E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed boğa piyasasının kilit dişlisi olmak istemiyor---

Fed boğa piyasasının kilit dişlisi olmak istemiyor

Fed boğa piyasasının kilit dişlisi olmak istemiyor
13 Haziran 2024 - 10:45 borsagundem.com

Fed’in ABD borsalarındaki yükselişe ilişkin kaygıları artıyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed, dün aldığı kararda politika faizini değiştirmeden yüzde 5,25 - 5,5 aralığında tutarken son enflasyon verilerinin doğru yönde atılmış bir adımın kanıtı olduğunu vurguladı.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Fed, ABD borsalarında yaşanan yükselişe güç veren aktör olmak istemiyor. Fed’in olumlu enflasyon verilerine rağmen temkinli duruşunu koruması da bunu kanıtlıyor.

Bekle ve gör

Sherwoodnews’den Luke Kawa’nın haberine göre, Fed şimdi politika faizinin Mart ayında görülen 75 baz puanlık indirime kıyasla şimdi ile yıl sonu arasında yalnızca 25 baz puan düşeceğini öngörüyor. Ancak Başkan Jerome Powell'a göre çoğu Fed yetkilisi, bu sabahki şaşırtıcı derecede zayıf TÜFE enflasyon verilerinin ardından tahminlerini revize etmiş değil. ABD Hazine tahvilleri TÜFE sonrası kazançlarının yaklaşık yarısını geri çekerken, hisse senetlerinin çoğu rekor seviyede kapanışlar gerçekleştirdi.

Ocak ayında Powell, Fed'in o zamana kadar enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedefe doğru yöneleceğine dair yeterli güveni kazanmasının muhtemel olmadığını söyleyerek Mart ayı faiz indirimini masadan kaldırmıştı.

Fed, enflasyon konusunda son zamanlarda gördüğü ‘mütevazı ilerleme’nin devam etmesi durumunda Eylül ayında faiz indirimine gidip gitmeyeceği sorulduğunda, evet demedi ancak hayır da diyemedi.

‘Hiçbir şey değişmedi ekonomisi’

Fed'in tahminleri, yıl sonunda çekirdek PCE enflasyonunun ve işsizlik oranının yıllık bazda şu ankiyle tamamen aynı olacağını gösteriyor. Ve bu, Fed'in oturmaktan politikayı gevşetmeye başlamaya geçmesi için yeterli olacağa benziyor.

Bunu söylemenin bir başka yolu da Fed'in bu ekonomik koşulları korumaya değer görmesi. Enflasyon hedefin biraz üzerinde olsa ve 2025'e kadar böyle kalması beklense bile, iş gücü piyasası ve enflasyon sonuçlarının bu karışımını korumak, onların gözünde az çok başarılmış bir misyon anlamına geliyor.

Eğer bu sonuçlar gerçekleşirse, bu durum riskli varlıklar için çok olumlu bir görünüm anlamına gelecek. Halka açık şirketlerin kâr artışını artırmaya son derece elverişli olduğu görülen mevcut koşullar göz önüne alındığında, ekonomik oynaklığın altı ay boyunca sıfıra inmesi olumlu bir gelişme gibi duruyor.

İyi haber ise para politikasının piyasalar için 'ya hep ya hiç' bir mesele olması. Bunun yanında, ABD’de şu an ile yıl sonu arasında maliye politikası ve kazançlara ilişkin görünümün büyük ölçüde yeniden değerlendirilmesine yol açabilecek büyük bir olay yaşanmaması da muhtemel gözüküyor.

Hisse senedi piyasalarındaki yükseliş ve Fed’in endişesi

Hisse senedi piyasasındaki keskin yükseliş, teoride, daha güçlü ekonomik büyümeyi besliyor ve bu da enflasyonist baskıları yukarı doğru itebiliyor. Fed de bu potansiyel olaylar silsilesinin farkında. Powell, “Politikayı gevşetmeye başladığımızda, bu finansal piyasa koşullarında önemli bir gevşemeyle kendini gösterecek” diyor.

