E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonla mücadele kapsamında faiz oranlarını rekor düzeyde artırmasının yan etkileri yavaş yavaş ortaya çıkıyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, düşünce kuruluşu Atlantic Council (Atlantik Konseyi), Fed'in faiz artırımlarının dolar cinsinden borçlanmayı daha maliyetli hale getirdiğini ve daha fazla firmayı dolardan arındırmaya ittiğini öne sürüyor.
Dolarsızlaştırma eğiliminde Fed’in olumsuz katkısı
Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, Atlantik Konseyi'ne göre Fed, dolarsızlaştırma eğilimini körükleme konusunda sorumluluğu bir miktar paylaşıyor.
Her ne kadar dolardan kurtulmaya yönelik küresel çabalar sıklıkla ABD'nin finansal düzen üzerindeki hakimiyetini aşındırmaya yönelik siyasi bir hamle olarak çerçevelense de, buna çok fazla odaklanmak, aynı zamanda bu süreçte rol oynayan ekonomik temelleri gölgede bırakma tehlikesi taşıyor.
Atlantik Konseyi’nden yazarlar Niels Graham ve Hung Tran, “ABD Merkez Bankası'nın Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonraki aylarda tam etkisini göstermeye başlayan faiz artırımları, dolar cinsinden borçlanmanın daha pahalı ve kıt hale gelmesine neden oldu ve gelişmekte olan piyasalarda şirketlerin dolara alternatifler aramasını yol açtı, yani Çin Yuanı’na yönelmeye teşvik etti” diye yazıyor.
Düşünce kuruluşu, elbette dolardan uzaklaşmanın bir kısmının jeopolitik nedenlerden kaynaklandığını kabul ediyor ve bunların çoğunun, Moskova'nın döviz rezervlerini donduran ve Rusya’yı büyük ölçüde küresel mali sistemin dışında bırakan Batı yaptırımlarına yanıt olarak geldiğini söylüyor. Benzer kısıtlamalardan korkan Çin gibi diğer ülkeler de dolarsızlaştırmanın en büyük savunucuları arasında yer alıyor.
Gelişmekte olan piyasalar dolardan uzaklaştı
Ancak Atlantik Konseyi'ne göre Batı, Rusya'nın maliyesini kısıtlamasaydı bile gelişmekte olan piyasaların dolardan uzaklaşmak için hâlâ nedenleri olacaktı.
Kurumun yayınladığı raporda, yirmi yıldır ilk kez yuan cinsinden kısa vadeli borçlanmanın dolardan çok daha ucuz hale geldiği belirtiliyor. Bunun nedeni, Fed'in faiz oranlarını 2022'deki sıfıra yakın seviyelerden 2023'te yüzde 5,25-5,50 aralığına getiren dik yürüyüş döngüsünden kaynaklanıyor.
Bu arada Çin'in zayıf enflasyonu, faiz oranlarını büyük ölçüde değiştirmemesine olanak tanıyor ve uluslararası şirketleri daha ucuz yuan cinsinden borçlanma imkanında yararlanmaya itiyor.
Fed'in faiz artırımları da doların değer kazanmasına neden oluyor ve doların 2022 öncesi ortalamasının yaklaşık yüzde 10 üzerinde seyretmesine neden oluyor. Sadece Rusya Ukrayna Savaşı'nın bu süreci engellediği ve birçok kişinin güvenli liman varlığı olarak tekrar dolara yönelmesine yol açtığı gözleniyor.
Doların mevcudiyeti ciddi şekilde kısıtlanıyor
Ancak araştırmacılar, bunun doların mevcudiyetinin ciddi şekilde kısıtlandığı anlamına geldiğini ve bunun da kısa vadeli dolar finansmanına güvenen borçluların kredilerinde düşüş görmesine neden olduğunu belirtiyor.
Raporda, “2008 mali krizi sırasında olduğu gibi bol miktarda dolar finansman alternatifi olmasaydı, bunun etkisi küresel ticareti bastırırdı. Ancak Pekin'in Çin Yuanı cinsinden kredi vermeyi teşvik etme yönündeki ortak çabalarının ardından, kısa vadeli finansman arayan şirketler artık Çin Yuanı’na yönelebilir” deniliyor.
Bu benimseme, küresel firmaların Çin'in gelişen küresel finans altyapısına uyum sağlamaya daha istekli olduğu ve Pekin'in Sınır Ötesi Bankalararası Ödeme Sisteminin (Cross-Border Interbank Payment System) kullanımının hızla arttığı anlamına geliyor.
Rusya-Çin işlemlerinde 'dedolarizasyon' yükselişte
JPMorgan'dan dedolarizasyon uyarısı
‘Dedolarizasyon’ amacına ulaşabilecek mi?
Çin yuanı, dolar karşısında 4 ayın zirvesine yakın
Çin yuanı korumak için ABD varlıklarını satıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:48)