E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed faiz artırımında sona mı geldi?---

Fed faiz artırımında sona mı geldi?

Fed faiz artırımında sona mı geldi?
02 Kasım 2023 - 11:21 borsagundem.com

Fed Başkanı Powell’ın sözleri, faiz oranı artırım kampanyasında sona gelindiğine dair senaryoları alevlendirdi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikan Merkez Bankası (Fed) faizleri sabit tutma kararı aldı. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell’ın sözleri, faiz artırım kampanyasından sona gelindiğine dair varsayımları yeniden su yüzüne çıkardı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Powell'ın faiz oranlarının enflasyonu düşürecek kadar yüksek olduğuna yönelik güveni, piyasalara zarar veriyor olabilir.

Faiz artırım döngüsü çoktan sona mı erdi?

MarketWatch’tan Greg Robb’ın haberine göre, ekonomistler dün yaptıkları açıklamada, Fed Başkanı Jerome Powell'ın basın toplantısından ve merkez bankasının politika açıklamasından çıkan ana çıkarımlardan birinin, faiz artırım döngüsünün çoktan sona erdiğine dair artan olasılık olduğunu söylüyor.

Comerica Bank baş ekonomist Bill Adams, “Fed'in son politika beyanı ve Başkan Powell'ın Kasım ayındaki basın toplantısındaki açılış yorumları, Fed'in mevcut faiz artırım döngüsünü, faiz oranlarını daha fazla artırmak yerine mevcut seviyelerinde bitirmesi için kapıyı açıyor” diyor.

Adams, Powell'ın açılış konuşmasında Fed'in rehberliğini biraz değiştirdiğini kaydediyor. Fed, politika açıklamasında ‘enflasyonu zaman içinde yüzde 2'ye döndürmek için uygun olabilecek ek politika sıkılaştırmasının kapsamını belirlerken' birçok faktörü dikkate alacağını söylüyor. Basın toplantısının başında kılavuzu okuduğunda Powell, Fed'in aynı zamanda ‘politikanın ne kadar süre kısıtlayıcı kalacağını' düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Adams, “Politikanın ne kadar süre kısıtlayıcı kalacağını değerlendirmenin bir başka yolu, politikanın ne zaman daha az kısıtlayıcı hale getirileceğine, yani faiz indirimlerine karar vermekten geçiyor” diyor ve daha sonra Powell'ın Fed'in mevcut toplantıda faiz indirimlerini değerlendirdiğini söylediğini belirterek bunu önemli bulduğunun altını çiziyor.

Piyasalar Powell’ın sözlerini beğendi

Basın toplantısı sırasında ve sonrasında Dow Jones ve S&P 500 hisseleri yükselirken ABD Hazinesi tahvil getirilerinin ise düştüğü görüldü. Jim Cramer, Fed’in sıkılaştırma konusunda geçen toplantıya göre çok daha az istekli göründüğünü söyledi ve ekledi: “Bunun ne anlama geldiğini biliyorsunuz” diyerek faiz artırım kampanyasının sona geldiğini ima etti.

Scotiabank Economics başkan yardımcısı Derek Holt da, Fed'in ‘uygun olmayan bir şekilde finansal koşulları gevşettiğini' ve finansal piyasaları gelecek yıl daha agresif faiz indirimleri yapılacağına inanmaya teşvik ettiğini düşündüğünü ifade etti ancak enflasyon risklerinin yeniden ortaya çıkması halinde Fed'in bir kez daha faizlere müdahale etmek zorunda kalabileceğini de ekledi.

Ekonomistler faizlerde sona gelindiğini düşünüyor

Eski New York Fed Başkanı William Dudley de, Powell'ın faiz oranlarının enflasyonu yavaşlatacak kadar yüksek olduğundan emin göründüğünü ve bu güvenin piyasaya yansıdığını söyledi. Dudley, Powell'ın güveninin ‘oldukça şüpheli’ olduğunu hissettiğini de belirtti.

Dudley, ABD GSYH'sinin yüzde 4,9'luk güçlü bir oranda artmasının, faiz oranlarının ekonomiyi yavaşlattığı sorusunu gündeme getirdiğini söyledi. Çoğu mali durum endeksinin geçen yıl koşulların şu ana göre daha sıkı olduğunu gösterdiğinin de altını çizdi. Ancak Dudley, Powell'ın işinin bittiğini düşündüğünü ve bundan pek çok olumlu sinyal aldığını da ekledi.

Sonuç olarak, Powell’ın sözlerinin pek çok ekonomisti şimdiden faiz artırımı yapılmaması yönündeki kampa geçirdiği görülüyor. High Frequency Economics ABD baş ekonomisti Rubeela Farooqi da, “Temel senaryomuz oranların zirvede olduğu yönünde olmaya devam ediyor” dedi.

Fed sonrası dolarda son durum

 

Küresel piyasalarda Fed sonrası pozitif hava

 

New York borsasında Fed yükselişi

 

Faiz kararının ardından Fed Başkanı Powell'dan açıklamalar

 

Fed faiz kararını açıkladı

 

JPMorgan CEO’sundan 75 baz puan uyarısı: FED’in işi bitmedi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gılları şifa saçan yobaz beçet 02 Kasım 2023 13:52

    kesinlikle son agelindi. şimdi haftaya dışişleride bize geliyo abd nin .oda para getircek yaklaşık 5 milar dolar verseler ii .seçime kadar götürür ondan sonra zaten mafiş .hhauahuhauh