E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa''Faiz ağır bir silahtır''---

''Faiz ağır bir silahtır''

''Faiz ağır bir silahtır''
27 Ağustos 2013 - 12:10 borsaningundemi.com

SPYD Başkanı Arif Ünver, MB Başkanı Başçı'nın algıya yönelik son derece güçlü ve iddialı açıklamalarda bulunduğunu söyledi

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği Başkanı Arif Ünver, MB Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamalarını Borsa Gündem'e değerlendirdi. Ünver değerlendirmesinde ''Bugün TCMB Başkanı Başçı‘nın yaptığı açıklamaların ne ifade ettiğine bakacak olursak, öncelikle finansal piyasalarda fiyatlamaların %50 algı, %50 ise realite ile realize edildiğinden hareketle; algıya yönelik son derece güçlü ve iddialı açıklamalarda bulundu. Algı tarafı için gerekeni yaptı. Elbette an itibarıyla TCMB geçmiş dönemlere göre güçlü olmakla beraber, Başçı'nın kur silahı üzerinde yoğunlaşması ve faiz silahını masaya koymaması veya detayların pek ortaya konmaması, piyasa katılımcıları açısından, daha temkinli olunması gerektiği gibi bir algı oluşturabilir'' dedi.
Arif Ünver, değerlendirmesinde kurdaki oynaklığın ve denge arayışının piyasalara zarar verebileceğini belirtti: "Bu açıdan baktığımız zaman kurun tez vakitte dengelenmesi, hangi seviyede dengeleneceğinden daha önem arz etmektedir. Sonuç olarak, gerek sınırlarımız etrafında cereyan eden hadiseler gerekse ülkemizin risk priminin olası artışı önümüzdeki süreç içerinde dalga boylarının azalmasına pek olanak vermeyecek gibi gözüküyor.''
Konuşmasında BİST 100 endeksine dair değerlendirmede de bulunan Arif Ünver, ''BİST 100 haftalık yükselen trendi 65.000'li seviyelerde son buluyor. Haftalık grafikleri baz alarak 65.000'li seviyelerin altına bir kayma yaşanır ve bu kayma rutin hale gelirse BİST 100'ün yükselen trendinin sonuna gelindiğini konuşabiliriz'' şeklinde konuştu.
Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamaları ile ilgili, "Dünyada Fed'in de kullandığı piyasaya sözlü müdahale yöntemi var. Erdem Başçı da bugün aslında sözlü müdahalede bulundu" dedi.
Ünver, AA yaptığı açıklamada da, Başçı'nın Merkez Bankasının faiz silahını kullanmayacağını açık bir şekilde ifade ettiğini dile getirdi. Döviz kuru konusunda Başçı'nın bu denli net konuşmasının nedeninin brüt döviz rezervinin güçlü olmasına duyulan güven olduğunu belirten Ünver, "Dünyada Fed'in de kullandığı piyasaya sözlü müdahale yöntemi var. Erdem Başçı da bugün aslında sözlü müdahalede bulundu. Bu konuşmanın temelinde belli bir dayanağın olduğu da ortada" diye konuştu.
Döviz kurunun hangi seviyede dengeleneceğinden ziyade bir an önce dengelenmesinin önemine işaret eden Ünver, reel sektör kuruluşlarının kur riskine karşı pozisyonlarını hedge etmeleri ve bu yönde de mesajlar verilmesi gerektiğini söyledi.
Başçı'nın analistlere yönelik "faiz artışı beklentisinin fiyatlanmaması gerektiği" konusundaki çağrısına da değinen Ünver, "Faiz ağır bir silahtır ve şu an ağır silah kullanılmasını gerektirecek bir ortam yok" değerlendirmesinde bulundu.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • alpi28 Ağustos 2013 07:50

    henüz şartları oluşmamış olan şuanki zamanda kim ki faiz silahının kullanılmasını istiyorsa o vatan hainidir.ekonomiden anlamayan ekonomistler hariç.

  • Açık konuş27 Ağustos 2013 20:11

    Yanlış yapıldığını bilmek ama yalakalik yüzünden ifade edememek çok acı olmalı ...

  • metin27 Ağustos 2013 18:06

    Biz turkuz agir silahlari kullanmayiz dandik silahlarla vede dualarla yada kuru hallerle dunyayi kurtarmaya bakariz sonuc husran her zaman ki gibi.

  • Borsacı27 Ağustos 2013 15:39

    Malesef psikoloji %51. Piyasa inanırsa dolar 1 tl ye bile düşer. Umarım 2 TL nin altına pek düşmez dolar.

  • olur ya27 Ağustos 2013 13:05

    Artık şu "öncelikle finansal piyasalarda fiyatlamaların %50 algı, %50 ise realite ile realize edildiğinden hareketle" kalıpları bıraksak... Belki de bu tarz kalıplaşmış çıkış noktalarımız olduğu için gerçekleri göremiyoruz.