E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Düşük faizlerden yüksek miktarda borçlanan abd’de katlanan borç riski büyütüyor.
Yaklaşan bir "buzdağı": Faiz oranlarındaki artış, Amerika’nın artan borcunu nasıl çok daha tehlikeli hale getiriyor? Fortune haberine göre etkili iktisatçılar tarafından desteklenen Biden Yönetimi, salgına karşı koymak için eklenen trilyonların üzerine daha fazla borç almanın refaha giden düşük riskli bir yol olduğunu iddia ediyor. Faiz oranlarında yakın zamanda yaşanan ani sıçrama, zaten oldukça şüpheli görünen tahminlere dayanan politikanın riskini ortaya koyuyor.
27 Şubat'ta Meclis'ten geçen 1,9 trilyon dolarlık COVID yardım paketi, Başkan Biden'ın bu yıl bütçe açığı harcamalarında büyük artışlar planlamasının ilk adımı oldu. Hazine Bakanı Janet Yellen, Senato'daki onay duruşmasında, büyümeyi pandemi öncesi seviyelere getirmek için yeni bir "teşvik" turunun gerekli olduğunu söyledi. Yellen, "Ne Başkan Biden ne de ben, bu yardım paketini ülkenin borç yükünü göz önüne almadan öneriyoruz" dedi. "
Yönetimin trilyonlarca borcun fazla olduğu yönündeki pozisyonu, Başkan Clinton yönetimindeki Hazine Bakanı Larry Summers ve Başkan Obama'nın eski baş ekonomi danışmanı Jason Furman'ın yakın tarihli bir makalesinde ileri sürülen teoriyle endişe verici bir şekilde örtüşmüyor. Summers ve Furman, ABD'nin güvenli bir şekilde ne kadar borçlanabileceğini ölçmek için önemli olanın, borcun milli gelire olan geleneksel ölçütü değil, faiz harcamalarının GSYİH'ye oranı olduğunu savunuyor. Furman'ın bir blog yazısında belirttiği gibi, "ABD borcunun büyüklüğüne odaklanmak yerine, politika yapıcılar 'reel' faiz ödemelerinin mali kapasitesini değerlendirmeli ve rahatlıkla GSYİH'nın % 2'sinin altında kalmalarını sağlamalıdır.
Hoover Enstitüsü'nde bir ekonomist olan John Cochrane’e göre; Summers-Furman manifestosunda sağlam bir ekonomi olarak kabul edilen Biden-Yellen duruşu, büyük bir zayıflıktan muzdarip. Bu, pandeminin tahribatıyla tarihi düşük seviyelere çekilen faiz oranlarının önümüzdeki yıllarda anormal derecede düşük kalacağı varsayımına dayanıyor. Haklı olabilirler. Ama şimdi yüksek harcamalar, eğer yanlışlarsa, ABD'ye hata yapma konusunda çok daha az marj bırakıyor: "Ya başka bir mali kriz veya ikinci bir pandemi isabeti yaşarsak ya da İtalya iflas ederse ya da Çin ile ticaret savaşı şiddetlenirse? O zaman büyüme veya durgunluk olmaz ve oranlar yükselebilir. ABD bir buzdağına çarpabilir."
Açıkçası, Biden, Yellen ve Summers ve Furman ile Kongre Bütçe Ofisi'ndeki deneyimli tahminciler, oranların nereye gittiği konusunda ancak en iyi tahminlerini yapabilirler. 10 yıllık hazine faizinin yılın başında % 0,93'ten 4 Mart'ta% 1,56'ya sürpriz sıçrayışı, oranların ne kadar hızlı ve öngörülemez bir şekilde hareket edebileceğinin altını çiziyor. Bu hızlı geçiş, ABD'nin Şubat ayı başında Kongre Bütçe Ofisi'nin tahmin ettiğinden çok daha yüksek oranlarda borç çevirmeye zorlanacağı anlamına geliyor. Ayrıca, ABD'nin genellikle güçlü bir toparlanmaya eşlik eden çok daha yüksek getirilere doğru ilerlediğini de işaret edebilir.
ABD’nin borç yükü Eylül mali yılının sonunda 4,3 trilyon dolar artarak 21,09 trilyon dolara yükseldi - bu, GSYİH'nın %102'si, yani Fransa'nınkine eşittir. Önümüzdeki birkaç yıl içinde “acil durum” harcamalarına 4 trilyon dolar daha ekleyebilecek olan önerilen paketlerin yanı sıra, ABD, GSYİH'nın yaklaşık %6'sına kadar uzanan kronik, sürdürülemez açıklar veriyor. Yük zaten o kadar büyük ve o kadar hızlı artıyor ki, 2018'in sonlarında geçerli olan oranlardaki artış, ek faiz maliyetleriyle bütçeyi batırabilir.
Politika yapıcılar, Amerika'yı faiz oranları konusunda yanılmanın maliyetinin hiç bu kadar büyük olmadığı bir çıkmaza sokmanın eşiğindeler. Ve Yellen, Summers ve diğerleri yanılıyorsa, karşımızda ancak acımasız harcama kesintileri veya destansı vergi artışları ile çözülebilecek bir engel bulacağız.
2019 mali yılının sonunda, Amerika'nın kamuya ait 16,8 trilyon dolarlık borcunun 4,5 trilyon doları bir yıl veya daha kısa sürede vadesi doluyordu. Bu segment çoğunlukla 12 aya kadar ihraç edilen kısa vadeli hazine bonolarından oluşuyordu. Bir başka 5,3 trilyon doların iki ila beş yıl içinde vadesi gelmişti. Geçen yılın 30 Eylül'üne kadar, 21.09 trilyon dolarlık çok daha yüksek toplam yük içinde bir yıl içinde ödenmesi gereken miktar 4,5 trilyon dolardan 7 trilyon dolara yükseldi ve beş yıl içinde vadesi gelen rakam 9.8 trilyon dolardan 14.2 trilyon dolara yükseldi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Aferin riza anlamisin ,,,daaaa ne felaketler va huhuhhhuaaa
Daha bu buzdağının görünen kısmı
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:48)