E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Cuma günü Kahramanmaraş’ta halka seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, “Enflasyonu en kısa sürede kontrol altına alarak raflardaki, tezgahlardaki, etiketlerdeki fahiş fiyat artışlarının önüne geçeceğiz” dedi. Kamuoyuna da yansıyan, fahiş fiyat artış iddialarının incelenmesi için Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un talimatıyla Bakanlık'ın merkez ve taşra teşkilatı yönetici ve personelinden oluşan özel inceleme ekipleri oluşturuldu. Marketlerde, sebze ve meyve, temel gıda ürünleri ile temizlik ürünleri başta olmak üzere temel ihtiyaç maddelerine yönelik fiyatları incelenmeye başlandı.
TÜKETİCİ ENFLASYONU YÜZDE 20'NİN ÜZERİNİ GÖRMÜŞTÜ
Türkiye'de, 2018 yazında tüketici enflasyonu yüzde 20’nin üzerini görmüştü. Başta patates ve soğan fiyatları olmak üzere gıda fiyatları vatandaşın tepkisini çekerken stokçulara yönelik denetimler artmış ve tanzim satışlar yoluyla fiyatlar kontrol altına alınmaya çalışılmıştı. TÜİK’in açıkladığı son verilere Türkiye’de tüketici enflasyonu yeniden yüzde 20’ye dayanarak yıllık yüzde 19.25’e yükseldi ve nisan 2019’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Yıllık bazda en yüksek artış ise yüzde 29 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yaşanırken, ev eşyaları yüzde 22.91 ile takipte.
Kabartma maddeleri ve sağlık ürünlerinin ardından TÜİK’in enflasyon sepetindeki 415 ürün arasında yıllık en yüksek artış yüzde 128.48 ile salatalıkta olurken, televizyon ve benzinli otomobil fiyatları bir yılda yüzde 96.60 ve yüzde 90.77 zamlandı. İlk 10’daki diğer ürünler ise kabak, şeftali, bulaşık makinesi, taze fasulye ve tavuk eti. Ayçiçek yağındaki artış da yüzde 60'ın üzerinde.
SÜT ÜRÜNLERİNDEKİ ARTIŞ YÜZDE 35'İ AŞIYOR
TÜİK'in, Türkiye'deki 26 bölgeden geometrik ortalama alarak hazırladığı fiyatlara göre, geçen sene yaş sebze ve meyve grubundaki 6.5 TL'ye yenen şeftalinin fiyatı bu yıl Ağustos ayı itibarıyla 11.5 TL'yi aştı. 3 TL'lik kabak 6 TL ve 6 TL'lik taze fasulye 10.5 TL olurken dar gelirlinin vazgeçilmez proteini tavuk etinde de fiyatlar 12 TL'den 19.5 TL'ye fırladı. Süt ürünlerindeki artış yüzde 35'i aşarken, beyaz peynirde ise artış yüzde 7'de kalmış görünüyor, Ağustos ayı fiyat ortalaması 32.87 TL.
Başının gıdanın çektiği enflasyondan Türkiye'de en fazla etkilenen bölgelerin ise yaş sebze ve meyve tarımının en yoğun olduğu Antalya, Muğla, Aydın ile ülkenin tahıl yükünü çeken İç Anadolu illerinde görülüyor
GIDA FİYATLARINDAKİ YÜKSELİŞİN SEBEBİ NE?
Salgın süresinde gıda üreticilerinin üretim, istihdam ve ulaştırmada karşı karşıya kesintilerin yanı sıra girdi maliyetlerinde yaşanan artış gıda fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. TÜİK'in hazırladığı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ne göre 2020 yılı haziran ayında yüzde 6.77'ye kadar gerileyen Tarım-GFE, aradan geçen 1 yılın ardından yüzde 27.65'e çıktı. Gübredeki yüzde 50'nin üzerindeki artış çiftçinin en büyük maliyet kalemini oluştururken bina ve makina bakım masrafları ile yem fiyatları da resmi verilere göre yüzde 30 ila 40 arasında arttı.
Gübre ve yem fiyatları, ABD doları karşısında TL'nin son 1 yılda yüzde 15 değer kaybederek kurun 8.50 seviyesine yükselmesinden de negatif etkileniyor.
KİRA FİYATLARI YÜKSELİYOR
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) verilerine göre geçen yılın Temmuz ayına göre yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 42.3, Ankara’da yüzde 30 ve İzmir’de yüzde 24.1 oldu. En yüksek yıllık kira artışının görüldüğü iller Mersin yüzde 59.2, Diyarbakır yüzde 55.2, Tekirdağ yüzde 51.5 ve Şanlıurfa'da yüzde 46.7 oldu.
