E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizFED 2016'yı şahin bitirdi---

FED 2016'yı şahin bitirdi

FED 2016'yı şahin bitirdi
15 Aralık 2016 - 09:05 borsagundem.com

Destek Yatırım; FED'in şahin tonda verilen mesajlarının piyasalar için sürpriz olduğunu belirtti

KÜRESEL PİYASALARDA ÖNE ÇIKANLAR

Merakla beklenen Amerika Merkez Bankası (FED) faiz kararı açıklandı. FED beklentiler dahilinde 25 baz puan faizi arttırarak faiz oranını 0.75 seviyesine çekti ve bunun yanı sıra şahin ton verilen mesajlar piyasalar için sürpriz oldu. Özellikle ABD genel seçimlerinin sonuçlanmasından itibaren, faiz artırım beklentisi hali hazırda fiyatlanıyordu. Dün Dolar’ı güçlendiren asıl neden ise FED’in 2017 ile ilgili verdiği şahin tondaki mesajlar oldu. Toplantı noktalarında ise FED yetkilileri 2017 yılsonu fed fon faizi hedefini ise %0.400 şeklinde belirledi. Bu durum ise önümüzdeki sene FED’in 3 faiz artışı beklentilerini beraberinde getirdi. Ayrıca FED başkanı Janet Yellen’ın basın toplantısında enflasyon hedefine önümüzdeki birkaç yıl içinde ulaşabileceklerinin açıklaması ve ekonominin olumlu seyirde devam edeceğini beklediğini açıklaması ise Dolara değer kazandırdığını söyleyebiliriz. Dünkü FED kararının ardından hemen hemen tüm gelişen ve gelişmekte olan para birimleri Dolar karşısında değer kaybetti ve TL varlıkları da buna benzer bir hareket sergiledi. Euro bölgesinde ise hafta genelinde Avrupa bankacılık sektöründeki olumlu gelişmeler Euro varlıklarında toparlanmaya neden olsa da FED faiz artışı ve önümüzdeki sene faiz artışlarının devam edebileceği beklentileri ise EURUSD paritesinde sert fiyatlamalara neden olurken parite ilk tepki olarak %0.25 değer kaybettiğini söyleyebiliriz. FED faiz kararı Avrupa endekslerinde de etkili olamaya devam ediyor. DAX Endeksi ilk tepki olarak %0.27 üzerinde değer kaybı yaşarken FTSE 100 endeksi de %0.28 satıcılı seyrediyor. Dün FED faiz kararı sonrası ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise %0.70 üzerinde artış gösteriyor. Dolar endeksinde ise %0.50 artıda işlem görüyor. FED faiz artışı ve önümüzdeki sene için daha çok faiz artışı beklentisi ile altın fiyatlarında ise %1.55 üzerinde satıcılı devam ediyor. Petrol tarafında ise OPEC ve OPEC dışı ülkelerin petrol arzını kısma konusunda anlaşmaları sonrası sert yükselen petrol fiyatlarında gün içinde kar satışlarını takip ettik ancak, Akşam saatlerinde gelen ABD petrol stoklarının 2.563 milyon varil azalması sonrası petrol fiyatlarında yukarı yönlü desteklendiğini görüyoruz. FED faiz kararının ise petrol fiyatlarında volatiliteyi artırdığını ekleyelim.

USDTRY ANALİZİ

Amerika Merkez Bankası (FED) 25 baz puan faiz artışı gelmesi ve FED önümüzdeki 3 faiz artışına gideceği beklentisi ile yukarı yönlü fiyatlamaları desteklediğini söyleyebiliriz. Dünkü FED kararının ardından TL varlıkları da, Dolar karşısında kayıplarını genişleten gelişmekte olan ülke para birimlerinden biri oldu. FED kararlarından sonra gözler AB zirvesi ve TCMB’nin 20 Aralıkta gerçekleştireceği PPK toplantısında olacak. Bu toplantıdan çıkabilecek olumlu bir karar ile Dolar/TL’deki yükseliş baskısı azalabilir. AB liderler zirvesinde Türkiye’nin AB üyeliği süreci ile ilgili herhangi bir açıklama olur ise, kurdaki oynaklık artabilir. Gün içinde ABD tarafından gelecek enflasyon verisi Philadelphia FED imalat endeksi verileri, Türkiye tarafında ise yılsonu TÜFE tahmini ve işsizlik oranları takip edilebilir. Teknik olarak TL’nin Dolar karşısındaki değer kaybı ile sert yükselişlerin görüldüğü kurda, 3.5400-3.5600 dirençleri ön planda olabilir. Olası geri çekilmelerde ise 3.5085 desteği kırılırsa, yükselişi ivme kaybedebilir ve 3.4770 desteği gündeme gelebilir.

ALTIN ANALİZİ

Fed’in açıklamaları sonrası USD güçlenmesi altın fiyatlarının aşağı yönlü hareket etmesinde etkili oldu. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin de yükselmesi sonrası aşağı yönlü hareketleri desteklediğini hatırlatalım. Gün içinde ABD tarafından gelecek enflasyon verisi Philedelphia FED imalat endeksi verileri takip edilecek. Teknik olarak zayıf görünümüne devam eden altında 1139 desteği kırılırsa 1132 seviyesine doğru satışlar hızlanabilir. Tepki alımları durumunda ise 1149-1159 dirençleri izlenebilir. Yeni bir yükseliş hareketi için 1165 seviyesi üzerinde fiyatlama görmemiz gerekebilir.

HAM PETROL ANALİZİ

Küresel petrol arzı anlaşmaları sonrası petrol fiyatları yükselemeye devam ediyor. Ek olarak Suudi Arabistan ve Rusya’dan gerektiği durumu ek arz kısıntısına gidebilecekleri açıklamaları yukarı yönlü hareketleri destekliyor. Dün ABD petrol stoklarına ise 2.563 milyon varil azalma olduğunu da hatırlatalım. FED faiz kararının ise petrol fiyatları üzerinde etkili olduğunu ekleyelim. Yükseliş hareketini bozan ham petrol 50.60 seviyesi üzerinde kaldığı sürece, tepki alımları görülebilir ve 51.40-52.20 dirençlerini test edebilir. Geri çekilmelerde 50.60 desteği kırılırsa 50.10-49.30 seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL ANALİZİ

OPEC ve OPEC dışı ülkelerin arzı kısma konusundan anlaşmasının ardından petrol fiyatlarında ki yükselişler devam ediyor. ABD petrol stoklarındaki 2.563 milyon varil azalma ise yukarı yönlü hareketleri destekler nitelikte olduğunu söyleyebiliriz. FED faiz kararının ise petrol fiyatları üzerinde etkili olduğunu hatırlatalım. Yükselişine ara veren brent petrolde 53.50 desteği kırılırsa, satışlar hız kazanabilir ve 53.00-52.15 destekleri takip edilebilir. Olası yükselişlerde ise 54.35-55.20 dirençleri gündeme gelebilir.

Destek Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)