E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD Merkez Bankası (FED) mart ayındaki yerel bankalar krizi nedeniyle kısa bir süre ara verdiği bütçe kısıtlaması politikalarına geri döndü. Söz konusu politika FED’in finansal sistemden para çekmesi anlamına geliyor ve bunun küresel hisse senetlerine hep pozitif hem de negatif yansıyacak etkileri olabilir.
Barrons’un yazarı Jacob Sonenshine durumun daha net anlaşılabilmesi için FED’in piyasa dolaşan para miktarını nasıl kontrol ettiğine dikkat çekti. Kovid-19 pandemisi sürecinde görülen kısıtlamalar döneminde olduğu gibi FED ekonomik büyümeyi desteklemek istediğinde mortgage destekli tahvil veya ABD Hazinesi tahvilleri gibi menkul kıymetler varlıklarını satın alarak etkin bir şekilde para basabiliyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre parasal genişleme politikası olarak da adlandırılan bu süreçte tahvilleri satan tarafların sağladığı nakit sayesinde finansal sisteme daha fazla para akıtılabiliyor. FED’in alımları sonucu tahvil faizleri yükseliyor ve tahvillerin getirileri, diğer bir deyişle tahvil faizleri düşüyor. Bu dinamikler hane halklarında ve işletmelerde kredi kullanımını artırıyor ve ekonomideki harcama potansiyelini yükseltiyor.
Tüm bu gelişmeler FED likiditeyi daralttığında veya bilançosunu küçülttüğünde de tam tersi yönde işliyor. FED’in yeni tahvil alımları gerçekleştirmemesi aktif bir şekilde finansal sistemden nakit çekmesi anlamına geliyor. Mart ayındaki banka iflaslarından önce ABD Merkez Bankası halihazırda aylardır bilançosunu küçültüyordu. FED’in bu müdahalesi politika faizlerin artırılarak yükselen enflasyonla mücadele edilmesiyle paralel giden bir yaklaşımdı.
Barrons haberinde FED’in bilançosuna rakamlar üzerinden dikkat çekildi. Habere göre 2022’nin başında Amerikan merkez bankasının bilançosundaki varlıklar 9 trilyon dolarlık bir zirveye ulaşmıştı. Ancak bu rakam bilanço düşüşlerinin sekteye uğradığı mart ayında neredeyse 8,3 trilyon dolara kadar düştü. Yerel bankaların kurtarma planı sonucu bu mevduatlar geçen ay 8,7 trilyon doların üzerine çıktı. Ancak FED tekrar varlıklarını azaltma görevine geri döndü. Bankanın bilanço varlıkları bu hafta sonu itibariyle 8,6 trilyon dolara geriledi.
FED’in bilanço daraltma stratejisine geri dönmesindeki en önemli etken ABD’deki bankacılık sisteminin genel durumunun istikrara kavuştuğu düşüncesi. Zira First Republic Bank’in hisse fiyatlarındaki son düşüşler dışarıda bırakıldığında bankaların genel olarak FED’den gelecek ekstra likiditiye ihtiyaç duymadığı görülüyor. Bu da ekonomi için iyi bir haber. Yani bankaların kredi verme kapasiteleri daha düşük olsa bile bunun bir finansal kriz dönüşme ihtimali oldukça düşük.
Bankacılık krizinin atlatılması hisse senetleri piyasaları için de olumlu. Bankacılık krizi kaynaklı krizin pik noktasına ulaştığı mart ayı başlarından bu yana ABD borsalarında S&P 500 Endeksi yaklaşık %6’lık bir yükseliş gösterdi.
Diğer taraftansa FED’in uyguladığı bu sıkı para politikası stratejisi talebin düşürülmesi hedefini taşıyor. FED’in faiz artışlarını duraklatması ihtimali elbette piyasalar için olumlu bir gelişme olarak görülebilir. Ancak FED aynı zamanda olgunlaşan menkul kıymetler varlıklarının yerine yeni varlıklar satın almıyor ve tahvil faizlerini yükselterek fiyatlarını da düşürüyor.
Piyasa çevreleri ABD enflasyonundaki düşüşleri de göz önüne alarak FED’in bu yıl politika faizlerini düşüreceği beklentisini paylaşıyor. Ancak bu tür bir hamle gerçekleşirse bu zayıflayan bir ABD ekonomisini toparlamak amacı taşıyacak ve bu da şirket bilançoları için kötü haber anlamına geliyor.
Barrons haberinde bankacılık krizinin istikrara kavuşmuş gibi görünmesine rağmen artçılarının hissedilmeye devam edildiği uyarısı yapıldı.
Varlık yönetim devi Hazine kağıtlarına yatırımını artırdı
ABD'de borç limitinin 31,4 trilyon dolar artırılmasına onay
Avrupa borsaları neden Wall Street’in gerisinde?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:28)