E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed faiz artıracak mı?---

Fed faiz artıracak mı?

Fed faiz artıracak mı?
05 Haziran 2017 - 13:26 borsaningundemi.com

Fed'in faiz artırıp artırmaması halen tartışma konusuyken, piyasalar sürprizlere hazırlıklı olmalı

"Fed bu yıl 4-5 kez faiz artırır" denildi. Şimdi "İkinci artış olur mu acaba" görüşü hakim. İngiltere'de "Muhafazakâr Parti seçimi rahat kazanır" denildi, şimdi durum belirsiz. İlginç ve sürprizlere açık bir dönem...

Euro/dolar paritesi hakkında beklentiniz nedir?

Trump, "Önce Amerika" diyerek iş başına geldi. Vergi indirimini "beklentilerin ötesinde" diyerek pazarladı. Fed'i telaşlandırdı. Trump, bütçeyi salacaksa, Fed de parayı sıkacaktı. Bu yıla da geçen sene olduğu gibi "dört yetmez, beş olsun? heyecanıyla girildi. Piyasa faizi yükselen dolar da haliyle değer kazandı. Ancak, haftalar sonra vergi indirimi geldi. Beklentiyi karşılamadı. Finansmanı muğlaktı. Detayları eksikti. Hayal kırıklığı yarattı. "Dört yetmez beş" denirken piyasa aktörleri yılın geri kalan kısmında Fed'den sadece bir adet (koca bir belki ile iki) faiz artırımı bekler hale geldi. Bitişikteki grafikte görülüyor. Fed üyeleri bile iki kez için niyetlenmiş ve bu niyetlerim telaffuz etmişlerken...
Haliyle, paritenin dolar bacağında işler tersine döndü. Doların piyasa faizi (ABD 10 yıllık Hazine faizi göstergedir) belirgin bir şekilde geriledi. Ancak, paritenin euro tarafında da sürpriz oldu. İngiltere ve Marine Le Pen "büyüyemeyen? Avrupa'nın tabutuna son çiviyi çakar diye düşünülürken Avrupa ekonomisi beklentilerin aksine güçlü bir şekilde geri geldi. PMI endeksinde 50 üstü büyümeye, 55 üstü ise güçlü büyümeye işaret eder. Üstelik Fransalmanya'nın (çekirdek Avrupa) lokomotif olduğu büyüme son dönemde yeknesak bir yapı da kazandı. Grafikler durumu özetliyor. Çekirdek Avrupa'da da Çevre Avrupa'da da PMI endeksi 55.0 düzeyinin üzerine yerleşti. Avrupa sanılandan çok daha güçlü,
Amerika da sanılandan çok daha az güçlü büyüme patikasında ilerliyor. Bu durumda, euronun Piyasa faizi yükselmeliydi, doların da piyasa faizi düşmeliydi. Öyle de oldu. Bitişikteki grafiğe bakalım... Kırmızı, Dolar ve euronun piyasa faizleri arasındaki fark, sol eksende. Mavi, Euro/dolar paritesi, sağ eksende. Makas son dönemde belirgin bir şekilde azaldı ve bunun yansıması olarak da parite yükseldi. Nereye kadar? Temel ve teknik göstergelerim 1.1420-1.1470 bölgesinin yakın vade için tepe adayı olduğuna işaret ediyor.

8 Haziran'daki İngiltere seçimleri yaklaşıyor, sürpriz olur mu?

Theresa May'in Muhafazakar Partisi'nin seçimleri rahat kazanacağı düşünülüyordu. Lakin son günlerde anketlerde fark kapanmaya başladı. Öyle ki, YouGov tarafından yapılan son ankette May'in Muhafazakar Partisi ile Corbyn'in Işci Partisi arasındaki fark 5 puana indi. Bu noktada piyasalar tarafından May'in pozitif, Corbyn'in negatif algılandığını belirtmekte yarar var. Kaldı ki seçimi kimin kazanıp kazanmayacağı kadar May'in iktidar için gerekli olan 326 sandalyeye ulaşıp ulaşamayacağı da önemli. Gene YouGov'un tahminine göre, mevcut oy dağılımıyla Muhafazakar Parti 310 sandalyede kalıyor, ilginç ve sürprizlere açık bir seçim olacağı kesin. Piyasalara yönelik negatif beklentimi koruyorum.

Kur belirttiğiniz kritik destek 3.5250'ye yaklaştı. Sizce 3.50'nin altına kırılma olur mu?

Beklemediğimi geçen haftaki yazımda detaylı bir şekilde belirtmiştim. Türk Lirası açısından son dönemde çok pozitif gelişme yaşandı. Merkez 4 puandan fazla faiz artırdı, dünya piyasalarında coşku tavan yaptı, yabancı yatırımcı nezdinde Türkiye riski belirgin bir şekilde geriledi (CDS < 200), Euro/dolar paritesi 1.1250'lere yükseldi, borsa endeksimiz 100 bin seviyesine yaklaştı.

Ancak dolar/TL kuru 3.50'nin altına inemedi. Kaldı ki çok önem verdiğim Döviz Tevdiat Hesaplarında (yurtiçi yerleşiklerin bankalarımızda tuttuğu döviz mevduat stokunu gösterir) yükseliş devam ediyor. Son açıklanan verilere göre, yerlilerin döviz mevduatlarında yılbaşından beri 19.1 milyar dolar, son yedi haftada 9 milyar dolar, son haftada da 1.4 milyar dolar artış var. Bu güçlü talebi hesaba katmak lazım. Kurda alım bölgesinde (3.50-3.54 bandı) olduğumuz yönündeki kanaatimi koruyorum.

Banka kredilerindeki güçlü artış devam eder mi?

Biraz zor görünüyor. Bankacılık açtığı kredilerin yüzde 60'ını topladığı mevduatla finanse ediyor. Kredi/Mevduat oranı (TL bacağında) yüzde 140 oldu. Grafikte görülüyor. Kaynak tükeniyor. Bankaların yeni kaynak temin etmesi şart. Bu noktada son günlerde gündeme gelen banka senedi önem arz ediyor. Önümüzdeki hafta detaylı bir şekilde işleyeceğim.

Tek cümle ile altın için ne dersiniz?

Yakın vadede 1.300 dolar direncini aşması zor.

Erkin Şahinöz / Para Dergisi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İsmail bulut05 Haziran 2017 14:00

    sirketlerin karsilik obsiyon, vadeler için kur döviz talebi koruma amaçlı olağan sayılarda, yerlilerin döviz sevdasi , isteği anomali, bir okadarda belki daha fazla yastikalti ,Türkiye 90'lar, 2000'binler, deki Ülke potansiyeli ile kıyaslanması bile imkansız. ve idare edilen değil, yonetilen, yön veren bölgesel jeoekonomi ve sağlam iradesiyle dünya sasiriyorken! bir tarafından içinde olmak için firsat kolluyorken? ?bizim yerliler nedense Türk varlık ve potansiyel imkanlarını göremez, vatani sevmek ülkesine iradesine, hedeflerine inanmak, durabilme erdemliligidir. faiz döviz yastikalti marazindan bir anonce gelecek istiklalimiz için son vermeli, her alanda reformu, seferberliği çalışmayı üretmeyi esas alınarak . ve yeni değişen dünya iklimi için potansiyel etkisi, değeri önemli, ve bolgesel istikrari için daha işlevsel kararları , duruşu. teşekkür ediyorum.