Yıllık kira artış hızı Temmuz ayında yüzde 28,2’ye yükselerek yeni bir rekora ulaşırken 2020 yılı Temmuz ayında İstanbul'da 20.7 TL, Ankara'da 11.5 TL ve İzmir'de 16.7 TL olan ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatları, 2021 Temmuz ayında bu illerde sırasıyla 29.5 TL’ye, 15 TL’ye ve 20.7 TL’ye yükseldi.
Pandemi ile birlikte değişen konut ihtiyaçları, inşaat girdilerindeki maliyetlerin artması ve konuttaki kira çarpanının yükselmesi kira fiyatlarının da yükselmesine neden oluyor. TÜİK rakamlarına göre inşaat maliyet endeksi, 2021 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 2.56, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44.76 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 57.25, işçilik endeksi yüzde 21.18 yükseldi.
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON), çimento sektöründeki fiyat artışlarına tepki olarak 24 Eylül'e kadar inşaatlarını durdurduklarını açıkladı. Yapılan açıklamada çimentoya gelen zamların enflasyon ve döviz kurundaki dalgalanmanın çok üstünde olduğu ve kabul edilemez seviyeye ulaştığı ifade edilirken İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, son bir yılda çimento fiyatlarının ton başına 160 TL'den 450 TL'ye yükseldiğine atıfta bulundu.
KÜRESEL ENFLASYON YÜKSELİŞTE
Başta gıda fiyatları olmak üzere küresel enflasyondaki yükseliş sadece Türkiye'nin değil dünyanın da gündeminde. Cumhurbaşkanı Erdoğan Rize'de yaptığı konuşmasında “Enflasyon sadece bizim değil, tüm dünyanın sorunu. Emtia fiyatlarında yaşanan yüzde 25'e yakın artışın etkileri, sanayiden tarıma her alanda hissediliyor" ifadelerini kullanmıştı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Gıda Fiyat Endeksi 127 puanı aşarak son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Buğday fiyatları 7 yılın zirvesinde seyrederken, bitkisel yağdaki artış global ölçekte yüzde 125'e geldi. Küresel enflasyonun gıda tarafında arzın önceki seneye göre düşmesi, rekoltedeki verimsizlik, ihracat kısıtlamalarının tam olarak kalkmaması, enflasyonun genel seyrinde ise enerji ve navlun girdilerinin yükselmesi; dünyanın tedarik üssü ve üretim merkezi olan Çin'de fabrika çıkış fiyatlarının son 13 yılın zirvesine çıkması baskıyı artırıyor.
Küresel enflasyon son bir yılda yüzde 1.2'den yüzde 2.4'e çıkmış durumda. Euro Bölgesi'nde enflasyon yüzde 3'e gelerek Kasım 2011'den bu yana en yüksek seviyesine geldi. AB ekonomisinin lokomotifi Almanya'da enflasyon yüzde 3.4 ile son 13 yılın en yüksek seviyesinde.
Pandemi öncesinde yüzde 2'lik enflasyonunun oldukça gerisinde kalan Avrupa Birliği'nde, pandemi boyunca ekonomiyi desteklemek için mali genişleme hızını artırırken gelen son rakamların ardından ECB üyelerinden tahvil alım programlarının uzatılmamasına yönelik çağrılar geliyor.
ABD'de de durum pek farklı değil. Tüketici fiyatlarının yüzde 5.4 ile 2008 sonrası zirveyi görmesini ABD Merkez Bankası (FED) üyeleri geçici görse de tahvil alımlarının azaltılması ve 8.7 trilyon dolara genişleyen FED bilançosunun daraltılmasına yönelik tartışmalar başladı. Son verilere ABD'de üretici enflasyonu da yüzde 8.3 ile Kasım 2010'dan bu yana en yüksek seviyesinde.
ABD enflasyonunda başı çeken ise enerji fiyatlarındaki artış. Aşağıdaki tabloda Türkiye ve ABD'nin enflasyon sepetindeki bazı ortak kalemlerde yaşanan yıllık değişim görülebilir.
Rusya'da enflasyon son 5 yılın en yüksek seviyesinde
Piyasalar enflasyon riskini görmezden geliyor
Enflasyonda enerji ve gıda öne çıkıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bunlar hakikaten aklı noksan. Polisiye önlemle enflasyonun önüne geçecek
Atı alan üsküdarı geçmiş biz fiyat dengesi kuracakmışız. Baba akü yok diyorya aynen akü yok neyi tartışıyoruz.
