E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Türkiye arasındaki Ortaklık Programı’nda (FTPP) dünya çapında her yıl üretilen 4 milyon ton gıdanın 1.3 milyon tonunun israf edildiğini anlattı. Fakıbaba, özellikle lokanta ve lüks otellerin porsiyonlarına dikkat çekerken, “Lokantalarda porsiyonlar çok büyük. Önümüze yemekler geliyor ve ancak yarısını yiyebiliyoruz, diğer yarısı çöpe gidiyor. Biz yeteri kadar yiyoruz, yemeyenlere vermek zorundayız. Onun için porsiyonların özellikle lüks otellerde küçülmesi taraftarıyım. Her yerde artan yemekleri kendim alıp götürüyorum, orada bırakmıyorum, biliyorum ki orada zaten dökülecek. Bunu sizlere de tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.
Fakıbaba’nın vurgu yaptığı ‘israf’ sorunuyla ilgili çalışmalar yaptıklarını kaydeden Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, ‘gıda bankası’ sisteminin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Bingöl, “Burada hem artan yemekler, hem de son kullanma dönemine yaklaşan gıdalar ihtiyaç sahipleriyle buluşabilir. Bu çalışma elbette göründüğü kadar kolay değil ama biz elimizden geleni yapmaya hazırız. Kamu, özel, sivil toplum kuruluşları, üniversiler ortak akılla bu sorunu çözebiliriz” diye konuştu.
‘Saatler ayarlanmalı’
Özellikle otellerde, yemekli toplantılarda yemek saatleri nedeniyle de büyük israflar oluştuğuna dikkat çeken Bingöl, “Bir şeyler geliyor ancak yemek o kadar geç geliyor ki insanlar kalkmış oluyor. Yine tatlı gelene kadar herkes kalkıyor. Ama o hazırlananlar bilin ki olduğu gibi çöpe gidiyor. Bu nedenle saatleri de ayarlamak lazım” dedi.
Porsiyonların küçültülmesi amacıyla tüm restoranların bir araya gelerek belli bir standart belirleyebileceğini anlatan Bingöl, bu konuda bir an önce eyleme geçilmesi gerektiğini dile getirdi.
‘Her şeyi parçaladık’
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, porsiyonun ‘kültür meselesi’ olduğunu belirtirken, ‘her şey dahil’ sistemde israfı önlemek için düzen kurulduğunu dile getirdi.
Ulusoy, “Ekmeği bütün koymuyoruz, parçalıyoruz, eti, karpuzu, aklınıza ne gelirse. Bu sayede istenilen kadar parça alınıyor ve biraz olsun israfın önüne geçiyoruz. Ancak diğer türlü misafirin tabağına ne kadar alıp almadığına karışamayız. Bu bir hizmet. Ancak konuyla ilgili yapılacak her çalışmaya da açığız” dedi.
Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Timur Bayındır ise, ‘hizmetten fedakarlık edemiyoruz’ diyerek, otellerde artan yemeklerin büyük oranda tabakta kalanlar olduğunu söyledi.
Bayındır, “Tencerede kalan çok az oluyor. Tabakta kalanı ise hayvan barınaklarına göndermeye çalışıyoruz. Bunun dışında bu bir hizmet olduğu için misafir nasıl uygun görüyorsa biz onu yapmak durumundayız” diye konuştu.
‘Amerikalı çok, Japon az istiyor’
Başaran Ulusoy, ‘her şey dahil’ otelcilik sisteminde bal, reçel, tatlı gibi birkaç bölümde porsiyonların küçüldüğünü anlatırken, “İşletmeler de elbette gıdanın çöp olmasını, zarar etmeyi istemiz. Ama mesela Amerikalı turist büyük porsiyon istiyor, Japon turist az. Her şey dahil sistemde bunları çözmek oldukça zor” dedi. (Milliyet / Duygu Erdoğan)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Sayın bakan aynen çok yemek çöpe gidiyor o çöpe giden yemekler sokak köpeklerine verilse aç hayvan kalmaz sokaklarda.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:09)