E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed faiz indiriminin zamanlaması konusunda ertelemede bulundu---

Fed faiz indiriminin zamanlaması konusunda ertelemede bulundu

Fed faiz indiriminin zamanlaması konusunda ertelemede bulundu
13 Haziran 2024 - 08:28 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

FED dün akşam faiz oranlarını sabit tuttu. Büyüme ve işsizliğin ABD Merkez Bankası’nın uzun vadede sürdürülebilir olarak gördüğünden daha iyi seviyelerde seyretmesi nedeniyle Fed Başkanı Powell, politika yapıcıların, ekonomi fiyat baskılarında daha ikna edici bir düşüş ya da işsizlik oranında bir sıçrama yoluyla başka bir şeye ihtiyaç duyulduğuna dair net bir sinyal gönderene kadar faiz oranlarını olduğu yerde bırakmaktan memnun olduklarını söyledi.

Mevcut projeksiyonlara göre, yaklaşan enflasyon veya istihdam verilerinde bir sürpriz olmaması durumunda, faiz indirimleri muhtemelen aralık ayına kadar başlamayacak ve Fed’in kararını 5 Kasım ABD başkanlık seçim döngüsünün dışına taşıyacak.

Bu yıl beklenen faiz indirimlerinin sayısının azaltılmasının yanı sıra, yeni faiz projeksiyonları, istikrarlı büyümeyi sürdürürken enflasyonu kontrol altında tutmak için gereken uzun vadeli “nötr” oranı %2,6’dan %2,8’e yükseltti. Uzun vadeli oran, Fed’in son iki projeksiyon setine kıyasla çeyrek puandan fazla yükselmiş olup, bu durum yetkililerin gelecekte enflasyonu kontrol altına almanın daha zor olacağını düşündüklerinin olası bir işaretidir. Powell, uzun vadeli orandaki artışın yetkililerin gösterge faiz oranı için kısa vadeli projeksiyonlarını etkilemediğini söyledi, ancak hala para politikasının ne kadar kısıtlayıcı hale geldiğini düşündüklerini belirtti.

Fed’in yeni tahminlerine göre, ilk çeyrekteki durgunluğa rağmen ekonominin bu yıl da trendin biraz üzerinde %2,1 oranında büyümesi ve işsizlik oranının yıl boyunca mevcut %4 seviyesinde kalması bekleniyor.

Sonuç olarak Fed, enflasyonda %2’lik hedefine doğru yavaş bir düşüş beklentisini kabul ederken, merkez bankasının tercih ettiği enflasyon ölçütü olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi bu yılın sonunda mevcut seviyesinden neredeyse hiç değişmedi ve faiz indirimlerinin sayısı tek bir çeyrek puanlık düşüşle sınırlı kaldı. Bu faiz indirimlerinin önümüzdeki yıl hız kazanması öngörülürken Powell zamanlama konusunda ertelemede bulundu.

ABD’de tüketici fiyatları, ucuz benzinin kiralık konut maliyetlerini karşılaması nedeniyle mayıs ayında beklenmedik bir şekilde değişmedi ki bu veri, Nisan ayındaki %0,3’lük artışın ardından geldi. Bu, Temmuz 2022’den bu yana gelen düşük veri. Benzin fiyatları Nisan ayındaki %2,8 artışın ardından geçen ay %3,6 düştü. Gıda fiyatları Nisan ayında değişmeden kaldıktan sonra %0,1 arttı. Süpermarketteki fiyatlar sütteki %1,3’lük düşüş nedeniyle değişmedi.

Ev sahiplerinin kiralamak için ödeyeceği veya mülklerini kiralamaktan kazanacağı tutarın bir ölçüsü olan mülk sahiplerinin eşdeğer kirası (OER), art arda üçüncü ayda da %0,4 arttı. Piyasa kiraları düşüş eğiliminde ve bunun bu yıl TÜFE verilerinde de görülmesi bekleniyor. Piyasa kiralarındaki yavaşlamanın büyük kısmı henüz TÜFE’ye yansımamışken ve eğer kalan mevsimsellik analizi doğruysa, o zaman çekirdek enflasyonun yılın ikinci yarısında keskin bir şekilde yavaşlaması bekleniyor.

Yeni araç, iletişim, eğlence kıyafetlerinin yanı sıra ev eşyaları ve operasyon fiyatlarında da düşüşler yaşandı.

Çekirdek enflasyonun en önemli etkenlerinden biri olan kara taşıtları sigortalarının maliyetleri geçen ay geriledi. Mayıs ayına kadar olan 12 ayda çekirdek TÜFE %3,4 arttı. Bu, Nisan 2021’den bu yana en düşük yıllık artış oldu ve Nisan ayındaki %3,6’lık artışın ardından geldi.

Asya hisse senetleri bu sabah yükselirken, tahvil getirileri yatırımcıların ABD enflasyonundaki düşüşü Federal Rezerv’in daha şahin bir duruş sergilemesine karşı tartmasıyla geriledi.Japonya Merkez Bankası’nın iki günlük politika toplantısına başlamasıyla Japon hisseleri düşük performans gösterdi ve yen dolar karşısında değer kaybetti.

MSCI’nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,9 yükselirken, Tayvan hisseleri %1,7 ve Hong Kong’un Hang Seng’i yaklaşık %1 artış gösterdi ve ABD’nin S&P 500 ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq’ının gece boyunca rekor seviyelerde kapanmasıyla desteklendi. ABD vadeli işlemleri, S&P vadeli işlemlerinin %0,2 ve Nasdaq vadeli işlemlerinin %0,6 artmasıyla daha fazla kazanca işaret etti.

ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi dün güne 10 baz puan artışla başladıktan sonra bu sabah  %4,31 ile çok az değişiklik gösterdi. Euro gece boyunca %0,64 yükseldikten sonra 1,0808$ seviyesinde sabit kaldı.

ABD para birimini euro, yen ve diğer dört büyük rakip karşısında ölçen dolar endeksi %0,07 artarak 104,76’ya yükseldi. Altın %0,3 düşüşle ons başına 2.315 dolara geriledi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)