E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıFaiz indirimleri dolarda satış dalgasına yol açacak mı?---

Faiz indirimleri dolarda satış dalgasına yol açacak mı?

Faiz indirimleri dolarda satış dalgasına yol açacak mı?
25 Temmuz 2024 - 16:29 borsagundem.com

Société Générale, faiz indirimlerinin doları zayıflatma ihtimalinin ‘bağlam’ çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed’in faizleri indireceğine artık kesin gözüyle bakılıyor; peki faizlerin düşmesi dolarda da bir düşüşe neden olacak mı?

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Fed'in faiz indirimleri dolarda satış dalgasına yol açacak mı? Tarih, bunun o kadar basit olmadığını gösteriyor.

Faiz indirimi döngüsü ve dolara etkisi

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, Société Générale, "Derin faiz indirim döngüleri doları zayıflatıyor ancak sığ olanlar aynı etkiyi göstermiyor” diyor.

Fed faiz oranlarını düşürmeye başladığında ABD Doları’nın kesinlikle düşeceği ve bir düşüş trendine başlayacağı varsayılıyor. Sonuçta, daha düşük faiz oranları, daha düşük Hazine getirilerine dönüşecek, ABD varlıklarını daha az çekici hale getirecek ve diğer her şeyi eşit kılacak. Kısa vadeli faiz oranları arasındaki fark da döviz hareketlerinin temel etkeni olma eğiliminde olduğundan bu da doları olumsuz etkileyecek. Ancak Société Générale, tüm bu varsayımlar arasında ‘bağlam'ın öneminin de gözden kaçırılmaması gerektiğini öne sürüyor.

Tarihsel seyir

Société Générale'den stratejistler Kit Juckes ve Olivier Korber, son kırk yılda faiz oranlarına karşı ABD Dolar Endeksi'ni takip ediyor ve yayınladıkları raporda şunları yazıyor:

“1985 yılında dolar büyük bir düşüş yaşadı ama bu düşüş ilk faiz indiriminden dört ay sonra gerçekleşti. Dolar, 1989’da ise ilk faiz indiriminden birkaç gün sonra düşmeye başladı ancak daha sonra, yani 1995/96 yılındaki birinci ve üçüncü faiz indirimleri arasında toparlandı. 1998’de ise dolar, yüksek kaldıraçlı bir hedge fonu olan LTCM'nin (Long-Term Capital Management) çöküşüyle Fed'in faiz oranlarını düşürmeye başlamasından ​​​​önce düştü. 2000 yılında Fed parasal genişlemeye başladığında dolar zaten düşüyordu. Dolar 2001 yılında sıçradı ve faiz oranları düşmeye devam ederken nihayet 2002-04'te keskin bir düşüş yaşadı. Çoğunlukla 2004'te faiz oranları yükselirken düştü ve 2005'te toparlanmasına rağmen, Fed'in 2007'deki gevşemesinden çok önce zaten yeniden düşüyordu. O zamandan bu yana tek faiz indirimi döngüsü Temmuz 2019'da başladı ve Dolar birkaç ay boyunca düştü ve Kovid beklentilerin ötesinden bir manzara yarattığında hâlâ düşüyordu…

Fed'in benzeri görülmemiş parasal gevşemesi 2020 yılında ise elbette dolarda önemli bir düşüşe yol açtı.”

Kısa ve yüzeysel döngü olasılığı ve temkinlilik

Stratejistler, yatırımcılar ve trader’lar için bir ders varsa o da uzun süreli bir Fed genişleme döngüsünün muhtemelen doları zayıflatacağı ancak 1996 ve 2019'da örneklendiği gibi kısa ve yüzeysel bir döngünün ABD varlıklarına para akışı sırasında çok fazla tepki tetiklemeyebileceğini ifade ediyor.

Peki ya şu an? Stratejistler, doların mevcut zirvesinin reel anlamda 1984-85'ten bu yana en yüksek seviyede olduğunu ve 2002'nin zirvesini az da olsa aştığını belirtiyor ve ekliyor: “Her iki durumda da dolar gecikmeli bir tepki verdi ancak önemli bir düşüş yaşadı; ancak her iki durumda da düşüşe önemli ölçüde derin Fed faiz indirim döngüleri eşlik etti.”

Stratejistler, “Doların mevcut seviyesi ve onu oraya getiren konumlandırmanın boyutu büyük bir hamleyi gerektiriyor” diyor ve ekliyor: “Fed'in gevşeyebileceği, resesyondan kaçınabileceği ve ABD'nin ekonomik istikrarının devam ettiğini göreceği yönündeki beklentiler ihtiyatlı olmayı gerektiriyor.”

Dolar için boğa dönemi sona mı erdi?Dolar için boğa dönemi sona mı erdi?

 

Eski Fed başkanından faiz indirimi yorumuEski Fed başkanından faiz indirimi yorumu

 

Yatırımcılar Fed’in tuzağına düşmemeliYatırımcılar Fed’in tuzağına düşmemeli

 

Fed yetkilisinden faiz mesajıFed yetkilisinden faiz mesajı

 

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Waller, bankanın faiz indirimine gitme zamanının Fed Yönetim Kurulu Üyesi Waller, bankanın faiz indirimine gitme zamanının "yaklaştığı" görüşünde:

 

Wall Street FED’in faiz indirimine ‘kesin’ diyorWall Street FED’in faiz indirimine ‘kesin’ diyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)