E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed iyimserliği kalıcı mı?---

Fed iyimserliği kalıcı mı?

Fed iyimserliği kalıcı mı?
18 Eylül 2015 - 04:57 borsaningundemi.com

"Fed kararıyla üyelerin yıl sonuna dek faiz artışı beklediği netleşti. Yani faiz artışının gelişmekte olan ülkelere yapacağı etki bir miktar ötelendi"

Amerikan Merkez Bankası (FED) merakla beklenen faiz kararını dün akşam açıkladı. Faiz artırımını bir kez daha erteleyen Fed'in bu kararı Türkiye dahil gelişmekte olan ülkeleri nasıl etkileyecek? Erdal Sağlam, Hürriyet'teki köşesinde bu sorunun yanıtını veriyor. 

İşte Sağlam'ın o yazısı: 

AMERİKAN Merkez Bankası (FED) faiz artırımını yine erteledi ve piyasalar bu kararı, beklendiği gibi, sevinçle karşıladı.
Karar üzerine gece saatlerinde TL dolara karşı değer kazanırken, bu kazancın kalıcı olması ise beklenmiyor.
Haklı olarak kuşkuyla bakılıyor çünkü Türkiye'deki doların değer kazancının sadece FED faiz artırımına bağlı olmadığı biliniyor. FED kararı gelişmekte olan ülkelere biraz nefes alma imkanı tanıdı ama herkes biliyor ki; FED faiz artırımına yıl sonuna kadar başlayacak. Zaten dün çıkan kararda da FED üyelerinin yılsonuna kadar faiz artışı bekledikleri açıkça ortaya çıktı. Yani FED faiz artışının gelişmekte olan ülkelere yapacağı etki, bir miktar ötelenmiş oldu.
Türkiye gibi iç sorunları olan ülkeler için ise durum biraz daha farklı. Çünkü Türkiye'nin sorunu sadece FED kararına bağlı çözülecek noktayı aştı. 
Örneğin bugün uluslararası rating kuruluşlarından Fitch'in Türkiye'ye ilişkin yeni kredi notu açıklanacak. FED'in bu kararından sonra Fitch'in not indirimine gitme tehlikesinin azaldığını da söylemek gerek.
Türkiye'nin bir süredir diğer gelişmekte olan ülkelerden olumsuz ayrışmasının asıl nedeninin ise içerde yaşanan siyasi çalkantı ve terör olduğu biliniyor. Bu nedenle iç piyasaya ilişkin analiz yapan bankacılar ve iktisatçılar FED rahatlığının iç piyasada kısa sürmesi ihtimaline dikkat çekiyorlar.
Önümüzdeki birkaç gün FED kararı ve ardından gelecek Fitch kararına bağlı piyasalarda bir rahatlama yaşanabilir. Ancak gelebilecek terör haberleri belli ki bu havayı dağıtmaya yetecek.
Türkiye'nin asıl sorunu olan siyasi belirsizlik ise 1 Kasım seçimleri ve ardından kurulacak hükümete kadar sürecek. Belki de kurulacak hükümetin ortaya koyacağı yeni ekonomik programa kadar sürecek demek daha doğru olabilir. 7 Haziran seçimlerinin ardından özellikle yabancılar büyük uzlaşma ile bir koalisyon hükümeti kurulmasını umuyorlardı ve bu beklenti ile piyasalar düzelmişti. Ancak koalisyonun engellenmesi ile birlikte piyasadaki karamsarlık had safhaya ulaştı ve yılbaşından bu yana TL'nin değer kaybı yüzde 30'a çıktı.
Şimdi anketler seçimde parti oylarının fazla değişmeyeceğini gösteriyor ve artık yabancılar yeni bir hükümet kurulması konusunda daha karamsarlar.
Özetle; Türkiye ekonomisinin düzelmesi, FED kararı gibi dış şartların yanı sıra iç siyasi gelişmelere de bağlı ve bu konudaki belirsizlik bir süre daha devam edecek gözüküyor. FED'in yılsonuna kadar faiz artırma beklentisi devam ettiği sürece zaten Türkiye'nin işi zor, içeride politikacılar işleri daha da zorlaştırıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)