “TCMB Para Politikası Kurulu Toplantısı Öncesi” raporumuzda belirttiğimiz gibi , Türkiye’nin para politikasında belirleyici makro göstergeler önem arz etmekte. Bunların en başında Enflasyon (TÜFE), Büyüme ve Cari Açık rakamları olduğunu söyleyebiliriz. Kurum olarak TÜFE’de bu ay itibari ile yüzde 10’a yakın veya 10 seviyesinin görülmesini beklerken, çeyreklik büyümenin ise yüzde 5 civarında gerçekleşmesini ve önümüzdeki 2 ay içinde yıllıklandırılmış Cari Açık rakamının ise 50 Milyar Dolara düşürülmesini ve 2014’ü bu seviyelerden kapatmasını beklemekteyiz.  

Sonuç olarak, gerçekleşen enflasyon ve ileriye dönük enflasyon görünümünün netleşmediği bir zamanda, TCMB’nin bu toplantısında sıkı para politikasından vazgeçebileceğini düşünmemekteyiz. FOMC toplantı tutanaklarının beklenenden daha güvercin olması ve Avrupa Merkez Bankasının olası faiz indirim senaryosu ise TCMB’yi faiz indirimine itebilir. Ancak enflasyon tehdidi sebebi ile “önden yüklemeli” yükseltilen faizin bu mecrada bir düzelme olmadan, indirim hareketi sağlam temellere oturmamış olur. " 
ATİG YATIRIM MENKUL DEĞERLER
www.atig.com.tr

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)