1.5 yılda %200 ün altında zam gelen ürünü yazın alnınızdan öpecem bende tüm faturalar var faturayıda boş ver verği dairelerinde her işletmenin aylık z raporları duruyor çıkarsınlar 1.5 yıl öncesinin aylık z raporlarını agustos ayının z raporlarıyla incelesinler bu millet ahmak değil her işletme bu zamların hesabını versin haa öyle dogalgaza şuna buna %15 20 zam yaptıktan üç gün sonrada çıkıpta faiş zamları inceleyeceğiz halkı enflasyona ezdirmeyeceğiz enflasyonu düşüreceğiz laflarıyla kimseyi kandıramazsınız o işler 30 40 yıl önceydi sen zam yapmayacaksın ki piyasa durulsun hatırlıyorsunuz ilk iktidara geldiklerinde 1.5 2 yıl hiç bir ana ürüne elektriğe doğal gaza benzine zam gelmemişti ne oldu fiyatlar düşmeye başladı böylece hammade fiyatları bile düşmüştü şimdide öyle olması lazım
Ek ayrıca her ama her ürüne ihracat kotası koyulması şart adam beyaz eşya üretiyor avrupaya da aynı fiyata satıyor bizede iyide biz dolar veya euro kazanmıyoruzki onlarla aynı parayı ödeyelim işte ihracatçıda bu sebeple malın çoğunu ihraç ediyor malın cüzi kısmını ülke içinde satıyor böyle olunca da içeride satılan mal kıt mal oluyor talepte fazla olunca zam zam üstüne geliyor enflasyon patlayıp gidiyor içeride satılan malın fiyatı yurt dışına satılan malın fiyatınıda geçiyor ekonomi biliyorum diyen arkadaşlara duyurayım dedim
beyaz eşyada %200 artmış örünler var
Dünyanın en pahalı doğalgazıní kullanmamıza neden olanlar hakkında işlem yapilacakmi.
Hayır o normal bir şey,kayıp kaçaklarıda namuslular ödeyecek çünkü bu dünya namusluların hatrına dönmektedir.
Bu fiyat artışları Dolar kaynaklı olamaz çünkü 10 ay önce ki Dolar/tl fiyatı aynı şu an.. Devlet harcamalarına kaynak bulmak için vergilere zam yaptı elektrik akaryakıt ve diğer vergiler.. Merkez para basıyorsa ondan da olabilir.. Mülteciler de hertürlü tüketimde talep enflasyonu oluşturuyor.. Obama'nın birinci döneminde Erdoğan'la iyiyken fiyatlar hiç değişmiyordu o günler geri gelir mi..
ÜLKEMİZDE UYGULANAN HER KİRALAMADA EMLAKCI KOMİSYONUNUN TAMAMININ KIRACIYA ÖDETİLMESİ DÜNYANIN EN ADİL OLMAYAN/ZALİM/ADALETSİZ UYGULAMASIDIR
ABD , 2,5 kg un 1 usd. .. 15 yaşında bir genç sadece süper market reyonlarında toz alsa, yada yerlere paspas atsa 1 saatte 12 usd alıyor. normali de 11 - 13 usd arasıdır 1 saatlik. biraz genç üniversite öğrencisi düşünün. AVM de çalışıyor en az alacağı 1 saatlik ücret 15 - 18 usd arasıdır. mesela, avm de ürün rafı düzenlemek yerleştirmek. bu işi yapar, öyle kalifi olması felan önemli deil. ünitersite öğretncisi çalıştı 3 saat avmde raf düzenledi 45 usd para kazandı. Şimdi aynı avm de alışverişe götürelim... ileride ayakkabı var, malum, 2021 model hemde şehur ayakkabı en yenı modeli. indirime girmüş üstelik, abd de indirimler harbi indirimdiz. bizdeki gibi bindir indir yapana çok ağır cezalar vardır. çift etiket var ise, kasada en ucuz etiketli ürün verilir. vermeyene ağır ceza uygulanır, devlet affetmez asla. evet nıke ayakkabı 48 usd. 3 saatte çalıştık, 2021 model nıke aldık. ülkemizde en az bin tl 10 gün çalışırsın. Türkiye kalıcı çözüm bulmalı.
