E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinFacebook’ta İngilizce sohbete aldanmayın---

Facebook’ta İngilizce sohbete aldanmayın

Facebook’ta İngilizce sohbete aldanmayın
05 Ağustos 2011 - 10:48 borsaningundemi.com

Facebook’ta İngilizce olarak gelen mesajlara dikkat… ESET, Facebook aracılığıyla yayılan yeni ve tehlikeli bir truva atı tespit etti

Proaktif koruma lideri ESET, sosyal paylaşım platformu Facebook aracılığıyla yayılan yeni ve tehlikeli bir truva atı tespit etti: Win32/Delf.QCZ. Facebook’un mesajlaşma uygulamasını kullanan bu yeni truva atı “Hi how are you” mesajı ile kullanıcıları kandırmaya çalışıyor.
ESET’in yaptığı araştırmalara göre Win32/Delf.QCZ truva atı Avrupa ve Doğu Avrupa’daki ülkelerden hızla Orta Doğu’ya doğru yayılıyor. Yeni truva atı Ukrayna, Rusya, Belarus, Slovakya, Çek Cumhuriyeti’nden sonra Sırbistan ve Karadağ gibi ülkelerde en üst seviyedeki tehdit unsuru oldu.

ESET Zararlı Yazılım Araştırma Uzmanı Robert Lipovsky yararlı bir program izlenimi veren ama aslında kötü amaçlı bulaşıcı yazılım olan truva atının güncel olmayan antivirüs programını devre dışı bırakarak bilgisayarları tehlikelere açık hale getirdiğini belirtti. Lipovsky, Win32/Delf.QCZ truva atının yayılmak için Facebook’un mesajlaşma uygulamasını kullandığını belirtti.

Lipovsky, kullanıcıların "Hi how are you" şeklinde bir mesaj aldığını, mesajın kullanıcının arkadaş listesindeki birinden gelmiş gibi göründüğünü fakat aslında bot adı verilen zombi bilgisayarlardan oluşan ve saldırgan tarafından uzaktan yönetilebilen bir çeşit ağ tarafından gönderildiğini söyledi. Hatta bazen inandırıcı olsun diye mesaj içinde kullanıcının adının bile yer aldığını, kullanıcının mesaja tıkladığında flash player yüklemesi için yönlendirildiğini ama aslında zararlı yazılımların bu sırada indirilmeye başlandığını belirtti.

Sosyal platformlarda dikkat edilmesi gereken beş önemli kural
Facebook kullanıcıları öncelikle kendilerine gelen İngilizce mesajlar konusunda dikkatli olmalılar. Youtube’u referans gösteren video linklerine de şüphe ile yaklaşmalılar.

Güncel antivirus yazılımı kullanmak bu yeni tehditte çok etkili çünkü kullanıcı bir şekilde linki tıklasa bile bilgisayarı güvende olacak.
• Şüpheli görünen bağlantılara tıklamayın.
• Mesajlaşmak için kullandığınız dil İngilizce ise sohbetiniz şüpheli göründüğünde dikkatli olun.
• Mutlaka güncel ve güvenilir bir antivirüs yazılımı kullanın.
• Sosyal medya güvenlik ayarlarınızı gözden geçirin ve yalnızca gerçek hayatta tanıdığınız insanlarla arkadaşlık edin.
• Sosyal paylaşım platformlarındaki uygulamalar sanal suçlular tarafından üretilmiş olabilir. Kişisel bilgilerinizi paylaşırken çok dikkatli olun.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)