E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Fed'in ekonomik büyümeyi desteklemeye yönelik çabalarına ilişkin eleştirilerde bulunanlar sık sık düşük faiz ve varlık alımı gibi politikaların orantısız bir biçimde zenginlere fayda sağladığını söylüyor. Sonuçta, bu politika araçları kısmen hisse senetleri ve tahvillerin değerini artırmaya yarıyor ve bu menkul kıymetlerin büyük kısmı varlıklı kesimlere ait. Bu tez mantıklı gibi görünse de ilgili veriler bu düşünceyi desteklemiyor.
Fed'in harcamaları desteklemek amacıyla uzun vadeli tahvil faizlerini düşürmeyi hedeflediği 2. tahvil alım programını açıkladığı 2010 sonrasındaki 3 yılı düşünecek olursak.
Varlık değerleri bu dönemde düştü: Standard & Poor’s 500 Endeksi, Kasım 2010'dan 2013 sonuna kadar yaklaşık yüzde 50 yükseldi. Eğer kolay paranın zenginlerin varlığını artırdığı hipotezi doğru olsaydı, gelir dağılımı da bozulmuş olurdu.
Ancak bu olmadı. 2013 anketine bakılacak olursa, zenginler lehine özel bir değişim yok. 2010'dan 2013'e kadar, gelir dağılımının en yüksek yüzde 10'luk dilimindeki medyan ailenin varlığı yüzde 6.3 azaldı. En yüksek dilimdeki düşüş alt gruplardaki daha düşük varlığa sahip ailelerin neredeyse tamamının yaşadığı düşüşten daha fazlaydı. Ancak, yine de farklı dilimlerde yaşanan düşüşler birbirinden çok farklı değildi.
Gelir dağılımının zaman içerisinde değişimini gösteren grafiğe bakıldığında resmin 2007 ve 2010'da çok farklı olduğu görünüyor. Bu dönemde küresel finansal kriz ve beraberinde gelen resesyon ekonomiye ağır hasar vermişti. Gelir dağılımının en alttaki 3 çeyreklik grubunda yer alan ailelerin geliri en yüksek yüzde 10'daki ailelerin gelirlerinden daha fazla azaldı. Bu durum kısmen borçluluğun bir sonucuydu: Gelir düzeyi daha düşük olan aileler gelirlerine oranla daha fazla borç yüküne girerken, borçlu aileler açısından varlıklarda yaşanan bir düşüş oransal olarak daha büyük bir gelir kaybına neden oldu. Sadece varlıklara bakıldığında dahi daha fakir ailelerin daha büyük kayıp yaşadığı görülüyor.
Gelir adalatsizliğindeki bu artışa neden olan unsurlar nelerdi? Bu durum, Fed'in konut piyasası ve 2007-2010 arasında sert şekilde düşen hisse senedi piyasalarını desteklemesinin bir sonucu değildi. Hatta, eğer Fed varlık fiyatlarını özellikle de konut piyasasını desteklemek için daha fazla adım atmış olsaydı, fakir aileler daha iyi durumda olabilirdi. Bir başka deyişle, gelir adaletsizliği, para politikasının fazla sıkı olmasından dolayı arttı, para politikasının fazla geniş olmasından değil.
Sonuç olarak, Amerika vatandaşlarının ekonomik kabiliyetleri zaman içerisinde geriye gitti ve daha fakir aileler en çok kaybeden oldu. Spesifik olarak, gelir dağılımının ortanın altındaki kısmında yer alan bir ailenin durumu 2013'te 1989'ye kadar geri giden verilerde en kötü duruma geldi.
Daha fakir durumdaki Amerikalı ailelerin Fed'in finansal kriz ve beraberindeki resesyon döneminde kendilerinden çok bankalara yardım ettiğini hissine kapılmaları normal. Varlıkların azalması bireylerin emeklilik için daha hazırlıksız bir konuma gelmeleri ve birikimleriyle daha az mal ve hizmet satın alabilecekleri anlamına geliyor. Gelir adaletsizliğinin artması ABD'nin ekonomik ve siyasi hayatını yıllarca etkileyebilir.
Narayana Kocherlakota
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:17)