2011 ile 2019 arası dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye'de yükseliyordu pandemi sonrası dünya genelinde yüzde 10 yükselirken bizde yüzde 30 -40 bazı ürünlerde yüzde 100 yükseliyor fırsatçılık şerefsizlik ve yabancılar fiyatların artmasında etkili
EVİ OLMAYAN KİRACILARA AYLIK 1000 TL KİRA YARDIMI YAPILMALIDIR YA DA BELEDİYELER DÜŞÜK GELİRLİLERE CALIŞTIĞI İŞ YERİNE EN YAKIN YERDE EMLAKÇI KOMİSYONU ALMADAN SOSYAL KONUT KİRAYA VERMELİDİR EMLAKÇI KOMİSYONUNUN KİRACILARA ÖDETİLMESİ KANUNLA YASAKLANMALIDIR OTUR ÖDE UYGULAMASI YERINE ÜLKEMIZDE DE ÖDE OTUR UYGULAMASINA SON VERİLMELİDİR EMLAKCI KOMISYONUNU KIRAYA VEREN ÖDEMELİDİR böyle yapılırsa kiraya verenler tekrar tekrar emlakçı komisyonu vermemek/ödememek için daha adaletli/insaflı olurlar kiracılarsa her taşınmada emlakcı komisyonu ödüyorlar bu zalimlik değil de nedir ?
en fahiş artış ev kiralarında, devlet becerebilyorsa buna müdahale etsin. yoksa bu emlak işinden en çok parayı hükümete yakınlar mı kazanıyor?
merkez bankası başkanını zırt pırt görevden alırsan enerji fiatlarına her ay zam yaparsan ne enflasyon düşer ne dolar.
anlayın ticaretten, küçükken işin içinde biraz gördum. şimdi dükkan açtım sıfır.. ohhh miss, gelsin paralar :D ... dukkan kirası muhide göre değişiyor, 3 eleman aldım. maaş yol yemek asgari ücret ama 3400 bu. sigortası 1500 felan stopajla. 1 işçi 5 bin tl . kira 5 bin tl stopj devlete yuzde 20 . bin tl, bağkurum 1500 tl. elektrık su, buzdolaplaro derın dondurucu, bilgisayar yazılım program, fireler kırılma bozulma ... yani dukkana, 100 bin tl mal attım. bunları satmam 5 ayı bulur sıfırlarım malı, 5 ay satmak için ayrıyeten en ez 50 bin tl masrafım olur. Tv lerdeki gibi aldım sutu peynırı, 5 tl sattım 10 tl yok oyle dunya : )) mal alınca yüzde 50 kadar ayrıyeten masraf edersın, satmak nakıte çevirmek için. bu mantık olmadan anlamadan, bu denetlemeler hıkaye , saatlerce anlatılacak olaylar var, esnafı dınlemıyorlar bile. esnaf başkanlarıda bir yalaka, yalamaktan iş yapamıyorlar, siyasilerdne korktukları için. pis işi olan korkar susar
kiralara da el atınız , herkes köpek bağlasan durmaz denilen hücre tipi evlere bile 3 000 tl istiyor. acil yasa çıkmalı
demir çimento fiyatları uçuyor inşat maliyeti artıyor evde tamirat için usta 500 tl günlük ücret istiyor istanbulda binalar kentsel dönüşüme giriyor ev fiyatları artıyor buda kiralara yansıyor kiracıların işi zor istanbulda dışarıdan gelen çok taşımıyor kendin eve alıcaksın yada başka şehir
Mesele devletin aşırı ağır vergi politikası. 1 litre benzın kaç para ? 0,80 - 1,20 tl olsun ortalama. DEvlet bunu kaça satıyor ? 8tl pe parakendede satılıyor. her aracıda ayrıyeten %18 kdv dahil eklıyor devlete verilmek üzere. Doğalgaz 1m3 kaç para alınıyor malıyet ? üerine vergiyi basıyorlar, sonra evlere gelıyor birde kdv eklenıyor üzerine ödüyoruz... elektrık ihracat ettiğimiz ırak, bizden ucuz elektrık verıyor abonelerıne hemde çökmuntu ırak... yani çok fazla vergi veriyoruz. Hizmet alamıyoruz. denetim sistemimiz yok. denetim sistemi sorunları bulup, çözüm üretecek kabılıyette değil. Şimdi ceza kesecekler kafalarına göre, ceza yiyenler mahkemeye gidecek ispatlarını deyatlı anlacak. bılır kişi onayverecek. yarısı cezaların iptal olacak. boyle iyileşme olmaz. herşey çok hapalı, başka örnekde vericem. Piyasaya girmeden masada alınan karar bunlar.
mesele tarladan bedeva alıp markette fahiş fiyattan satanlar
Enflasyonu yüzde 5 ten yüzde 50 ye çıkartan enflasyonu indiremez.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:23)