E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de piyasaların gündemi Fed’in Mayıs ayında yapacağı hamle. Olasılıklar arasında en kötü ihtimal şimdilik ABD Merkez Bankası’nın 25 baz puanlık bir faiz artırımına gitmesi. Peki bu durumda yatırımcıların oyun planı ne olmalı?
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, iş gücü piyasası, istihdam ve enflasyon verilerindeki umut verici hava, piyasalarda kendini gösteriyor. Çoğunlukla yatırımcılar bir boğa piyasasının yaklaşmakta olduğunu düşünüyor. Ancak bunun için son bir engelin daha aşılması gerekiyor: Fed’in faiz hamlesi.
Tarihsel veriler kafa karıştırıcı
Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Fed'in Mayıs ayında son kez faiz artırımına gitmesi durumunda yatırımcıların izlemesi gereken oyun planının güçlü olması gerekiyor. Ekonomi zayıflama belirtileri gösterirken ve enflasyon azalmaya devam ederken, giderek daha fazla yatırımcı Fed'in Mayıs ayında yapılacak Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında son kez faiz oranlarını artırmasını bekliyor. Bu hamlenin, hisse senedi piyasaları üzerinde büyük etkileri olabileceği düşünülüyor.
Ned Davis Research'ten paylaşılan nota göre, S&P 500'ün 1929 yılından bu yana son faiz artırımından bir yıl sonra ortalama sadece yüzde 2'lik bir kazanç elde ettiği görülüyor. Bu tarihsel veri, Fed'in döngünün son faiz artırımını takiben hisse senetlerinin karışık bir performans geçmişine sahip olduğunu gösteriyor ve yatırımcıların kafasını karıştırıyor.
Yakın tarihli veriler orantısız
Ancak, sonraki 6 ve 12 ay boyunca muazzam kazançlar sağlayan ve daha yakın tarihte sona eren faiz artırım döngüleri de bulunuyor. Örneğin, S&P 500 Endeksi’nin, Fed'in 1995 yılındaki son faiz artırımından sonraki yılda yüzde 35 ve Fed'in 2018 yılındaki son faiz artırımından sonra ise yılda yüzde 28 oranında arttığı görülüyor. Genel istatistik ile bu iki örneğin oldukça orantısız olması da yatırımcıların nasıl bir hareket tarzı izlemesi gerektiği noktasında net veriler sunmuyor.
Ned Davis Research, “1994’ten 1995'e kadar olan sıkılaştırma döngüsü, Fed'in enflasyonu soğutmasıyla ancak ekonomiyi kırmadan önce durmasıyla en ideal döngülerden biriydi” diyor.
Öte yandan, 1960’lı yıllarda faiz oranlarındaki artışların sona ermesinin, ertesi yıl hisse senetleri için sürekli olarak negatif getiri sağladığı görülüyor. Ned Davis Research, “Çoğu zaman Fed bir durgunluğa neden olur. 1981 ve 2000 yılları gibi bazı durumlarda ekonomi birkaç ay içinde resesyona girdi. 1989 ve 2006 gibi diğer durumlarda ise bu süre bir yıldan uzun sürdü” diyerek faiz artırımı resesyon ilişkisinin de epey çarpık olabileceğinin altını çiziyor.
Fed'in son faiz artırımının ardından karışık bir performans gösteren hisse senedi piyasasıyla ilgili olarak Ned Davis Research, yatırımcılara, borsa hangi yöne giderse gitsin, Fed'in faiz artırımlarının sona ermesinden fayda sağlamak için iyi konumlanmayı ön planda tutan bir oyun planı sunuyor.
Küçük sermaye yerine büyük sermayeli hisse senetlerine yatırım yapın
Ned Davis Research, “Genel veriler, büyük sermayeli hisse senetlerinden küçük sermayeli hisse senetlerine geçildikçe küçükten düşüş eğiliminin arttığını gösteriyor. 1929 yılına kadar uzanan aylık veriler kullanıldığında, küçük sermayeli Hisse senetlerindeki kazanç oranının büyük sermayeli hisse senetlerindeki kazanç oranına kıyasla 14 örneğin 7’sinde düşük kaldığı görülüyor. Bu süre bir yıla uzatıldığında ise, oran 14 vakanın 8’ine yükseliyor ve ortalama getiri kaybının yüzde 3,3 oranında olduğu görülüyor. Son sıkılaştırma döngülerinin sona ermesinden sonra ise bu oranın giderek açıldığı görülüyor” diyerek yatırımcıların büyük sermayeli hisse senetlerine yatırım yapmalarının görece güvenli bir liman anlamına gelebileceğini belirtiyor.
Kaliteye odaklanın
Ned Davis Research, kazançlara, temettü büyümesine ve genel istikrara dayalı olarak yüksek ve düşük kaliteli bir hisse senedi sepeti oluşturmanızı tavsiye ediyor.
Yüksek kaliteli hisse senetlerinin düşük kaliteli hisse senetlerine göre performansına bakıldığında, ortalama olarak, daha istikrarlı şirketlerin son Fed faiz artırımının ardından daha az istikrarlı emsallerine göre daha iyi performans gösterdiği görülüyor.
Ned Davis Research, “Son faiz zammından sonra, yüksek kaliteli hisse senetlerine yönelik bir önyargı oluştu. Düşük kalite diye nitelendirilebilecek hisse senetlerinin daha iyi performans gösterdiği iki durum, Fed'in yumuşak bir iniş elde ettiği 1995 yılı ve uçuştan emniyete geçişin 2007 sonlarına hatta 2008 yılına kadar ertelendiği 2006 yılı oldu” diyor.
Temettü ödeyen şirketleri tercih edin
Ned Davis Research, “Temettü ödemeyen şirketlerin, son faiz artışından yaklaşık iki ay önce başlayan ve sonraki bir yıl boyunca devam eden şekilde, temettü ödeyen şirketlerden daha düşük performans gösterdiği görülüyor. Yatırımcılar, genellikle son faiz oranı artışından sonra gelen stres dönemlerinde temettü ödemeye devam edebilecek şirketlere odaklanarak kazanç elde edebiliyor” diyor.
Fed piyasalardaki görünümü değiştirdi
Fed'den piyasada oluşan belirsizliği aşmak için omuz omuza bir mücadele
Wall Street yanılıyor: FED faiz artırmayacak
Goolsbee: Fed, faiz artırım konusunda ihtiyatlı olmalı
Küresel piyasalarda pozitif hava
Piyasalar enflasyon ve resesyon ikileminde yön arıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:46)