E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıFED beklentileri değişti, dolar rallisi tersine döndü---

FED beklentileri değişti, dolar rallisi tersine döndü

FED beklentileri değişti, dolar rallisi tersine döndü
21 Mayıs 2024 - 11:39 borsagundem.com

Amerikan Doları uzun süren bir yükseliş serisinin ardından mayıs ayında düşüşe geçti. FED’in bu yıl faiz indirimi gerçekleştireceğine dair beklentiler doları düşürüyor, küresel ekonomileri destekliyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD enflasyonun nisan ayında düşmesinin ardından küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimi için harekete geçeceğine dair beklentiler yükseldi. Değişen piyasa algısının ardında doların yönü de 180 derece değişti.

Yılın başından nisan ayı ortasına kadar rakibi para birimlerine karşı %5 değer kazanan dolar, çarşamba günü açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerle paralel olarak yavaşlamasının ardından düşüşe geçti.

Uzun bir süredir beklentilerin üzerinde gelen tüketici enflasyonu FED’in bu yıl politika faizlerini düşürmeyeceği hatta fiyat artışlarını kontrol etmek için 23 yılın zirvesindeki faizlerin yeniden yükseltilmesinin gerekebileceği endişelerine sebep olmuştu.

Financial Times’ın haberine göre Bank of America’nın G10 Döviz Stratejileri Başkanı Athanasios Vamvakidis, “FED’in fiyatlaması şu anda piyasalardaki her şeyden daha önemli. Son açıklanan enflasyon verileri yeni bir faiz artırımının masadan kalktığı anlamın geliyor. Artık faiz indirimine başlanması da an meselesi” açıklamasında bulundu.

Yatırımcılar ABD enflasyonun şubat ve mart ayında beklentilerin üzerinde yükselmesinin ardından faiz indirimi projeksiyonlarını yeniden değerlendirmek zorunda kalmıştı. Yüksek enflasyon faiz indirimi beklentilerini önemli ölçüde düşünürken, hedge fonları ise yeniden canlanan doları destekleyen ayı piyasası tutumunu tercih etti.

Çarşamba günü ise enflasyonun %3,4’e gerilediğini gösteren rakamların ardından yatırımcılar pozisyonlarını yeniden gözden geçirdi. FED’in bu yıl iki kez faiz indirimi gerçekleştireceğine dair beklentiler yükselişe geçti.

Dolarsa çarşamba günü yılın en kötü performansını gösterdi. Hafta içerisinde bir miktar toparlansa da ICE Dolar Endeksi hâlâ aylık bazda %1,4 civarında düşüyor.

ABD ekonomizi bu ayın başlarında açıklanan kritik istihdam raporunun beklentilerin altında kalmasıyla birlikte zayıf gelen ekonomik verilerle sınanıyor. Analistlerse ABD ekonomisinin hâlâ nispeten sağlam olduğuna dikkat çekerek herhangi bir ekonomik gerilemenin zaman alabileceğini belirtiyor. Yine de dolar için bu süreç bir zayıflama döneminin başlangıcı olabilir.

Société Générale Döviz Stratejisti Kit Juckes, “Sanırım bir dönüm noktasındayız ama belirsiz bir süre buralarda dolaşacağız. Dolar boğaları bir sonraki yükselişin temellerini bulmak konusunda argüman sıkıntısı çekiyor” ifadelerine yer verdi.

Dolar ABD yönetiminin borçlanma maliyetlerindeki düşüşle birlikte zayıfladı. Bu da ABD, Almanya ve İngiltere’deki borsaların rekor seviyelere çıkmasına yardımcı oldu.

Dünya genelinde varlık fiyatlarının önemli bir itici gücü olan gösterge 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getiriş geçen ayın sonlarında %4,7’ye ulaşmasından sonra %4,3’e kadar geriledi. Tahvil faizlerindeki düşüşte de FED’in bu yıl birden fazla faiz indirimi yapacağına dair beklentiler hakim oldu.

Piyasalardaki son değişim ABD Hazinesi tahvil getirilerindeki ve dolardaki sert yükselişlerle başa çıkmakta zorlanan dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları için iyi bir haber olarak görülüyor.

Dolardaki zayıflık özellikle de Japonya ekonomisi için ilaç gibi geldi. Japonya’nın maliye bakanlığı son haftalarda para birimleri yen’i desteklemek için yaklaşık 59 milyar dolar satmıştı.

ING Döviz Stratejisti Chris Turner, Japon para biriminin kendi piyasasında artan borçlanma maliyetlerinden ziyade ABD faiz beklentilerindeki değişimlere daha duyarlı olduğuna dikkat çekti. Turner "Daha zayıf bir dolar Tokyo için hayatı biraz daha kolaylaştırıyor" dedi.

ABD'de olası bir faiz artırımına ilişkin beklentilerin buharlaşması, haziran ayında faiz oranlarını düşürmeye başlaması beklenen Avrupa Merkez Bankası'nda(ECB) da manevra alanını artırabilir.

ECB Başkanı Christine Lagarde, Avrupa'nın FED’den önce borçlanma maliyetlerini düşürmeye başlayabileceği konusunda netti. Ancak ABD Merkez Bankası bu yıl Avrupa'da oranlar düşerken faiz oranlarını tekrar yükseltirse, bu ihtimal euro’yu önemli bir baskı altına sokabilir ve enflasyonun körüklenmesi riskini beraberinde getirebilir.

BofA'dan Vamvakidis, "En son ABD verileri ECB için iyi bir haber. Bu görünüm, euro'nun zayıflayacağından çok fazla endişe duymadan ECB’nin haziran ayında faiz indirimi yapabileceği anlamına geliyor” açıklamasında bulundu.

Altın fiyatlarındaki rekor seviyeler faiz indirimlerinin habercisi mi?

 

Dolar dar bantta sıkıştı

 

Merkez Bankası niçin dolar satın aldı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)