E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Fed’den beklenen destek.. Almanya Başbakanı Merkel’in ortak tahvilin bir çözüm yolu olmayacağına yönelik açıklamasıyla olumsuz başlangıç yapan dış piyasalar, hafta sonuna doğru yapılacak Jackson Hall toplantısında Fed’in yeni bir teşvik programı açıklayabileceği beklentisiyle alım tarafına geçti. Almanya ve Fransa’nın maliye bakanlığı yetkililerinin bugün bir araya gelecek olması da, borç krizinde çözüm ümitlerinin öne çıkmasına neden oldu.
Avrupa merkez bankasının haftalık verileri, 19 Haziran ile biten haftada 14,3 milyar Euro’luk tahvil alımı yapıldığını gösterdi. Kriz endişelerinin yükseldiği 12 Ağustos ile biten haftada 22 milyar Euro’luk rekor alımda bulunulmuştu. Müdahalelerin yüksek seviyesi, hem piyasaların hem de Euro-dolar paritesinin destek bulmasında önemli bir unsur.
Veri gündeminin rahat olduğu ve tek kritik gösterge olan ABD’de ulusal aktivite endeksinin sıfıra yakın “eksi” rakamda kalmasıyla alım eğiliminin güçlenmesine karşın, Goldman Sachs’ın CEO’su Lloyd Blankfein’in ünlü savunma avukatlarından birini kiraladığına ilişkin haberin etkisiyle kar satışları yaşandı. Böylece, S&P 500 ve DJ endeksleri sırasıyla % 0,03 ve % 0,34’lük sınırlı kazançlarla 1.124 ve 10.855 puana çıkarken; DAX endeksi % 0,11’lik düşüşle 5.474 puanda kapandı.
Euro-dolar paritesi, Fed’in yeni bir parasal genişleme sürecini başlatabilme olasılığı ve Avrupa’da borç sorunu endişeleri arasında 1,44 civarında dalgalandı.
Petrol üreticisi Libya'da son altı aydır yaşanan çatışmaların nihai aşamaya girdiği görüntüsüyle brent petrol fiyatları 105 dolar civarına kadar geriler ve ham petrol fiyatlarıyla aradaki fark daralırken, Fed’den beklenen teşvik paketinin desteğiyle ham petrol fiyatları 85 dolar civarına yükseldi.
Altın fiyatları belirsizlik unsurlarının ve gevşek para politikalarının hakimiyetini sürdürmesiyle 1.900 Dolar seviyesine güçlenerek yeni haftaya başlangıç yaptı. Hafif gevşeme hareketlerine karşın bu seviyede tutunduğu gözleniyor.
AB borç sorunu çözüm görüşmeleri devam ediyor. Almanya ve Fransa liderlerinin geçen haftaki zirvesinin ardından, bugün iki ülkenin maliye bakanlığı yetkilileri bir araya geliyor. Geçen haftaki zirvede Eylül ayında uygulamaya konulabileceği yönünde ortak görüş oluşan finansal işlem vergisi ile ilgili ayrıntılı değerlendirmelerin yapılması bekleniyor.
Avrupa ekonomisinde zayıflama dikkat çekebilir. Finansal piyasalarda yaşanan türbulansın Ağustos verilerine olumsuz yansıdığını görüyoruz. Bugün Avrupa’da açıklanacak satın alma müdürleri imalat ve hizmet endeksleri, ZEW endeksi ve tüketici güveni gibi kritik göstergeler de bu olumsuzluğu yansıtması açısından aşağı yönde risk taşıyor. Fed’in politikasına ilişkin daha net sinyallerin de hafta sonuna doğru gelebileceği düşünüldüğünde, Avrupa’dan gelebilecek zayıf sinyaller Euro-dolar paritesinde aşağı yönlü baskıların daha yoğun hissedilmesine neden olabilir.
ABD tarafında da Ağustos Philly Fed zayıf sinyaller verirken, Temmuz yeni ev satışları büyüme görünümüne yönelik tansiyonun daha da yükselmesini engelleyebilir.
