E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinFazla kilo kadınlarda daha tehlikeli---

Fazla kilo kadınlarda daha tehlikeli

Fazla kilo kadınlarda daha tehlikeli
24 Eylül 2016 - 09:21 borsaningundemi.com

Osman Müftüoğlu, yazısında fazla kiloların herkeste sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini belirtti

Kilolar arttıkça dizler, beller ağrımaya, bel ve boyun fıtıkları devreye girmeye başlıyor. Ama burada da –maalesef- kadınlar erkeklerden daha şanssız.
Erkek olun, kadın olun, çocuk, genç, orta yaşlı veya yaşlı biri olun fark etmiyor; fazla kilolar herkeste sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. 

Bu sorunların iki temel başlığı var: “Metabolik problemler” ve “mekanik yüklenmeler”. Metabolik değişimler hormonal ve biyokimyasal alanda gelişiyor.
Örneğin kan şekeri ve yağları yükseliyor. Karaciğerin, böbreğin fonksiyonları bozuluyor. Mekanik problemlere gelince... Mekanik yükü en çok eklemler çekiyor. Kilolar arttıkça dizler, beller ağrımaya, bel ve boyun fıtıkları devreye girmeye başlıyor.
Ama burada da –maalesef- kadınlar erkeklerden daha şanssız. Fazla kilolar onlarda daha çok soruna sebep olabiliyor. İşte
o sorunların en önemlileri...

Hamilelik daha sorunlu geçiyor

Şişmanlık, hamilelik dönemi sorunlarını artırmaktadır. Hamilelikle oluşan kilo fazlalığının hem anne hem de bebekte bazı hastalıklara yakalanma riskini artırdığı bilinmektedir.
Şişman kadınlarda, gebelik döneminin şeker sorunu (gestasyonel diyabet) daha sık görülmektedir. Şişman hamilelerde normal doğum daha zordur ve çoğu kez sezaryene ihtiyaç duyulmaktadır.
Hamilelik dönemine ilişkin kiloların sınırlarını belirlemede hamilelik öncesi dönemin beden kitle indeksi en önemli kriterdir.
Bu nedenle, hamilelik öncesinde her kadının beden kitle indeksi oranlarının belirlenmesi gerekmektedir.

Kanser olasılığı artıyor

Şişman kadınlarda göğüs, yumurtalık, kalınbağırsak ve safrakesesi kanseri riski daha fazladır.
Kanser riskindeki bu artışın fazla kiloya mı, yüksek yağlı ve yüksek kalorili beslenmeye mi bağlı olduğu henüz açık değildir ama kilo fazlalığı ve şişmanlık sorununun bazı organ ve doku kanserlerine yakalanma şanssızlığını artırdığından kuşkunuz olmasın!

Bellek sorunları gündeme geliyor

Diyabet, koroner arter hastalıkları ve hipertansiyon gibi birçok damar yaşlandırıcı hastalık, obeziteyle yakından ilgilidir.
Yapılan çalışmalar, bu damarsal risk faktörlerinin Alzheimer hastalığında da önemli olabileceğini düşündürmektedir.
Kadınların, özellikle orta yaştan itibaren ideal kilolarını korumaları, düşük kalorili ve dengeli beslenmeleri, düzenli egzersiz yapmaları ve kaliteli bir yaşam tarzı uygulamaları Alzheimer hastalığına yakalanma oranını düşürecektir.

Depresyon tetikleniyor

Şişmanlık ruhsal yaşamınız için de etkin bir toksindir. Kilo aldıkça daha az konsantre olur, daha yavaş düşünür, daha çok unutur ve muhtemelen daha yavaş üretirsiniz.
Kilo fazlalığı ve şişmanlık sorunu olanlarda depresyon sorunu bu nedenlerle daha sık görülmektedir.
Kilo verdiğiniz ve hafiflediğiniz ölçüde bu toksinlerden kurtulur, hem bedeninizi hem de ruhunuzu detokslarsınız.

Eklem sorunları başlıyor

Osteoartrit özellikle dizleri, kalça eklemlerini ve belin alt kısmını etkileyen, yaşlandıkça ağırlaşan yaygın bir eklem hastalığıdır.
Fazla kilo eklemlere ekstra basınç yükleyip, eklem yüzeylerinizi koruyan kıkırdağa (kartilaj) zarar verir.
Kilo kaybı, eklemleriniz üzerindeki bu ek ve zararlı baskıyı azaltabilir, osteoartritten kaynaklanan ağrı ve hareket sınırlanmasını iyileştirebilir.

Safrakesesi taşları daha sık görülüyor

Safra taşı hastalığı kadınlarda erkeklere göre daha yaygındır. Safra taşı riskiniz kilonuz arttıkça artmaktadır.
Kilolu olmanın safra taşına nasıl yol açtığı bilinmemektedir.
Özellikle sık ve art arda doğum yapmış kilo fazlalığı olan kadınlarda safrakesesi taşları daha sık oluşmaktadır.

Reflü ve mide fıtığı ihtimali artıyor

Şişman ya da fazla kilolu kadınlarda yemek borusu ile mide arasındaki ilişkiyi düzenleyen yapı bozuluyor.
Bu nedenle yemek borusuna gıdaların geriye kaçışını kolaylaştırıyor, şişkinlik, hazımsızlık, göğüs kemiği altında ağrı ve basınç hissi, ekşime, kaynama gibi sorunlar, ağızda metalik tat, boğazda asit kaçağına bağlı yanma, tekrarlayan öksürük atakları ve ses kısıklığı gibi problemler sıklaşıyor.
Bütün bunların özellikle hamilelik dönemindeki obez kadınların canını daha çok sıkacağını bilmelisiniz.

Cilt problemleri sıklaşıyor

Şişman kadınlarda, deri kıvrım yerlerindeki aşırı terleme ve sürtünme gibi sorunlar nedeniyle kızarmalar, pişikler ve mantar enfeksiyonları daha fazladır.
Bu sorunla kasıklar, göbek kıvrımları ve meme altı bölgelerinde daha çok karşılaşılır. Varisler kilo sorunu olan kadınlarda daha fazla görülür, daha belirgindir, süratle ilerleme eğilimindedir.
Kilo artışı belirginleştikçe varis olasılığı artacaktır.
Selülit sorununa yatkınlığı artıran en önemli neden, kilo sorunuyla birlikte cilt altı ve cilt dokusunda artan yağ depolanmasıdır.
Kilo sorunu belirginleştikçe selülitler de yoğunlaşır. Ağır ve ilerleyen bir selülit yapılanması, obez kadınların değişmez kaderidir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)