E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü hareket ABD Merkez Bankası’nın (FED) %2 enflasyon hedefini daha zorlu hale getiriyor.
Ham petrol fiyatlarının geçen ayın ABD enflasyonunu yukarı çekmiş olma ihtimali oldukça yüksek. Gıda ve enerji gibi kalemleri dışarıda tutan çekirdek enflasyon göstergeleri aşağı yönlü eğilim içerisinde olsa da ekonomistler yüksek enerji fiyatlarının mal ve hizmetlerin giriş maliyetlerini artıracağından endişeleniyor. Bunun sonucunda havayolu şirketlinden mobilya sektörüne kadar her alanda önde gelen şirketler fiyat artışlarına gidebilir.
Yahoo Finance’in haberine göre Inflation Insight Başkanı Omair Sharif, “Haziran sonu temmuz başından bu yana petrol fiyatlarındaki artışın benzin fiyatları üzerinde açıkça yukarı yönlü baskı oluşturduğunu ve ağustos ayı manşet tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) büyük bir artışa yol açacağını söyleyebilirim” ifadelerine yer verdi.
Sharif, “Daha yüksek yakıt fiyatlarının neden olduğu ek ücretlerin yiyecek, yemek hizmetleri ve kamyonla taşınan çeşitli mallarda (örneğin mobilya ve ev aletleri) daha yüksek fiyatlara neden olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca daha yüksek jet yakıtı maliyetlerinin daha pahalı uçak biletlerine dönüştüğüne de şahit olabilirsiniz” açıklamasında bulundu.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre çarşamba günü açıklanacak olan ağustos ayı ABD TÜFE verilerinde aylık %0,5’lik artış görülmesi bekleniyor. Bu rakam temmuz ayındaki %0,2’lik yükselişle karşılaştırıldığında ciddi bir ivme artışına işaret ediyor. Yıllık bazda ise enflasyonun temmuz ayındaki %3,2’den %3,6’ya yükselmesi öngörülüyor.
Çekirdek TÜFE’de değişim beklenmese de Sharif’in uyardığı gelişmeler sonucu yukarı yönlü bir hareket gözlemlenebilir.
Geçtiğimiz haftanın başında United Airlines, Southwest ve Alaska Air gibi havayolu şirketleri üçüncü çeyrekteki yüksek yakıt fiyatları konusunda uyarılarda bulundu.
United Airlines çarşamba günü paylaştığı şirket raporunda temmuz ortasından bu yana jet yakıtı fiyatlarının %20’nin üzerinde yükseldiğine dikkat çekti.
Petrol fiyatları neden yükseliyor?
Batı Teksas ve Brent ham petrol vadelileri temmuz ayı sonundan bu yana %25’lik bir ralli yaptı. Çin ekonomisinin beklenenden daha yavaş toparlanmasına ve ABD’li üreticilerin üretim seviyelerini artırmasına rağmen üretim kesintileri petrol fiyatlarını sıkılaştırdı.
Geçtiğimiz haftanın başında Suudi Arabistan günlük 1 milyon varillik gönüllü petrol üretimi kısıtlamalarını üç ay daha devam ettireceğini açıkladı. Rusya da yıl sonuna kadar 300 bin varillik petrol ihracatı kısıtlamasını yıl sonuna kadar devam ettireceğini bildirdi. Bu üretim kısıtlamaları OPEC+’ın geçen yıl başlattığı üretim azaltmalarına ek olarak geldi.
Wall Street analistleri ise petrol piyasasındaki momentumun devam etmesi halinde ham petrol fiyatının 100 dolar eşiğini aşabileceğini konuşmaya başladı.
Temmuz ayında FED politika faizlerini Mart 2022’den bu yana 11. kez yükseltti. Ancak uzmanlar petrol fiyatlarında yükseliş devam ederse FED’in yılın geri kalanında iki faiz artışı daha yapabileceğini öngörüyor.
19 ve 20 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek ABD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında FED’in faizleri sabit tutması bekleniyor. Enflasyon yavaşlama eğiminde olup olmadığı ise FED’in merceği altında.
Wall Street analistleri geçen hafta Goldman Sachs’in resesyon olasılığını %15’e düşürmesiyle birlikte bu ihtimale ilişkin beklentilerini düşürdü. ABD’de yavaşlayan işgücü piyasasına rağmen nispeten güçlü bir performans gösteren ekonomi FED’in yumuşak iniş hedefine ulaşacağına dair spekülasyonlara neden oldu.
Moody’s Analytics’in Baş Ekonomisti Mark Zandi konuyla ilgili açıklamasında, “Her şey yumuşak iniş planıyla tutarlıyken önümüze yüksek petrol fiyatlarını atıyorsunuz. Fiyatlar daha yüksek gelmeye devam ederse ve yüksek seviyelerde kalırsa bu bir sorun olabilir. Yüksek petrol fiyatlarından daha kötü bir şey yok. Ekonomiyi, büyümeyi yavaşlatmak için yüksek petrol, benzin fiyatlarından daha zararlı bir şey yoktur. Tüketicilerin satın alma gücünü emer ve enflasyon beklentilerine katkıda bulunur” ifadelerine yer verdi.
Tüketiciler ve şirketler yüksek enerji maliyetleriyle mücadele etmek zorunda kaldıkça ekonominin gidişatı da her geçen gün daha az iyimser görünüyor.
Servet yönetimi firması Corient’in Ortağı Amy Kong, “Petrol fiyatlarındaki artış ne kadar sürdürülebilir olursa önümüzdeki birkaç çeyrekteki şirket bilançolarına da o kadar fazla etkisi olur. Ve elbette piyasanın satın almakta olduğu yumuşak iniş senaryosunu karmaşıklaştırabilir.
Enflasyonun potansiyel olarak bir miktar yükseldiğini ya da sadece yavaşlamadığını görmek bizi şaşırtmaz. Bu da açıkça FED’in şu an için duraklama olasılığını yeniden gözden geçirme anlatısına açıkça bir engel oluşturacak gibi görünüyor” açıklamasında bulundu.
Dördüncü çeyreğin sürprizi enflasyon mu olacak?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
abd nin derdi enflasyonu düşrmek değil zaten, bir yolunu bulup faizleri sürekli arttrıma. Suudi kardeşlerine söylemişlerdir, petrolde arz kısıntısına gidin ki petrol fiyatları artsın bizim de faiz için elimizgüçlensin. Duruma böyle bakın
ABD nin sanayi ürünlerine zam gelir iken hammaddeye neden zam gelmeyecek imiş.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:45)