E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFaizlerde indirim olabilir---

Faizlerde indirim olabilir

Faizlerde indirim olabilir
30 Nisan 2014 - 10:05 borsagundem.com

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın 2. enflasyon raporunu açıkladı. Faiz konusuna da değinen Başçı, indirimlerin olabileceğini söyledi

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı enflasyon raporunu sunumunfa faiz indirimiyle ilgili mesajlar verdi.

İLAVE SIKILAŞTIRMA GÖRMÜYORUZ

Başçı, sunumunda, "İlave bir sıkılaşma ihtiyacı görmüyoruz. Bundan sonraki adımlar faizlerde ölçülü indirimler olabilir; ama para politikasında sıkı duruşu koruyacağız. Bu adımları sıkı duruşu koruyarak atabiliriz" dedi.

SERİ FAİZ İNDİRİMİ BEKLEMEYİN

Başçı, "Sadece risk primindeki düşüşten dolayı faiz indirimine yer var gibi görünüyor. Bunu seri bir faiz indirimi olarak almamak lazım, zaman vermek doğru değil" dedi.

SIKILAŞMA EĞİLİMİNİ KORUYORUZ

Başçı, Merkez Bankası olarak likidite politikasında sıkılaşma eğilimini koruduklarını söyledi.

FAİZ İNDİRİMİNİ KONUŞACAĞIZ

Başçı, “Bir hafta vadeli fonlama oranı olan yüzde 10 seviyesinde indirim olup olmayacağını konuşacağız” dedi.

ENFLASYON TAHMİNİ YÜKSELDİ

Merkez Bankası Başkanı, enflasyonun Haziran sonrasında düşüşe geçmesini beklediklerini belirtti. Başçı, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 6,6'dan yüzde 7,6'ya yükselttiklerini bildirdi. Başçı, enflasyonun 2015 sonunda orta nokta yüzde 5 olmak üzere yüzde 3,2 yüzde 6,8 aralığında olmasını beklediklerini söyledi. Enflasyon görünümüyle ilgili, "2014'ün ilk çeyreğinde yıllık tüketici fiyat enflasyonun yüzde 8,39, işlenmemiş gıda ve tütün enflasyonunun yüzde 8,51 olduğunu görüyoruz. Yılın ilk çeyreğinde çekirdek enflasyon göstergelerinde belirgin bir artış gözlüyoruz. Nisan ayı itibariyle 24 aylık enflasyon beklentilerinde sınırlı bir etki izledik" dedi. Başçı, enflasyonda Nisan ve Mayıs aylarında artış görüleceğini söyledi.

OCAK RAPORUNDA NE DENİLDİ?

Ocak ayında açıklanan yılın birinci Enflasyon Raporu'nda ise, "2014 yılı sonunda yüzde 5,2 ile yüzde 8 aralığında (orta noktası yüzde 6,6), 2015 yılı sonunda ise yüzde 3,1 ile yüzde 6,9 aralığında (orta noktası yüzde 5) gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı öngörülmektedir" denilmişti.

NEDEN PARA GİRDİ?

Başçı, yılın ilk çeyreğinde gelişen ülkelerde ciddi oranda pörtföy çıkışı yaşandığını, ancak yılın ikinci yarısında portföy girişlerinde bir nebze iyileşme görüldüğünü söyledi. Başçı, bunun üç nedeni olduğunu ve bunların ilkinin ABD Merkez Bankası'nın faiz kararlarında veri hassasiyetinden vazgeçmesi ve sözlü ifadelerini değiştirmesi olduğunu söyledi. İlk faiz artırımlarının ne zaman başlayacağı ve faiz artırımlarının ne zaman gerçekleşeceğinin piyasalarca fiyatlandığını söyleyen Başçı, fiyatlama konusundaki hassasiyetin azalmasının, ABD uzun vadeli hisselerdeki oynaklığı azalttığının bunun da gelişen ülkelere yansıdığını belirtti. MB Başkanı, piyasalardaki genişletici adım beklentisinin gelişen ülkelere para akışlarının nedenlerinden biri olduğunu söyledi. Başçı, üçüncü neden olaraksa, parasal sıkılaştırma politikalarında sona gelindiği beklentisinin artması olarak gösterdi.

GÜÇLÜ VE ÖNDEN YÜKLEMELİ SIKILAŞTIRMA

Başçı, Brezilya'nın kademeli olarak ölçülü sıkılaştırma adımları attığını, yakın zamanda sıkılaştırma mesajı vermediğini söylerken, Türkiye'de iki tane güçlü ve önden yüklemeli parasal sıkılaştırmanın yapıldığını söyledi. MB Başkanı, "Türkiye'de iki tane güçlü ve önden yüklemeli parasal sıkılaştırma yapıldı. Bunlardan biri Mayıs ayında diğeri de Ocak ayında görüldü. Bundan sonrası için herhangi bir mesaj verilmedi" diye konuştu. Başçı, gelişen ülkelerdeki risk primlerinin düşmesinin de para girişinde etkili olduğunu söyledi.

TÜRK LİRASI DEĞERLENDİ

Başçı, Türk Lirası'ndaki değerlenmeyle ilgili de konuştu: "Güçlü parasal sıkışlaştırmanın ve yakın dönemdeki belirsizliklerin sona ermesiyle Türk Lirası bir miktar değer kazandı. Alınan tedbirler, risk primlerindeki iyileşme ve alınan tedbirlerle Türk Lirası'nda tüm vadelerde güçlenme görüyoruz."

KREDİLERİN BÜYÜME HIZININ AZALMASI SAĞLIKLI BİR GELİŞME

Başçı, "Finansal istikrar için en önemli etken kredilerin büyüme hızıdır. BDDK düzenlemeleri sonucunda tüketici kredilerinin büyüme hızı ticari kredilerin büyüme hızına göre daha yavaş bir seyir izlemeye başladı, özellikle Şubat ayından itibaren. Bunu sağlıklı bir gelişme olarak görüyoruz. Kredi kompozisyonu ve üretimi net ihracatı destekleyici yönde bir seyir izliyor şeklinde yorumluyoruz" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ..30 Nisan 2014 11:17

    fiyat artışları gelıyor enflasyon yukselecek, paramız değer kaybedıyor olacak... def para pompalamayı bırakıyor... gelişen ulkelere bol apra gelemeyceki seçkin ulkelere para gelecek o seçkinliğe girmek için faizin indirilmesi gerekki, sanal piyasalara para girsin... faiz düşecek ki üretime girecek, ama ne üretiyoruz??? o kısmı anlamadım...örnek: ilk-orrta-üni okuyor adam ara elemen montaj işçisi yapıyoruz ??? şimdi bu mantıkla ne gelişecek? nasıl gelişicez? nasıl sanayi devrimi yapacaz? formullerde tutarsızlık yokmu ? süper özet düşüncemi yazmaya çalıştım