E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD’de birkaç hafta önce patlak veren telekulak skandalının ardından, milyonlarca kişinin cep telefonu kayıtlarının toplandığının ortaya çıkması Obama’yı zor duruma düşürken, tartışmalar teknoloji dünyasına sıçradı. Apple, Google ve Facebook’un aralarında bulunduğu dev şirketler, ‘hiçbir hükümet kurumunun sunucularındaki bilgilere erişiminin bulunmadığını’ açıkladı.
ABD hükümeti, ilk olarak AP haber ajansına bağlı gazetecilerin telefonlarının dinlendiğinin ortaya çıkmasının ardından, bu hafta içinde de cep telefonu operatörü Verizon’ın milyonlarca kullanıcısına ait telefon kayıtlarının Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) tarafından toplandığının ortaya çıkmasıyla zor duruma düştü.
ABD’li dev teknoloji şirketleri, art arda yaşanan skandalların ardından bir açıklama yaparak, ‘sunucularındaki bilgilerin ABD hükümetine bağlı kurumlarca paylaşılmadığını’ belirtti.
AP haber ajansına bağlı gazetecilerin dinlendiğinin ortaya çıkmasından sonra, İngiliz Guardian gazetesi iki gün önce on milyonlarca ABD’linin cep telefonu kayıtlarının NSA’ya iletilmesini emreden mahkeme kararını gün yüzüne çıkarmıştı.
En son yaşanan gelişmede ise Washington Post gazetesi, ‘hükümet kurumlarının Apple, Google ve Facebook gibi dev teknoloji şirketlerinin sunucularına doğrudan bağlantısı olabileceğini’ öne sürdü. Gazete, ‘‘PRISM’ adı verilen gizli bir program kapsamında, NSA ve FBI’ın teknoloji şirketlerinin sunucularından çok büyük miktarda ses, video, fotoğraf, e-posta, belge ve bağlantı bilgileri aldığını’ iddia etti.
Washington Post, sunucularından bilgi alındığını iddia ettiği dokuz şirketin ismini verirken, bu isimler arasında Apple, Facebook, Microsoft ve Google’da yer aldı.
DEVLER İDDİALARI REDDETTİ
Google, iddiaların üzerine yaptığı açıklamada, ‘hükümet için hiçbir zaman açık bir arka kapı bırakmadıklarını’ belirtti.
Microsoft ise ‘gönüllü olarak hükümetle bilgi paylaşımında bulunmadıklarını, sadece belli talepler karşılığında bilgi sunduklarını’ ifade etti.
Konu hakkında açıklama yapan Apple’ın sözcüsü Steve Dowling ise “PRISM programı hakkında bilgimiz var. Ancak hiçbir kurum için sunucularıma doğrudan erişim sağlamadığımız gibi, sunuculardan bilgi alınması için mahkeme kararı gerekmektedir” dedi.
Reuters’ın verdiği bilgiye göre Apple, ‘NSA-FBI veri toplama programına katılıp katılmadığına yönelik iddiaları’ yanıtsız bıraktı.
Washington Post haberinde, “Apple’ın 2007’den bu yana PRISM’a dahil olmamaya çalıştığını’ belirtti.
FACEBOOK’TAN AÇIKLAMA
PRSIM programında yer alıp almadığı iddialarına cevap veren bir diğer şirket dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook oldu.
Facebook’un güvenlik şefi Joe Sullivan, “hiçbir devlet kurumuna sunucularımıza doğrudan erişim imkanı vermiyoruz. Facebook’tan spesifik bireyler hakkında bilgi talep edildiğinde, bu talebin yasalarla uyumluluğunu dikkatle inceliyor ve sadece yasalarca belirtildiği ölçüde bilgi paylaşıyoruz” dedi.
İddialara cevap veren arama motoru devi Yahoo!’da, ‘kullanıcıların mahremiyetinin çok ciddiye aldıkları bir husus olduğunu ve sistemlerine, ağlarına veya sunucularına doğrudan erişim izni vermediklerini’ belirtti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:21)