İç Piyasalar
Küresel dalgalanmalara paralel bir seyir izleyen İMKB 100 endeksi % 0,42’lik yükselişle 53.287 puana çıktı. Merkez Bankası’nın bugünkü faiz toplantısı öncesinde farklı beklentilerin alım eğilimini sınırlandırdığı gözlendi.
Piyasa ılımlı enflasyon öngörüsüne inanmıyor. Merkez Bankası’nın bu ayın ikinci beklenti anketine göre, 2011 enflasyon tahmininin % 7,2 seviyesinde kaldığı izleniyor. Oysa, Merkez Bankası’nın global yavaşlama senaryosu karşısında, enflasyonun % 5,5’lik hedefe yakın gerçekleşebileceği açıklaması olmuştu. TL’deki değer kaybının, enflasyonda daha ılımlı senaryo beklentisine geçişe engel olduğu izleniyor.
Büyüme tarafında ise, bu yıl tahmini % 6 düzeyinde tutulurken, gelecek yıla ait oranın % 4,4’e düşürüldüğü dikkat çekiyor. Tahminlerin yılbaşından beri % 4,8-4,9 düzeyinde tutulduğu düşünülecek olursa, küresel yavaşlama endişelerinin etkili olduğu anlaşılıyor.
Politika faizinde döviz kurunu da gözeten bir karar gelecek mi? Küresel ekonomide aşağı yönlü risklerin artması, 4 Ağustos’ta ara toplantıyla sürpriz bir faiz indirimi gerçekleştiren Merkez Bankası’nın bugünkü toplantısında da düşük olasılık olarak da olsa indirime devam edebileceği beklentisi yaratmış durumda. Ancak, ara toplantı kararının, zaten olumsuz bir dış senaryo varsayımıyla biraz da proaktif bir yaklaşımla alındığını gözden kaçırmamak gerekiyor.
Daha da önemli olarak, kurdaki son gelişmeler ve yaşanan toplam değer kaybı önümüzdeki dönem enflasyonu açısından risk oluşturmaya başlayabilir. Yani, şimdiye kadar fiyat istikrarındaki rahatlıkla finansal istikrara yönelik kararlarını daha rahat alan Merkez Bankası, bundan sonraki dönemde bu rahatlığı bulamayabilir.
Bu çerçevede, Merkez Bankası’nın bugünkü toplantısında politika faiz oranında herhangi bir değişiklik beklemezken; döviz kurundaki baskılar karşısında döviz zorunlu karşılık oranlarının indirilebileceğini ve / veya gecelik borçlanma faiz oranında sınırlı da olsa artış yapılabileceğini düşünüyoruz.
Teknik Yorum
AĞUSTOS ENDEKS
Endeks 30 Ağustos kontratı günü 64475 seviyesinden kapattı. Yukarıda 65800-67250 seviyeleri direnç durumunda. Ancak 67250 seviyesinin üzerinde bir kapanış olursa 69900-71800 seviyeleri yeniden hedef olabilir. Aşağıda 62750-61000 seviyeleri destek durumunda. 61000’in altında bir kapanış olursa satışların 57400’lere kadar devam etmesini bekleyebiliriz.
SATIŞ 65500-66000 STOP 66150
ALIŞ 61500-61000 STOP 60850
DİRENÇ 65950-67350
DESTEK 62750-61050
AĞUSTOS TL
$/TL Ağustos kontratı günü 1,7835 seviyesinden kapattı. Yukarıda 1,8000-1,8180 seviyeleri direnç durumunda. 1,8180 seviyesinin üzerinde bir kapanış olursa 1,8400-1,8500 seviyeleri test edilebilir. Aşağıda 1,7650-1,7470 seviyeleri destek durumunda. Ancak 1,7470’in altında bir kapanış olması durumunda 1,7200-1,7000 seviyeleri hedef olur.
SATIŞ 1,8000-1,8050 STOP 1,8065
ALIŞ 1,7650-1,7600 STOP 1,7585
DİRENÇ 1,7950-1,8015
DESTEK 1,7815-1,7745
Destek Menkul
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:13)