E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Fed tarafından bankacılık krizi “sistematik risk” olarak tanımlanmamasına rağmen son haftada yaşanan gelişmeler Fed’in aslıda gerçekleri çarpıttığını düşündürmüyor değil. Öyle ki Fed’in 2020 yılının başından beri söylediklerinin ve gizlediklerinin sonuçlarını bugünlerde yaşıyor gibiyiz.
Mart 2020: Enflasyon sorun olmayacak
Ocak 2021: Enflasyon “geçici”
Eylül 2021: Faiz oranları 2024’e kadar artmayacak
Ocak 2022: Enflasyonu düşürmek için durgunluk gerekiyor
Aralık 2022: Enflasyonda düşüş başladı
Şubat 2023: “Yumuşak iniş” mümkün
Mart 2023: Bankacılık sistemi “istikrarlı”
Mart 2023 : Bankacılık krizi “sistematik değil”
Sonuç ise son rakamlara göre enflasyon %6, bankacılık tarafında ise batan birden fazla banka var ve faizler şimdilik yükselmeye devam ediyor. FED ise bir dizi önlem almasına rağmen ABD’deki tüm mevduatlar için potansiyel bir garanti araştırmayı sürdürüyor. Bu, toplam 17 trilyon dolarlık mevduatın garanti altına alınacağı anlamına gelir ki bu pek mümkün gibi görünmüyor.
Diğer taraftan ise global bankacılık krizi endişeleri Lagarde’nin aksine merkez bankalarının daha yavaş bir faiz artış politikası izleyeceklerine sebep olurken, haftanın ilk işlem gününde borsalarda risk iştahının arttığı gözlemlendi. Piyasalar ise çarşamba günü 25 baz puanlık faiz artış oranını %74’lük bir olasılık ile fiyatlıyor. Fakat beklentiler sene sonuna kadar 5 kez faiz indirimine gideceği yönünde tahminleri de içinde barındırıyor.
Bununla birlikte, yatırımcılar Silikon Vadisi Bankası’nın çöküşüyle başlayan olayların sektöre olan darbesini belirlemek için mücadele ederken, piyasa duyarlılığı kırılgan kaldı, risk iştahının sınırlı ve korkak olduğu son günlerde dolara olan güven sınırlı da olsa yükseldi.
Dolar endeksi yatırımcıların daha riskli varlıklara geri dönmesiyle beş haftanın en düşük seviyesine yakın bir seviyede yataya yakın yükseliş gösterdi. Altın sınırlı negatif. ABD’nin 10 yıl vadelilerinde ise yön yukarı döndü, getiri 4,9 baz puan artışla yüzde 3,49’a çıktı.
Asya piyasaları Credit Suisse ‘in kurtarılmasıyla birlikte özellik bankacılık sektörü hisselerine olan satış baskısını azalttı. Ancak ruh hali kırılgandı ve piyasalardaki stres yatırımcıların ABD’de faiz artırımlarının sonucuna odaklandı.
Dün yaşanan kayıpların ardından Asya piyasalarında MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş hisse senedi endeksi %0,5 arttı. Avustralya hisse senedi endeksi ve Hang Seng endeksi ise %0,7 daha yüksek açıldı. Chicago’da işlem gören Nikkei vadeli işlemleri yeşil olmasına rağmen, Japonya borsası bugün tatil için kapalı olacak.
Yurt içinde tarımsal girdi fiyatları ve Hazine ihalelerinin takip edileceği yeni günde, yurt dışında ZEW endeksi ve ABD ikinci el konut satışları öne çıkıyor.
Günün önemli şirket haberleri 21/03/2023
Asya borsaları Wall Street'in ardından yükselişte
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:11)