E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Gedik Yatırım'dan Erol Gürcan, Merkez Bankası'nın olası faiz indirimleri için ilk resmi sinyali verdiğini belirterek, "Karar sonrasında yayınlanan metinde en dikkat çekici değişiklik para politikası duruşu tarafında görüldü.
TCMB, önceki metinlerde yer alan "ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir" ifadesini, "parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir" ifadesiyle değiştirdi." diye konuştu.
Gürcan, metindeki bu değişikliğin politika faizinde görülebilecek olası faiz indirimleri için ilk resmi sinyal olarak değerlendirilebileceğini ifade ederek, şunları söyledi: "TCMB, beklenildiği gibi politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmedi (Konsensüs: 0bp, Gedik Yatırım: 0bp). TCMB, yılın üçüncü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini (1 hafta vadeli repo ihale faizi) beklentilerle uyumlu olarak %24,00 seviyesinde sabit tuttu.
Böylelikle, sadeleşme süreci sonrasında yapılan ayarlama kapsamında otomatik olarak gecelik borç alma faizi (faiz koridoru alt bandı) %22,5, gecelik borç verme faizi (faiz koridoru üst bandı) %25,5, geç likidite penceresi borç verme faizi de %27,00 seviyesinde kaldı. TCMB, karar metninde, olası faiz indirimleri için ilk resmi sinyali verdi. Karar sonrasında yayınlanan metinde en dikkat çekici değişiklik para politikası duruşu tarafında görüldü.
TCMB, önceki metinlerde yer alan “…ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir…” ifadesini, “…parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir…” ifadesiyle değiştirdi. Bu değişiklik, politika faizinde görülebilecek olası faiz indirimleri için ilk resmi sinyal olarak değerlendirilebilir. Bir diğer değişikliğin de ekonomideki dengelenme eğilimindeki “belirginleşme” vurgusunun “devam eden” şeklinde yumuşatılması olduğu söylenebilir.
Enflasyon görünümü açısından yukarı yönlü önemli risklerden bazılarını (“gıda fiyatları ve ithal girdi maliyetlerindeki artışlar ile enflasyon beklentilerindeki yüksek seyir”) metne ekleyerek TCMB’nin daha fazla detay paylaşmayı tercih ettiğini de not edelim. Kurul bu doğrultuda, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar verdiğini ifade etti. Son iki PPK toplantısının ardından yayınlanan karar metinlerinin detaylı karşılaştırmaları sonraki sayfada yer almaktadır.
Gözler, 30 Nisan’daki Enflasyon Raporu basın toplantısında… Bugünkü kararda en büyük sürpriz olası faiz indirimleri için verilen sinyal oldu. İktisadi faaliyetteki dengelenme eğilimi kaynaklı gözlenen zayıf talep yakın dönemde yıllık enflasyon rakamlarında oluşan görece iyileşmenin ana belirleyicisi olsa da, ÜFE’deki yüksek seyir (potansiyel geçişkenlik etkisi), gıda fiyatlarındaki katılık ve mevcut düşük baz kısa vadeli enflasyon görünümü için önemli yukarı yönlü riskler olmaya devam ediyor.
Her ne kadar yıllık çekirdek enflasyon göstergelerinde devam eden aşağı yönlü eğilim orta vadeli enflasyon görünümü açısından olumlu olsa da, yakın dönemde TL’de görülen değer kayıpları ve Brent’te görülen yükselişin de kısa-orta vadeli enflasyon görünümü açısından diğer önemli yukarı yönlü riskler olduğunu vurgulamakta fayda var.
Enflasyondaki yüksek seviyeler ile iktisadi faaliyette görülen dengelenme eğilimi politika yapıcılar açısından önemli bir ikilem (fiyat istikrarı ve ekonomik büyüme) oluşturmakta. Piyasalarda yakın dönemde görülen oynaklığın da bir diğer zorluk olduğu söylenebilir. Dezenflasyonist sürecin yılın ilk yarısında yavaş olmakla birlikte süreceğini, yılın ikinci yarısı itibariyle de özellikle güçlü baz etkileri sayesinden momentum kazanacağını düşünüyoruz.
İlk yarı sonuna kadar yıllık TÜFE’nin %18-20 aralığında görece yatay kalacağını, 3Ç19’da güçlü baz etkileri sayesinde %12-13 civarlarına kadar gerileyip yılsonunda %16 civarında olacağını düşünüyoruz.
Yeni Ekonomi Programı’na göre 2019 yılsonu enflasyon tahmini %15,9 ilen TCMB’nin yılın ilk enflasyon raporunda yılsonu enflasyon tahmini %14,9 seviyesindeydi. TCMB’nin yılın ikinci yarısında, hızlanması beklenen dezenflasyonist sürecin de desteğiyle, faiz indirimlerine başlayabileceğini değerlendirmekteyiz.
Hesaplamalarımıza göre, güçlü baz etkileri sayesinde yıllık enflasyonda asıl sert gerileme Ağustos-Ekim döneminde gözlenecek olsa da Haziran-Temmuz aylarında da yaklaşık 125-150bp civarında bir düşüş görülme olasılığı bulunmakta.
Buradan hareketle, yakın dönemde kur ve enerji fiyatları kaynaklı olarak Haziran-Temmuz aylarında enflasyonda beklenildiği kadar güçlü bir düşüş gözlenmez ise politika faizinin bir süre daha sabit tutulduğunu görme ihtimalimizin bulunduğunu da not edelim. OIası faiz indirimlerinin, para politikasında gereken sıkılığı sağlayacak ölçüde kademeli gerçekleşmesini bekliyoruz.
TCMB’nin bir sonraki PPK toplantısı 12 Haziran’da olsa da gelecek hafta 30 Nisan’da yılın ikinci enflasyon raporunun basın toplantısıyla tanıtılacağını hatırlatalım. Basın toplantısı ve soru&cevap sırasında TCMB Başkanı Çetinkaya’nın yapacağı açıklamalar son derece kritik olacak. Olası faiz indirim zamanlaması ve enflasyon tahminlerindeki olası revizyonun yanı sıra rezervler konusunda gelebilecek olası açıklamalar piyasaların yakın takibinde olacak. "
TCMB faiz kararının ardından, şimdi gözler enflasyon raporunda
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası'nın söylemindeki değişim ne anlama geliyor?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Türkiye dünya nın en güzel para kazanılan ülkelerin başında geliyor.yükselt boşalt yükselt boşalt.artık buralardan boşaltmaya başlarlar.
Doların bırakın 7 tl olmasını isterse 10 tl olsun faizlerin yüksek olmasından iyidir.Merkez faizleri yükselterek çok büyük hata yaptı acemi ekonomistler bile bu hatayı yapmaz kur faizle düşürülmez , eğer doları düşürücez diye faizi yükseltirseniz piyasayı kilitlersiniz amaçları bu ise başardılar , yüksek faizle sanayici işletmeci bankadan faizle borç para alıp iş çeviremez ne işçi parasını ödeyebilir ne bankaya faizi ni ödeyebilir.Önce faizler düşecek sonra dolar yükselirse çaresine bakılacak.
Hehe o kadar basitti
faiz inerse dolar 7 lira olur.
Yaa arkadaş Usd yorumuda alalim 6 oldu..Ne oldu alanın eli yanmadı...Yerli bu işi biliyor..
tutamıyoruz doları elimizi yakıyor.
TL nin değer kaybı ithalata dayalı ham ve ara ürünlerin neden olduğu maliyet enflasyonunu yükseltecek.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:13)