E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD borsalarında S&P 500 Endeksi yıl başından bu yana %25’e yakın düşüş gösterdi. Borsaların ne zaman toparlanacağına ilişkin cevaplarsa ABD Merkez Bankası’nın (FED) en son projeksiyonunda ön gördüğü gösterge faiz oranlarını %4,5’in üzerine taşıma planına ne kadar sadık kalacağına bağlı.
Küresel piyasalar yüksek faiz oranlarından ve son 20 yılın en yüksek seviyesindeki ABD Doları’ndan kaynaklanan bir gelişmekte olan piyasalar krizi ihtimali konusunda endişeli. Yükselen faiz oranlarıyla birlikte artan mortgage faizlerinin bir konut piyasası krizi oluşturması veya son yılların en kötü tahvil piyasası kaosu nedeniyle bir finans kurumunun çökmesi ihtimalleri de yatırımcı endişeleri arasında yer alıyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, FED’in küresel ekonomide veya finansal sistemde bir şeylerin "kırılmasına" neden olabileceğine dair korkular piyasaların gündeminde. FED'in onlarca yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonu düşürmek için faizleri arıtıyor. Ancak ekonomide büyük bir hasara neden olup olmayacağı konusunda soru işaretleri var. Zira FED’in faiz hamleleri halihazıra günlük piyasa hareketlerini baskılıyor.
MarketWatch’un haberine göre, yatırım danışmanlığı firması GW&K’in Küresel Stratejisti Bill Sterling, borsalardaki devam eden volatilite nedeniyle borsalarda satın alma fırsatlarını tespit etmenin zorlaştığını
Nihai faiz artışı hisseler için önemli
FED’in daha önceki para politikası projeksiyonlarına ve faiz politikasının nasıl yönetildiği görüldüğünde FED’in ne zaman parasal genişleme politikasına geri döneceğine ilişkin beklentilere şüpheyle yaklaşılması anlaşılabiliyor. FED’in faiz oranlarını düşürmeye başlaması ise piyasalarda genellikle olumlu tepkilerle sonuçlanıyor.
GW&K ve FED verilerine bakıldığında Ağustos 1984’ten bu yana FED’in faiz oranlarında zirveye ulaşmasının ardından S&P 500 Endeksi’nde ortalama %17 yükselişi gösteren ralliler gerçekleşti. Faiz oranlarının nihai zirveye ulaşması Nasdaq ve Dow Jones endekslerinde de ani yükselişlerin katalizörü oldu.
Benzeri bir durum tahvil piyasaları için de geçerli. Sterling ABD tahvil getirilerinin FED faiz oranlarının zirveye ulaşmasından sonraki 12 ay içerisinde beşte bir oranında geri çekildiğine dikkat çekti.
Tüm bunlara rağmen bugünkü enflasyonla 1980’lerdeki enflasyonu ayıran en önemli faktörler arasında jeopolitik ve makroekonomik belirsizlikler yatıyor. Yatırım danışmanlığı firması Crescat Capital’ın Portföy Yöneticisi Tavi Costa, zayıflayan ABD ekonomisi ve küresel piyasalarda bir krizin patlak vermesi korkusu nedeniyle para politikasındaki görünümün karmaşıklaştığına işaret etti.
Ekonomik veriler yanıltıyor mu?
Yatırımcılar ve borsa uzmanları piyasaları izlerken kullanılan ekonomik verilerin zamanlaması konusunda da tartışma içerisinde. FED para politikasını düzenlerken istihdam ve enflasyon verileri gibi veriler üzerinden kararlar alındığını her fırsatta belirtiyor.
Buna karşın ABD tüketici fiyat endeksi veya kişisel tüketim harcamaları endeksi gibi veriler Sterling’e göre “geçmişe dönük” olduğundan bundan sonrasına yönelik ekonomik projeksiyonlarda yeterince yardımcı olamıyor. Sterling bunun yerine ABD Hazinesi enflasyon korumalı menkul kıymetler verilerine bağlı göstergeler veya Michigan Üniversitesi enflasyon beklentisi göstergesi anket verileri gibi geleceğe dönük verileri öneriyor:
"Piyasa, ABD Hazinesi enflasyonu korumalı menkul kıymetler getirilerinde görüldüğü gibi enflasyonun gelecek yıl düşebileceğine dair bu ileriye dönük ve cesaret verici işaretler arasında sıkışmış durumda.”
Yatırımcılar FED’le aynı yöne bakmıyor
Minneapolis FED Başkanı Neel Kashkari ve FED Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, geçtiğimiz hafta merkez bankası yöneticilerinin faiz artırımı planlarından vazgeçme niyetinde olmadıklarını söylemişti. Bununla birlikte, Wall Street'teki bazı kesimler üst düzey FED yetkililerinin söylediklerine daha az dikkat ediyor.
Söz konusu yatırımcılar dikkatlerin daha çok devlet tahvili getirilerindeki göreceli hareketlere ve kredi-temerrüt spreadleri gibi piyasa temelli göstergelere çevrilmiş durumda. Geçtiğimiz hafta Credit Suisse’in kredi-temerrüt spreadleri nedeniyle gündeme taşınmasının bir sebebi de buydu.
Crescat Capital'den Costa, piyasaların durumu ile FED’in agresif söylemi arasında büyüyen bir "kopukluk" gördüğünü ve bir çöküş olasılığının gün geçtikçe arttığını söyledi. Borsa uzmanı bu çöküşün bir dönüm noktası olacağını da sözlerine ekledi.
Costa bu tür bir krizin İngiltere Merkez Bankası’nda (BOE) olduğu gibi FED’i ve diğer merkez bankalarını da sıkı para politikası ajandasından saptırmak zorunda bırakabileceğine dikkat çekti. Ancak Costa bu tür bir durumun gerçekleşmesinden önce tahvil piyasasının 2020 baharındaki pandemi zirvesinde olduğu kadar düzensiz hale gelmesini bekleyeceği konusunda uyardı.
“Sadece hazine getirileri ile çürük tahvil getirileri arasındaki farka bakın. Tamamen işlevsiz bir piyasanın işareti olan iflas risklerinden kaynaklanan bu oranlardaki artışı henüz görmedik.”
Sterling de FED’in para politikası konusundaki söylemlerinin kesin doğru olarak kabul edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi. Borsa uzmanı, “Gelecek yıl boyunca FED politikasının yönünü tahmin etmeye çalışırken FED’den gelen açıklamaları kesin olarak almayın” uyarısında bulundu.
Wall Street FED’den ümidi kesti
Siegel: Piyasaların sorunu enflasyon değil resesyon
Gözler ABD'de açıklanacak enflasyon verilerinde
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Wharton School Finans Profesörü Jeremy Siegel FED’in faizler fazla hızlı artırdığını ve bu politika devam ettiği sürece resesyon risklerinin “olağanüstü” seviyelere ulaştığını söyledi. Bu kişinin dediklerine katılıyorum. Fed yanlış zamanda faiz artışı yapıyor. Şuan ki hızlı faiz artışı ekonomiyi boğabilir ve resesyonu heran tetikleyebilir. Fed bence geri adım atması gerekir. Faiz artışı ileriki dönemde yapmalı. Örneğin Savaş bittiğinde ve ticaret normale dönmeye başladığında yapabilir
MECBUR SADIK KALACAK NEYİM VAR NEYİM YOK HEPSİNİ BORSAYA GÖMDÜM.YILSONU 5500 -6000 ENDEKSİ BEKLİYORUM.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:26)