E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Geçen haftanın en büyük haberi şüphesiz dünyayı ateşe veren tüketici fiyat endeksinin açıklanmasıydı. Yumuşak iniş senaryosu, ılımlı enflasyon ortamında yeni bir renk kazanıyor. ABD Çekirdek TÜFE yıllık bazda +%4,1’lik tahmine karşın +%4,0 seviyesinde geldi. Bu verinin ardından 2 yıllık getiri 18 baz puan düşerken, 13 Aralık toplantısındaki statükoya ilişkin tahminler artık %100’e ulaştı ve bu durum, parasal sıkılaştırma döngüsünün sonuna ve ABD’de 2024’ün ilk çeyreğinin sonunda ilk faiz indirimine gidileceğine (şu anda 2024 için neredeyse 100 baz puanlık kesinti fiyatlandırılıyor) dair beklenti sahibi yatırımcıların risk iştahını açıkça yeniden alevlendirdi. Sonuç olarak, finansal piyasalar yeniden eski dengelerine kavuştu. Haftada S&P 500 %2,2 yükselirken, Nasdaq %2,4 ve Dow %1,9 yükseldi.
Ancak enflasyonun ötesinde, ABD’de Ekim ayında üretici fiyatları ve sanayi üretimi beklentilerin altında gelerek faiz trendlerine ilişkin piyasa duyarlılığının güçlenmesine yardımcı oldu. Güçlü perakende satışlar ve Empire State endeksi toparlanmayı rayından çıkarmadı.
FED Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr, Fed’in faiz artırımlarının zirvesinde veya buna yakın olduğuna inandığını söyledi ancak San Francisco Fed başkanı Mary Daly ve Boston Fed Başkanı Susan Collins, enflasyonun soğuduğuna dair daha fazla kanıta ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Çin’de tüketici harcamalarının toparlanma işaretleri göstermesiyle veriler karışık kaldı, ancak emlak piyasası hala durgunluk içinde.
Avrupa’da Ekim ayı nihai enflasyon ön rakamla aynı doğrultuda düşüş gösterirken, İngiltere’de de aynı eğilim doğrulandı.
Bu hafta ise ABD’de tatil nedeniyle kısaltılmış bir hafta olacak ve bu hafta son zamanlardaki büyük dalgalanmaların ardından piyasaya biraz sakinlik getirecek.
Petrol piyasalarındaki ruh hali hızla değişti; yatırımcılar piyasanın beklenenden daha az sıkı olmasını bekliyor. Bu doğrultuda, haftalık ABD stoklarındaki artış da bu eğilimi doğruladı; stoklar 2,5 milyonluk beklentiye karşın 3,6 milyon varil arttı. Ancak fiyattaki bu zayıflık, OPEC’in ve özellikle Suudi Arabistan’ın üretimi daha da kısıtlamasına yol açabilir. Riyad, yine ham petrol fiyatlarını desteklemek amacıyla gelecek yıl üretim kotalarını (günde yaklaşık 1 milyon varil kadar) artırabilir. Son olarak petrol karteli 26 Kasım’da Viyana’da buluşacak. Fiyatlar açısından bakıldığında Brent 78,30 USD civarında, WTI ise 74 USD civarında işlem görüyor.
Altın cephesinde ise düşen tahvil getirileri altın sahiplerini açıkça sevindiriyor. Altın yine 2000 dolar seviyesinde ve yine satış baskısı altında ama 1980 ons/usd den işlem görüyor.
Bu haftanın yurtdışı gündeminde; Salı günü Fed son toplantısının tutanaklarını yayınlayacak. Piyasa aynı zamanda Çarşamba günü Ekim ayı dayanıklı tüketim malları siparişleri ve Perşembe günü büyük ekonomilerin önde gelen PMI göstergeleri ile de ilgilenecek.
Avrupa’da PMI verilerine ek olarak ECB Başkanı Christine Lagarde’ın Salı ve Cuma günü konuşmalarını takip edeceğiz.
Yurtiçinde ise gündem TCMB’nin faiz kararı ve beklentiler 250 baz puanlık artışla TCMB’nin politika faizini %37,5 seviyesine çıkarması yönünde.
Borsa tarafına baktığımızda satışların destek seviyelerinde karşılanmış olması ve kısa vadeli göstergelerin tekrar toparlanmasının endeksteki yükselişi devam ettirmesini beklemekteyiz. Dolayısıyla 7.942 seviyesi ilk ara direnç olarak takip edilebilir. Ardından hedeflerimiz 8.180 – 8.400 bandı olacaktır.
OPEC+'nın petrol kesintisi derinleşebilir
Yatırımcı sayısı yeniden yükselişe geçti
Çin Merkez Bankası'nda faiz oranları aynı kaldı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:09)