E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD merkez bankasının 25 baz puan faiz artırdığı ve bankacılık stresinin tam gaz devam ettiği son günlerde dünya genelinde faiz oranları enflasyona karşı bir silah olarak kullanılmaya devam ediyor. ABD’nin ardından bir faiz artırım kararı da ECB cephesinden geldi. ECB 25 baz puanlık bir artışa gitti ve faiz oranlarını %3.25 seviyesine çıkardı. Üst üste 7. Kez faiz artıran ECB’nin bu zamana kadar ki yaptığı en küçük faiz hamlesi oldu. Ardında da yaptığı açıklamalarda enflasyonla mücadelesinin son aşaması olunmasını beklediği dönemde daha fazla sıkılaştırmanın geleceğinin sinyallerini verdi. 25 yıllık tarihindeki en yüksek faiz artışına imza atan ECB, euro bölgesi ekonomisinin büyümekte olduğunu gösteren veriler ve bankaların kredi musluklarını kapatmaya başlamasıyla birlikte para politikasındaki sıkılaşma hızını ılımlılaştırıyor. ECB Başkanı Christine Lagarde bir basın toplantısında “Ara vermiyoruz – bu çok açık” dedi. “Göz önünde bulundurmamız gereken daha çok zemin olduğunu biliyoruz açıklamalarında bulundu.
Diğer taraftan ise kaçamak söylemlerde bulunan ve net bir mesaj vermeyen Powell gelecek verilerin karar almada önemli olduğunu belirtmişti. Biz de bugün bu doğrultuda hala sıkılığını koruyan ve oldukça önemli olan ABD işsizlik rakamlarını ve ücret artışlarını takip edeceğiz. Fakat unutmamak da fayda var FED bugün söylediğini piyasalar işlemiyor. Fed dün “bankacılık sistemi sağlam” dedi. Bugün ise , bölgesel banka hisseleri birden fazla bankanın %40’tan fazla düşmesiyle 2 yılın en düşük seviyesini gördü. Piyasanın Eylül ayında beklediği faiz indirimi beklentileri de Haziran ayına kadar çekildi. Fed’in faiz beklentileri, %10 olasılıkla HAZİRAN’da bir faiz indirimini fiyatlamaya başlıyor. Temel durum şimdi Aralık ayına kadar EN AZ 3 faiz indirimi gösteriyor. Bu arada, Fed’in hala herhangi bir faiz indirimi taahhüdünde bulunmadığı da belirtelim.
ECB’nin faizini beklentiler dahilinde 25 baz puan arttırmasının ardından EUR/USD paritesi günü %0,4 düşüşle 1,1017 seviyesinde kapattı. FED’in faiz indirimi yapmayacağı söylemleri sonrasında özellikle bankacılık endeksi başta olmak üzere borsalarda düşüşler hakimdi. Diğer taraftan tahvil tarafının alımlarının arttığı görülürken ABD 2 yıllık tahvil getirisi 3.8 baz puanlık düşüşle %3,79 seviyesine geriledi. 10 yıllık tahvil getirisi 1.2 baz puan yükselerek %3,37 seviyesinde işlem gördü. Ons altında ise geri çekilmeler yaşansa da 2000 doların üzerindeki seyrini sürdürüyor.
Asya borsaları ABD’deki banka sektörü stresine rağmen yükseldi. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi (. MIAPJ0000PUS) %0.44 yükseldi ve iki haftalık düşüş serisini kırmaya çalışıyor. Japonya tatil için kapalı kalırken, Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi(. AXJO) %0.06 düştü. Çin hisseleri (. SSEC) %0.21 artarken, Hong Kong’un Hang Seng endeksi (. HSI) %0,6 artarak bölgenin hisselerinin yükselmesine yardımcı oldu.
Petrol fiyatları bu sabah açılışla birlikte yatay seyretti, ancak piyasaların ABD ekonomisindeki bir zayıflatmanın Çin talebini yavaşlatma korkularıyla dramatik düşüşlere tanık olduktan sonra üst üste üçüncü hafta da kayıplara karşılaştı.
Brent ham petrolü %0.2 artarak varil başına 72,64 dolara yükselirken, ABD West Texas Intermediate, üst üste dört günlük kayıpların ardından varil başına%0.3 yükselerek 68,73 seviyesine yükseldi. Hafta boyunca Brent %8,7 oranında kayıp yaşarken , WTI %10,5 kayıp yaşadı.
Haftanın son günü yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) para ve banka istatistikleri takip edilecek. Yurt dışında ise haftanın en önemli verisi olan ABD tarım dışı istihdam bekleniyor.
ABD'de 'manipülasyon' endişesi
Asya borsaları bankacılık endişeleriyle karıştı
3 bankanın iflas ettiği ABD'de, bölgesel bankaların hisselerindeki düşüş devam ediyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
bizde faiz haram yakında bir maaşla don alamaz hale gelecek olursakta hiç şaşırtmam.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:08)