Mevcut durum ise bunun tam tersine işaret ediyor. Geçen yıl Fed, sıkılaştırma döngüsünü sona erdirdi ve bu da piyasa katılımcılarının merkez bankasının bir sonraki hamlesini faiz indirimi olarak fiyatlandırmasına yol açtı. Hisse senedi piyasasının Kasım ayından Mart ayına kadar olan dört aylık dönemdeki yükselişi, ABD ekonomisinin bir resesyondan ya da ‘dot-com balonu’na benzer bazı yıkıcı durumlardan çıkmanın eşiğinde olduğu zamanlarda yaşananlarla karşılaştırılabilir nitelikteydi.

Fed, mini bir patlamayı tetiklemek için değil, soğuyan bir ekonomiyi istikrara kavuşturmak için faiz indirimleri istiyor. Başka bir deyişle Fed, kâr artışında bir hızlanma veya çoklu genişleme değil, hisse senetlerinin bu seviyede kazanç artışını sürdürerek yükselmesini istiyor. Özetle Fed, hisse senetlerine ilişkin boğa senaryosunda kilit dişli olmak istemiyor.

Enflasyonun portföy yönetimi alt bileşeninin yanı sıra, borsadaki bu yükselişin 2024'te daha yüksek enflasyon sonuçlarına neden olduğu kanalların olduğu ise çok açık değil. Bugün görülenler, Fed'in finansal piyasalardaki canlılığa ilişkin bir endişesi olduğu yönünde. Bunun, gelecekte yapılacak faiz indirimlerinin zamanlamasını ve miktarını etkileyebileceği öngörülüyor.

Bölünme

Fed'deki para politikası yapıcıları iki büyük kampa bölünmüş durumda. Yedi yetkili, eğer ekonomi bekledikleri gibi gelişirse bu yıl 25 baz puanlık bir faiz indiriminin uygun olacağını düşünüyor ve sekizi 50 baz puanlık bir gevşeme bekliyor ve son olarak dört kişi hiçbir değişiklik beklemiyor.

Politika yapıcıların hepsi temelde hemen hemen aynı verileri arıyor ve 2024 sonu enflasyonu ve işsizliğe ilişkin tahmin aralıklarının Mart ayına göre daha dar olduğu biliniyor. Basın toplantısı sırasında ise Powell, birçok yetkilinin bunu bir ve iki faiz indirimini çok yakın iki seçenek olarak gördüğünü söyledi.

Yeniden değerlendirme söz konusu değil

Enflasyon ilk çeyrekte yeniden hızlandı. Ekonomik büyüme ve istihdam artışı güçlü seyrediyor. Kurumsal Amerika büyük rakamlar ortaya koyuyor ve kredi spreadleri tarihsel olarak sıkı seviyelere yakın. Bütün bunlar, insanların yüzde 5'in üzerindeki ABD politika faiz oranlarının ekonomi ve faiz oranları üzerinde gerçekten bu kadar aşağı yönlü bir baskı oluşturup oluşturmadığını merak etmelerine yol açıyor.

Fed, kısıtlayıcı politikanın ne olduğu konusundaki düşüncelerini ise değiştirmiş gibi görünmüyor. Enflasyona göre düzeltilmiş veya ‘reel’ politika oranına ulaşmak için Fed'in öngörülen politika oranlarına ilişkin nokta grafiğine karşılık gelen temel PCE enflasyon tahminlerine bakıldığında, rakamların Mart ayındakilerle hemen hemen aynı olduğu görülüyor.

Enflasyon beklenenden biraz daha yüksek seyrediyor, dolayısıyla oranlar daha uzun süre biraz daha yüksek kalacak gibi duruyor. Fed'in fiyat istikrarı ve tam istihdamdan oluşan ikili görevine ulaşmak için ne yapması gerektiğini düşündüğü konusunda rota değiştirme potansiyeli olan bir yeniden değerlendirme ise söz konusu değil.

Piyasalar FED kararlarından ne anladı?

 

Tahvil piyasası Fed projeksiyonlarından ayrışıyor

 

Fed faiz indiriminin zamanlaması konusunda ertelemede bulundu

 

Fed Başkanı Powell: Sıkı duruşa devam

 

Fed faiz kararını açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)